Szkoła Doktorska - ZUT Doctoral School
specjalność: IT, ELECTRICAL ENGINEERING AND MECHANICAL ENGINEERING BLOCK
Sylabus przedmiotu Modern nutritional aspects and selected food safety issues:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | ZUT Doctoral School | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Modern nutritional aspects and selected food safety issues | ||
Specjalność | ENGINEERING AND NATURAL SCIENCES BLOCK | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,5 | ECTS (formy) | 0,5 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basics of biological and chemical sciences |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Providing knowledge and initiating a discussion on the determinants of dietary recommendations in health and disease, as well as selected aspects of food safety |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Diet for the planet. Physiological and environmental determinants of dietary recommendations. | 2 |
T-W-2 | Pathophysiological determinants of dietary recommendations | 2 |
T-W-3 | Food safety in sustainable agriculture | 2 |
T-W-4 | Pass a subject | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Lectures participation | 8 |
A-W-2 | Analysis of recommended literature | 5 |
A-W-3 | Preparation for passing the course | 3 |
16 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Problem lecture |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Participation in the discussion |
S-2 | Ocena formująca: Showing activity and initiating discussions |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISDE_4-_IP07.2_W01 Knows and understands the determinants of dietary recommendations in health and disease and selected aspects of food safety | ISDE_4-_W02, ISDE_4-_W03 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISDE_4-_IP07.2_K01 Is ready to critically analyze his knowledge in the field of safety and nutrition principles, understands the necessity to update and develop it through his own research | ISDE_4-_K01, ISDE_4-_K02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISDE_4-_IP07.2_W01 Knows and understands the determinants of dietary recommendations in health and disease and selected aspects of food safety | 2,0 | |
3,0 | Attendance at 80% of classes, participation in discussions | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISDE_4-_IP07.2_K01 Is ready to critically analyze his knowledge in the field of safety and nutrition principles, understands the necessity to update and develop it through his own research | 2,0 | |
3,0 | Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kraus H., Fizjologia żywienia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2019
- Kowalczyk S., Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnicywo Naukowe PWN, Warszawa, 2015
- The EAT-Lancet Commission, Food Planet Health, 2019
- Bujko J., Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa, 2015
- Stipanuk M., Caudill MA., Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th Edition, Saunders, Sydney, 2019
Literatura dodatkowa
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020
- Koszowska A., Ebisz M., Rozwój nauk o żywności i żywieniu – od norm żywienia do genomiki żywienia, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, 2015