Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)
Sylabus przedmiotu Dodatki w żywieniu zwierząt domowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dodatki w żywieniu zwierząt domowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 17 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy żywienia zwierząt |
W-2 | Rola składników pokarmowych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą związaną z nowoczesnymi dodatkami do pokarmów oraz z celowością ich stosowania przy produkcji karm dla zwierząt domowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Charakterystyka dodatków technologicznych | 2 |
T-L-2 | Charakterystyka dodatków sensorycznych, Dodatki odżywcze | 3 |
T-L-3 | Dodatki funkcjonalne. Poziomy ADI | 5 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Poszczególne kategorie i grupy funkcjonalne nowoczesnych substancji dodatkowych | 4 |
T-W-2 | Normy dotyczące autoryzacji, nadzoru i znakowania dodatków do żywności. Status GRAS | 3 |
T-W-3 | Regulacje prawne i technologiczne. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych dotyczące dodatków. | 3 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Studiowanie literatury tematu | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie sie do zaliczenia | 8 |
A-L-4 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 6 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | Objaśnienie |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie cząstkowe |
S-2 | Ocena formująca: aktywność studenta |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-4 | Ocena formująca: obserwacja pracy studenta indywidualnej i grupowej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B30.5_W01 Ma wiedzę o stosowaniu nowoczesnych dodatków do produkcji karm dla zwierząt domowych | Kn_1P_W12 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-L-1 | M-1, M-2 | S-3 |
Kn_1P_B30.5_W02 Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów | Kn_1P_W14 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1 | M-1, M-2 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B30.5_U01 Potrafi zinterpretować właściwie informacje o składzie karm dla zwierząt domowych | Kn_1P_U05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kn_1P_B30.5_U02 Potrafi zastosować właściwy dodatek funkcjonalny w diecie zwierząt domowych | Kn_1P_U05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-3, M-4 | S-1, S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B30.5_K01 Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac | Kn_1P_K04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-3, M-4 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B30.5_W01 Ma wiedzę o stosowaniu nowoczesnych dodatków do produkcji karm dla zwierząt domowych | 2,0 | |
3,0 | student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_B30.5_W02 Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów | 2,0 | |
3,0 | student w zakresie wiedzy opanował materiał w stopniu podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B30.5_U01 Potrafi zinterpretować właściwie informacje o składzie karm dla zwierząt domowych | 2,0 | |
3,0 | w stopniu podstawowym student interpretuje informacje o składzie karm | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_B30.5_U02 Potrafi zastosować właściwy dodatek funkcjonalny w diecie zwierząt domowych | 2,0 | |
3,0 | student popełnia wiele błędów, potrafi wykorzystac materiał programowy głównie z pomoca prowadzącego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B30.5_K01 Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac | 2,0 | |
3,0 | Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jank M. red, Żywienie i dietetyka zwierząt (diety i suplementy) Monografia "Magazynu Weterynaryjnego", Medical Tribune Polska, Warszawa, 2020
- Guidi D., Żywienie i dietetyka psów i kotów, Edra, Wrocław, 2021
- Wilczak J. red, O żywieniu Twojego psa praktycznie, Dog and Sport, Warszwa, 2022