Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)
Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 17 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich |
C-2 | Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności | 1 |
T-L-2 | Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi | 1 |
T-L-3 | Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów | 1 |
T-L-4 | Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej | 1 |
T-L-5 | Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich | 1 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych | 1 |
T-W-2 | Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych | 1 |
T-W-3 | System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych | 1 |
T-W-4 | Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych | 1 |
T-W-5 | Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-L-3 | prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-W-3 | prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych | 10 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
M-2 | Opis, objaśnienia, prelekcje |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.1_W01 ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi | Kn_1P_W11 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.1_U01 umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów | Kn_1P_U06 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C35.1_K01 Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami | Kn_1P_K02 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.1_W01 ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi | 2,0 | |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.1_U01 umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów | 2,0 | |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C35.1_K01 Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami | 2,0 | |
3,0 | Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Zawiślak K., Sobczak P., Postęp technologiczny, żywieniowy i jakościowy w produkcji pasz i karm, Polskie Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Karmy dla Zwierząt Towarzyszących, Lublin, 2014
Literatura dodatkowa
- Osiński Z., Kwiatek K., Sieradzki Z., Aktualne wymagania weterynaryjne w zakresie karm dla zwierząt domowych, Życie Weterynaryjne 89 (10), 872-876, 2014
- Osiński Z., Kwiatek K., Zagrozenia dotyczące pasz w świetle danych z systemu RASFF, Pasze Przemysłowe 4, 18-23, 2013
- Drożdż J., Rynek karm dla zwierząt domowych, Przemysł Spożywczy 66 (5), 46-48., 2012