Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Sylabus przedmiotu Dietetyka weterynaryjna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dietetyka weterynaryjna | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii zwierząt i żywienia zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób |
C-2 | zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych |
C-3 | zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii. | 2 |
T-L-2 | Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość). | 2 |
T-L-3 | Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego. | 1 |
T-L-4 | Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby. | 1 |
T-L-5 | Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego. | 1 |
T-L-6 | Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia. | 1 |
T-L-7 | Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia. | 1 |
T-L-8 | Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych. | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze. | 1 |
T-W-2 | Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby | 2 |
T-W-3 | Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów. | 1 |
T-W-4 | Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i starszych. Wpływ czynników żywieniowych na odporność na choroby. | 2 |
T-W-5 | Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia. | 1 |
T-W-6 | Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów. | 1 |
T-W-7 | Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotowanie się do zajęć praktycznych | 15 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie się do zajęć i zaliczenia przedmiotu | 11 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
A-W-4 | egzamin | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja |
M-3 | zajęcia praktyczne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań |
S-2 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
S-3 | Ocena formująca: odpowiedź ustna |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_20_W01 Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób. | Kn_2A_W06, Kn_2A_W05 | — | — | C-3, C-2, C-1 | T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_20_U01 Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia i stanu fizjologicznego. | Kn_2A_U04 | — | — | C-3, C-2, C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-8, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-4, T-L-3 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_20_K01 Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu. | Kn_2A_K03 | — | — | C-3, C-2, C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-8, T-L-5, T-L-7, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-W-2, T-W-7, T-W-6, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3 | M-1, M-3 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_20_W01 Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób. | 2,0 | |
3,0 | Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych i ciężarnych oraz w przebiegu określonych chorób. W zakresie wyrażania wiedzy student popełnia niewiele błędów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_20_U01 Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia i stanu fizjologicznego. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w podstawowym zakresie opracować postępowanie dietetyczne dla zwierząt z uwględnieniem występującego schorzenia i stanu fizjologicznego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_20_K01 Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu. | 2,0 | |
3,0 | Student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
- Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000