Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - ZUT Doctoral School
specjalność: ENGINEERING, ECONOMIC AND ARTISTIC BLOCK

Sylabus przedmiotu Modern nutritional aspects and selected food safety issues:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów ZUT Doctoral School
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Modern nutritional aspects and selected food safety issues
Specjalność ENGINEERING AND NATURAL SCIENCES BLOCK
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basics of biological and chemical sciences

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Providing knowledge and initiating a discussion on the determinants of dietary recommendations in health and disease, as well as selected aspects of food safety

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Diet for the planet. Physiological and environmental determinants of dietary recommendations.2
T-W-2Pathophysiological determinants of dietary recommendations2
T-W-3Food safety in sustainable agriculture2
T-W-4Pass a subject2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Lectures participation8
A-W-2Analysis of recommended literature5
A-W-3Preparation for passing the course3
16

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Problem lecture

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Participation in the discussion
S-2Ocena formująca: Showing activity and initiating discussions

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISDE_4-_IP07.2_W01
Knows and understands the determinants of dietary recommendations in health and disease and selected aspects of food safety
ISDE_4-_W02, ISDE_4-_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISDE_4-_IP07.2_K01
Is ready to critically analyze his knowledge in the field of safety and nutrition principles, understands the necessity to update and develop it through his own research
ISDE_4-_K01, ISDE_4-_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISDE_4-_IP07.2_W01
Knows and understands the determinants of dietary recommendations in health and disease and selected aspects of food safety
2,0
3,0Attendance at 80% of classes, participation in discussions
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISDE_4-_IP07.2_K01
Is ready to critically analyze his knowledge in the field of safety and nutrition principles, understands the necessity to update and develop it through his own research
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kraus H., Fizjologia żywienia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2019
  2. Kowalczyk S., Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnicywo Naukowe PWN, Warszawa, 2015
  3. The EAT-Lancet Commission, Food Planet Health, 2019
  4. Bujko J., Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa, 2015
  5. Stipanuk M., Caudill MA., Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th Edition, Saunders, Sydney, 2019

Literatura dodatkowa

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020
  2. Koszowska A., Ebisz M., Rozwój nauk o żywności i żywieniu – od norm żywienia do genomiki żywienia, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, 2015

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Diet for the planet. Physiological and environmental determinants of dietary recommendations.2
T-W-2Pathophysiological determinants of dietary recommendations2
T-W-3Food safety in sustainable agriculture2
T-W-4Pass a subject2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Lectures participation8
A-W-2Analysis of recommended literature5
A-W-3Preparation for passing the course3
16
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISDE_4-_IP07.2_W01Knows and understands the determinants of dietary recommendations in health and disease and selected aspects of food safety
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISDE_4-_W02They have extended, theory-based knowledge relating to the represented field and discipline and detailed knowledge at an advanced level in the area of scientific research ,methodology of scientific work, preparation of publications and presentations of research results and the principle of dissemination of the results of scientific work, including open access mode.
ISDE_4-_W03They know and understand fundamental dilemmas of modern civilisation, also in relation to the recent scientific developments in the represented field and discipline.
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge and initiating a discussion on the determinants of dietary recommendations in health and disease, as well as selected aspects of food safety
Treści programoweT-W-1Diet for the planet. Physiological and environmental determinants of dietary recommendations.
T-W-2Pathophysiological determinants of dietary recommendations
T-W-3Food safety in sustainable agriculture
T-W-4Pass a subject
Metody nauczaniaM-1Problem lecture
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Participation in the discussion
S-2Ocena formująca: Showing activity and initiating discussions
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Attendance at 80% of classes, participation in discussions
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISDE_4-_IP07.2_K01Is ready to critically analyze his knowledge in the field of safety and nutrition principles, understands the necessity to update and develop it through his own research
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISDE_4-_K01They understand the necessity and are prepared to critically analyse the achieved scientific output and the contribution of the results of their own research activity to the development of the represented field and discipline.
ISDE_4-_K02They understand the obligation to seek creative solutions to the challenges of civilisation, in particular to social, research and creative commitments, are aware of the need to initiate actions in the public interest, to think in the entrepreneurial manner and the need for scientific development for new phenomena and problems in the represented field and discipline.
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge and initiating a discussion on the determinants of dietary recommendations in health and disease, as well as selected aspects of food safety
Treści programoweT-W-1Diet for the planet. Physiological and environmental determinants of dietary recommendations.
T-W-2Pathophysiological determinants of dietary recommendations
T-W-3Food safety in sustainable agriculture
T-W-4Pass a subject
Metody nauczaniaM-1Problem lecture
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Participation in the discussion
S-2Ocena formująca: Showing activity and initiating discussions
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0