Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna

Sylabus przedmiotu Dieta BARF i jej modyfikacje:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dieta BARF i jej modyfikacje
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 14 1,60,50zaliczenie
wykładyW2 14 1,40,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
C-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET1
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje1
T-L-3Bilansowanie RAW DIET1
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji1
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach1
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych1
14
wykłady
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.1
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso1
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy1
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym1
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego1
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET1
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach14
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych24
A-L-3konsultacje2
40
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu17
A-W-3egzamin2
A-W-4konsultacje2
35

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Kn_2A_W02, Kn_2A_W06, Kn_2A_W05C-1T-W-9, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-2T-L-1, T-L-2, T-L-10, T-L-9, T-L-3, T-L-8, T-L-6, T-L-7, T-L-5, T-L-4M-3, M-2S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Kn_2A_K03C-2, C-1T-L-1, T-L-2, T-L-10, T-L-9, T-L-3, T-L-8, T-L-6, T-L-7, T-L-5, T-L-4, T-W-9, T-W-2, T-W-10, T-W-8, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1M-3, M-1, M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000
  3. Sekuła I., W zgodzie z naturą> Biologicznie odpowiednia surowa dieta psa bez tajemnic, Wydawnictwo Dolna 30, warszawa

Literatura dodatkowa

  1. Królak A., Zdrowo smacznie naturalnie. Prawidłowe żywienie psa, Wydawnictwo Poligraf, Brzezina Łąka, 2016

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET1
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje1
T-L-3Bilansowanie RAW DIET1
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji1
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach1
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych1
14

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.1
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso1
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy1
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym1
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego1
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET1
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach14
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych24
A-L-3konsultacje2
40
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu17
A-W-3egzamin2
A-W-4konsultacje2
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_W01student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W02Zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium i podczas pracy ze zwierzętami
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
Treści programoweT-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_U01student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
Treści programoweT-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
Metody nauczaniaM-3zajęcia praktyczne
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_K01student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
Treści programoweT-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET. Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna. Zaliczenie wykładów
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
Metody nauczaniaM-3zajęcia praktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0