Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Sylabus przedmiotu Żywienie a behawior psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie a behawior psów | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ukończenie i zaliczenie na studiach pierwszego stopnia przedmiotów z zkresu: fizjologia zwierząt, biochemia zwierząt, żywienie zwierząt, etologia zwierząt, chów ihodowla zwierząt, towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z bezposrednimi i pośrednimi mechanizmami wpływu systemu żywienia, składu jakościowego i ilościowego pożywienia na behawior psów oraz potencjalnymi możliwościami eliminacji nieprawidłowych zachowań psa przez modyfikację składu diety. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Behawioralne następstwa nieprawidłowego żywienia psów. | 1 |
T-A-2 | Nieprawidłowy behawior żywieniowy psów (neofilia, neo-fobia, awersja pokarmowa, polifagia, hiporeksja, „spaczony apetyt”, kaprofagia, kanibalizm, „obrona miski”). | 2 |
T-A-3 | Tryptofan i tyrozyna w diecie a agresja, hiperreaktywność, stres i strachliwość psów. Hydrolizaty kazeiny w łagodzeniu stresu u psów. Antyoksydanty w pożywieniu a zdolności poznawcze psa i demencja starcza. | 1 |
T-A-4 | Zależność: skład pożywienia – sytość – początek odczuwania głodu – motywacja pokarmowa – aktywność i zachowanie psa. Wpływ ograniczenia kalorycznego u otyłych psów na ich zachowanie – możliwości przedłużenia stanu odczuwania sytości. | 2 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ewolucyjne podstawy żywieniowego behawioru psów. Pre-ferencje i selekcja pokarmu. | 1 |
T-W-2 | Potencjalne mechanizmy wpływu składu pokarmu i sposobu żywienia na behawior. | 1 |
T-W-3 | Zachowanie psów a: - zawartość i jakość białka w diecie; - zawartość i skład lipidów w diecie; - zawartość i skład węglowodanów (w tym błonnika); - zawartość składników mineralnych, witamin i antyoksy-dantów. | 4 |
T-W-4 | Krótko- i długoterminowe efekty ilościowego i jakościowego składu pokarmu oraz sposobu żywienia na behawior psów – wybrane przykłady. | 1 |
T-W-5 | Potencjalne możliwości modyfikacji behawioru (aktywności, hipo- i hiperreaktywności, reakcji na stres, stereotypii, agresji itp.) psów przez skład diety. | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestniczenie w ćwiczeniach. | 6 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji i jej omówienie | 4 |
A-A-3 | Przygotowanie do dyskusji związanej z tematyką bieżących ćwiczeń. | 4 |
A-A-4 | Konsultacje z prowadzącym ćwiczenia. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w wykładach | 8 |
A-W-2 | Analiza treścji onawianych na wykładach. Studiowanie polecanej literatury z zakresu tematyki wykładów | 2 |
10 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji mulimedialnej. |
M-2 | Pogadanka, dyskusja dydaktyczna i problemowa. |
M-3 | Konsultacje z prowadzącym wykłady i ćwiczenia. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przygotowanej i przedstawionej przez stydenta tematycznej przezentacji. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotownia i aktywności studenta w dyskujsji na poszczególnych ćwiczeniach. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena pisemnego zaliczenia (pytania otwarte) materiału objetego programem wykładów. |
