Szkoła Doktorska - ZUT Doctoral School
specjalność: IT, ELECTRICAL ENGINEERING AND MECHANICAL ENGINEERING BLOCK
Sylabus przedmiotu Applied microbiology and modern packaging materials in food technology:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | ZUT Doctoral School | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Applied microbiology and modern packaging materials in food technology | ||
Specjalność | ENGINEERING AND NATURAL SCIENCES BLOCK | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,5 | ECTS (formy) | 0,5 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | general microbiology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | introducing the student to the possibilities of using microorganisms in industry and biotechnology and the impact of packaging, including bioactive packaging, on microorganisms |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Applied microbiology in food technology. | 4 |
T-W-2 | Bioactive packaging | 2 |
T-W-3 | Modern packaging materials | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie do zajęć | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 4 |
14 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | metody podajace |
M-2 | metody problemowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena podsumowujaca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISDE_4-_IP07.1_W01 PhD students have a extendet knowledge about the standards for food packaging industry | ISDE_4-_W02, ISDE_4-_W03 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISDE_4-_IP07.1_K01 Understands the need for lifelong learning; can inspire and organize the learning process of other people | ISDE_4-_K01, ISDE_4-_K02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISDE_4-_IP07.1_W01 PhD students have a extendet knowledge about the standards for food packaging industry | 2,0 | |
3,0 | Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISDE_4-_IP07.1_K01 Understands the need for lifelong learning; can inspire and organize the learning process of other people | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bednarski, Biotechnologia żywności, WNT, 2017, 2
- czasopismo, Applied Microbiology and Biotechnology, springer, 2024
Literatura dodatkowa
- Dudley Edward G., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, ASM Press, 2022, 5
- Jaya Shankar Tumuluru (Academic Editor), Food Preservation and Packaging - Recent Process and Technological Advancements, IntechOpen, online, 2023, I, 10.5772/intechopen.100912
- Neila Farmer, Innowacje w opakowaniach żywności i napojów. Rynki, materiały, technologie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016, 1