Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska - Inżynieria środowiska (S1)
Sylabus przedmiotu Specjalne urządzenia sanitarne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Specjalne urządzenia sanitarne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Ciepłownictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Leciej-Pirczewska <Dorota.Leciej-Pirczewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Ewa Figiel <Ewa.Figiel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy wiedzy z technologii wody |
W-2 | Podstawy wiedzy z mechaniki płynów |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych, technologii zakładów zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych oraz instalacji gazów medycznych |
C-2 | Umiejętność wykonania podstawowych obliczeń niezbędnych przy projektowaniu instalacji w obiektach basenowych, gastronomicznych, pralniczych, szpitalnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej | 7 |
T-A-2 | Prezentacja instalacji na wybranym rzeczywistym obiekcie basenowym | 2 |
T-A-3 | Dobór okapu w kuchni zbiorowego żywienia | 4 |
T-A-4 | Dobór rurociągów gazów medycznych | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Obiekty basenowe: podstawowe definicje, parametry komfortu w halach basenowych, ogrzewanie hal basenowych i zaplecza, bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej, organizacja wymiany powietrza na basenach, systemy wentylacji hal basenowych, zanieczyszczenia wody basenowej, przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych, metody oczyszczania wody basenowej, systemy przepływu wody przez nieckę basenową, odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy. | 13 |
T-W-2 | Zakłady zbiorowego żywienia: podstawowe definicje, zasady funkcjonalnego rozwiązania przestrzennego, wentylacja kuchni zbiorowego żywienia, okapy, wymagania techniczno-technologiczne, zasady projektowania. | 5 |
T-W-3 | Pralnie wodne komunalne, przemysłowe i szpitalne: podstawowe definicje, procesy i urządzenia technologiczne, wyposażenie instalacyjne w zakresie ogrzewania, wody ciepłej i zimnej, pary, kanalizacji i wentylacji | 5 |
T-W-4 | Instalacje gazów medycznych: rodzaje i wlaściwości gazów medycznych, wymagania i wyposażenie instalacji, zasady projektowania | 5 |
T-W-5 | Zaliczenie | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Samodzielna realizacja ćwiczenia, przygotowanie sprawozdania | 8 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Bieżące utrwalanie wiedzy | 8 |
A-W-3 | Samodzielne przygotowanie się do zaliczenia | 10 |
A-W-4 | Udział w konsultacjach | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnych |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia obliczeniowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne lub ustne wykładów |
S-2 | Ocena formująca: Ocena poszczególnych zadań obliczeniowych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych | IS_1A_W07, IS_1A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_U01 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. Potrafi samodzielnie wykonać obliczenia wybranych instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu | IS_1A_U05, IS_1A_U07, IS_1A_U04 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_K01 Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego | IS_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych | 2,0 | |
3,0 | Zna i rozumie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych, technologii kuchni zbiorowego żywienia, zakładów pralniczych i gazów medycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_U01 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. Potrafi samodzielnie wykonać obliczenia wybranych instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu | 2,0 | |
3,0 | Potrafi pozyskać potrzebne informacje w celu doboru wybranych urzadzeń i technologii w projektach instalacji dla obiektów o specjalnym przeznaczeniu. Sprawozdania zawierają jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_K01 Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jaskólski M., Micewicz Z., Wentylacja i klimatyzacja hal krytych pływalni, Gdańsk
- H. G. Sabiniak, M. Pietras, Klimatyzacja obiektów basenowych, Politechnika Łódzka, Łódź
- Grzesińska W., Projektowanie technologiczne zakładów spożywczych. Wybrane zagadnienia, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa
Literatura dodatkowa
- Kaiser K., Instalacje gazów medycznych, sprężonego powietrza i próżni
- Ratajczak K., Układy wentylacyjne krytych basenów kąpielowych w aspekcie energooszczędności, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej
- Leciej-Pirczewska D., Projektowanie wentylacji kuchni zbiorowego żywienia zgodne z normą PN-EN 16282-1 oraz VDI 2052, INSTAL, Nr 4 Wydawnictwo - Ośrodek informacji "Technika instalacyjna w budownictwie", Warszawa, 2019