S-4 | Ocena podsumowująca: Końcowa ocena z zaliczenia ćwiczeń na którą składajją się ocena prezentacji (40%) i całościowa ocena aktywności i udziału studenta w dyskusji i rozwiązywaniu problemów na ćwiczeniach audytoryjnych. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_42_W01 Student powinien znać i wyjaśniać najważniejsze bezposredniei i niektóre pośredniei mechanizmy wpływu systemu żywienia, składu jakościowego i ilościowego pożywienia na behawior psów oraz scharakteryzowac i opisać na wybranych przykładach potencjalne możliwości eliminacji nieprawidłowuch zachowań psa przez modyfikację składu diety. | Kn_2A_W07 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3 | M-2, M-3, M-1 | S-3, S-4, S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_42_U01 Po ukończeniu przedmiotu student powinien umieć przeprowadzić analizę i zinterpretować na ile niepożądany behawior żywieniowy psa i inne nieprawidłowe zachowania psa mogą być konsekwencją błędów żywieniowych jakościowych lub ilościowych. Błędy te rozpatruje i koryguje uwaględniając wiek psa, rasę, kondycję, aktywność, san fizjologiczny i stan zdrowia. | Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_42_K01 Sudent ma świadomość zarówno bezpośredniego jek i pośredniego wpływu składu jakościowego i ilościowego diety na behawior psa | Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-3 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_42_W01 Student powinien znać i wyjaśniać najważniejsze bezposredniei i niektóre pośredniei mechanizmy wpływu systemu żywienia, składu jakościowego i ilościowego pożywienia na behawior psów oraz scharakteryzowac i opisać na wybranych przykładach potencjalne możliwości eliminacji nieprawidłowuch zachowań psa przez modyfikację składu diety. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i wyjaśniać w mocno ograniczonym stopniu tylko niektóre bezposredniei mechanizmy wpływu systemu żywienia, składu jakościowego i ilościowego pożywienia na behawior psów oraz w dość ograniczonym zakresie charakteryzuje i wyjaśnia na pojedyńczych przykładach potencjalne możliwości eliminacji nieprawidłowuch zachowań psa przez modyfikację składu diety. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_42_U01 Po ukończeniu przedmiotu student powinien umieć przeprowadzić analizę i zinterpretować na ile niepożądany behawior żywieniowy psa i inne nieprawidłowe zachowania psa mogą być konsekwencją błędów żywieniowych jakościowych lub ilościowych. Błędy te rozpatruje i koryguje uwaględniając wiek psa, rasę, kondycję, aktywność, san fizjologiczny i stan zdrowia. | 2,0 | |
3,0 | Student jedynie jedynie w dostatecznym stopniu potrafi przeprowadzić analizę i ocenić na ile niepożądany behawior żywieniowy psa i inne nieprawidłowe zachowania psa mogą być konsekwencją błędów żywieniowych jakościowych lub ilościowych. W analizie tej posługuje się tylko ogólnym zasadami żywienia psów.. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_42_K01 Sudent ma świadomość zarówno bezpośredniego jek i pośredniego wpływu składu jakościowego i ilościowego diety na behawior psa | 2,0 | |
3,0 | Sudent ma w dostatecznym i dość ograniczonym stopniu znaczenie składu jakościowego i ilościowego diety i jej zmienności w różnych okresach i stanach fizjologicznych psa dla jego prawidłowego behawioru. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Castel L.P. 2010, Pies zachowanie, żywienie zdrowie, Galaktyka, Łódź, 2010
- Ceregrzyn M., Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów., Urban i Partner, Wrocław, 2013
- Horwitz D., Mills D., Medyctna behawioralna psów i kotów, Galaktyka, Łódź, 2009
- DehasseJ., Schroll S., Zaburzenia zachowania psów, Urban i Partner, Wrocław, 2018
Literatura dodatkowa
- Sadowski B., Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt, PWN, Warszawa, 2003
- Kaleta T., Zacowanie się zwierząt. Zarys problematyki., SGGW, Warszawa, 2003
- Słowa kluczowe: dieta, żywienie, behawior, poes, Wybrane prace przegladowe i oryginalne, Wolny dostęp w przeglądarksch internetowych
- FEDIAF, Wytyczne żywieniowe dotyczące pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla psów i kotów, Polkarma, 2017
- Zdrowe żywienie psów raSOWYCH, Royal Canin Polska, https//docplayer.pl/5726796-Zdrowe-zywienie-psow-rasowych.html