Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Żywienie psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 7,0 ECTS (formy) 7,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 7 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL3 11 3,00,60zaliczenie
wykładyW4 5 1,00,40egzamin
laboratoriaL4 13 2,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość z zakresu chemii i fizjologii zwierząt
W-2Podstawy żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych3
T-L-2Oznaczenia wilgotności, białka, tłuszczu, włókna, popiołu surowego oraz węglowodanów ogółem2
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych3
T-L-4Wartość odżywcza białka2
T-L-5Bilans energii i materii1
11
laboratoria
T-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.4
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.2
T-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.7
13
wykłady
T-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt1
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt1
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych2
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych2
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych1
7
wykłady
T-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu1
T-W-2Żywienie szczeniąt1
T-W-3Żywienie psów dorosłych1
T-W-4Żywienie psów starych1
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajeciach11
A-L-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń32
A-L-3Studiowanie literatury tematu30
A-L-4konsultacje2
75
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu14
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć23
50
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4Egzamin2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_W01
Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Kn_1P_W12C-1T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-L-1, T-L-3M-3, M-1, M-2S-4, S-2
Kn_1P_C07_W02
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
Kn_1P_W12C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2M-3, M-1, M-2S-1
Kn_1P_C07_W03
student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
Kn_1P_W11C-2T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1, M-2S-5
Kn_1P_C07_W04
Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
Kn_1P_W12C-2T-L-3M-1S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_U01
Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
Kn_1P_U17C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-3M-3, M-2S-1
Kn_1P_C07_U02
Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Kn_1P_U06C-1T-L-1, T-L-3M-3, M-2S-3, S-2
Kn_1P_C07_U03
Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
Kn_1P_U05C-2T-L-1, T-L-2M-3, M-2S-6, S-5
Kn_1P_C07_U04
Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
Kn_1P_U05C-2T-L-3M-3, M-2S-6, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
Kn_1P_K04C-1, C-2T-L-1M-3, M-2S-6
Kn_1P_C07_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K04C-1, C-2T-L-1M-3, M-2S-6
Kn_1P_C07_K03
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
Kn_1P_K06C-2T-L-1M-2S-6
Kn_1P_C07_K04
Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
Kn_1P_K01C-1, C-2T-L-1M-2S-6

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_W01
Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
2,0
3,0student w podstawowym stopniu definiuje podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości karm i wartości odżywczej
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W02
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W03
student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
2,0
3,0student wymienia zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów i w zakresie wiedzy opanował podstawowe treści programowe
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W04
Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
2,0
3,0student wmiernym zakresie wymienia i omawia rolę składników pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_U01
Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
2,0
3,0Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U02
Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego potrafi wykonywać podstawowe analizy zgodnie z porgramem, popełnia wiele błędów interpetując uzyskane wyniki
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U03
Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
2,0
3,0student umie w podstawowym zakresie określić zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U04
Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
2,0
3,0Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K03
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K04
Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
2,0
3,0Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. D. Jamroz, Żywienie zwierzat i paszoznawstwo, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Podstawy szczegółowego zywienia zwierzat, PWN, Warszawa
  2. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, Elservier Urban & Partner, Wrocław, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych3
T-L-2Oznaczenia wilgotności, białka, tłuszczu, włókna, popiołu surowego oraz węglowodanów ogółem2
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych3
T-L-4Wartość odżywcza białka2
T-L-5Bilans energii i materii1
11

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.4
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.2
T-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.7
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt1
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt1
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych2
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych2
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu1
T-W-2Żywienie szczeniąt1
T-W-3Żywienie psów dorosłych1
T-W-4Żywienie psów starych1
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących1
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajeciach11
A-L-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń32
A-L-3Studiowanie literatury tematu30
A-L-4konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu14
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć23
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu8
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4Egzamin2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_W01Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w podstawowym stopniu definiuje podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości karm i wartości odżywczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_W02Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_W03student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu
T-W-2Żywienie szczeniąt
T-W-4Żywienie psów starych
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących
T-W-3Żywienie psów dorosłych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wymienia zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów i w zakresie wiedzy opanował podstawowe treści programowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_W04Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wmiernym zakresie wymienia i omawia rolę składników pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_U01Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U17Posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_U02Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego potrafi wykonywać podstawowe analizy zgodnie z porgramem, popełnia wiele błędów interpetując uzyskane wyniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_U03Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student umie w podstawowym zakresie określić zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_U04Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_K01Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_K03Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K06Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów. Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C07_K04Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
3,5
4,0
4,5
5,0