Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena pracy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bezpieczeństwo i higiena pracy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Monika Śpiewak-Szyjka <monika.spiewak-szyjka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Przedmiot nie wymaga wiadomości wstępnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uzyskanie podstawowej wiedzy w zakresie BHP. |
C-2 | Umiejętność organizacji bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy. | 1 |
T-W-2 | Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP. | 2 |
T-W-3 | Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy. | 2 |
T-W-4 | Ocena ryzyka zawodowego. | 2 |
T-W-5 | Pierwsza pomoc. | 2 |
T-W-6 | Profilaktyka i higiena w miejscu pracy. | 1 |
T-W-7 | Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej. | 4 |
T-W-8 | Zaliczenie przedmiotu. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Zapoznanie się z literaturą przedmiotu. | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia. | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie). |
M-2 | Metody problemowe i aktywizujące (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna). |
M-3 | Metody eksponujące (film, ekspozycja). |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_W01 Zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP. | GT_1A_W02 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_U01 Potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy. | GT_1A_U08 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_K01 Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP. | GT_1A_K01 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_W01 Zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie zakresu bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Nie zna i nie rozumie przepisów obowiązujących pracodawcę i pracownika w zakresie BHP. |
3,0 | Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym plus. | |
4,0 | Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym plus. | |
5,0 | Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu bardzo dobrym. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_U01 Potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy. | 2,0 | Student nie potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student nie potrafi zorganizować bezpiecznego miejsca pracy. |
3,0 | Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym plus. | |
4,0 | Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym plus. | |
5,0 | Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu bardzo dobrym. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_A01/1.1_K01 Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP. | 2,0 | Student nie jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP. |
3,0 | Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym plus. | |
4,0 | Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym. | |
4,5 | Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym plus. | |
5,0 | Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu bardzo dobrym. |
Literatura podstawowa
- Rączkowski B., BHP w praktyce, ODDK, Gdańsk, 2020, 18
Literatura dodatkowa
- E. Kevin Kelloway, Karina Nielsen, Jennifer K. Dimoff, Leadership Behaviours Impact Organizational Safety. How Leadership Behaviours Impact Orgaznizational Safet and Well-Being, Wiley - Blackwall, New Jersey, 2017
- Zołyński J., Praca w warunkach stwarzających zagrożenia dla życia lub zdrowia pracownika, ODDK, Gdańsk, 2021