Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF NATURAL PRODUCTS FROM PLANTS:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF NATURAL PRODUCTS FROM PLANTS | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Dzięcioł <Malgorzata.Dzieciol@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basics of analytical chemistry |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Knowledge and practical skills related to isolation methods of natural products from plants. |
C-2 | Knowledge and practical skills related to application of chromatographic and spectrophotometric methods to determination of composition and antioxidant activity of natural products isolated from plants. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Isolation of biologically active compounds from plant materials by different techniques including reflux extraction, ultrasound assisted extraction, Soxhlet extraction. | 15 |
T-L-2 | Isolation of essential oils from plant materials by hydrodistillation method by using Deryng or Clevenger-type apparatus. Determination of the yields of essential oils. | 10 |
T-L-3 | Analysis of essential oils and plant extracts composition by gas chromatography with mass selective detector method (GC-MS). Identification of the particular compounds on the basis of their retention times, retention indices and mass spectra. | 10 |
T-L-4 | Analysis of antioxidant activity of extracts and essential oils by spectrophotometric method with DPPH radical. Determination of phenolic compounds by spectrophotometric method with Folin-Ciocalteu reagent. | 10 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Participation in laboratory classes | 45 |
A-L-2 | Preparation for classes - individual work with literature | 30 |
A-L-3 | Elaboration of experimental results | 15 |
A-L-4 | Preparation of written reports | 30 |
A-L-5 | Consultations | 5 |
125 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Laboratory |
M-2 | Consultations |
M-3 | Individual work with the literature |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Evaluation of working in the laboratory |
S-2 | Ocena podsumowująca: Evaluation of written reports |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_W01 Student is able to characterize selected methods of isolation and analysis applied for natural products from plants. | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_U01 Student is able to perform experiments using different methods of isolation of natural products from plants. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
WM-WTiICh_2-_null_U02 Student is able to analyse the composition of natural products by gas chromatography method and determine their antioxidant activity using spectrophotometric methods. | — | — | C-2 | T-L-4, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_K01 The student knows the importance of plants as natural sources of biologically active compounds. | — | — | C-2 | T-L-4, T-L-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_W01 Student is able to characterize selected methods of isolation and analysis applied for natural products from plants. | 2,0 | |
3,0 | student has basic knowledge related to isolation and analysis of natural products from plants | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_U01 Student is able to perform experiments using different methods of isolation of natural products from plants. | 2,0 | |
3,0 | student is able to perform experiments using different methods of isolation with the help of a teacher | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WTiICh_2-_null_U02 Student is able to analyse the composition of natural products by gas chromatography method and determine their antioxidant activity using spectrophotometric methods. | 2,0 | |
3,0 | student is able to perform chromatographic and spectrophotometric analyses with the help of a teacher and present their results in written reports | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_K01 The student knows the importance of plants as natural sources of biologically active compounds. | 2,0 | |
3,0 | student is able to indicate the main biologically active compounds in selected plants | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Xu R., Ye Y., Zhao W. (ed.), Introduction to Natural Products Chemistry, CRC Press, Boca Raton, 2012
- Sarker S.D., Latif Z., Gray A.I. (ed.), Natural Products Isolation, Humana Press, Totowa, New Jersey, 2006
- McNair H.M., Miller J.M., Basic Gas Chromatography, Wiley, 2009, II edition
Literatura dodatkowa
- Goyal M.R., Joy P.P., Suleria H.A.R. (ed.), Plant Secondary Metabolites for Human Health: Extraction of Bioactive Compounds, Apple Academic Press, 2019