Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu ANALYSIS OF FOOD CONTAMINANTS:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | ANALYSIS OF FOOD CONTAMINANTS | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Dzięcioł <Malgorzata.Dzieciol@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basics of analytical chemistry |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Knowledge about typical contaminants generated naturally in food and brought from environment and practical skills in their analysis. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Natural contaminants present in food. Natural toxic substances generated in food during spoilage processes. Determination of ethanol and methanol content in beverages. Changes in vegetable oils during storage or processing at high temperature. | 20 |
T-L-2 | Environmental toxicants (pesticides, pharmaceuticals, industrial contaminants) in food. Pesticide residues. Contaminants of drinking water. | 20 |
T-L-3 | Food adulteration analysis. | 5 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Participation in laboratory classes | 45 |
A-L-2 | Individual work with literature | 35 |
A-L-3 | Preparation of written reports | 40 |
A-L-4 | Consultations | 5 |
125 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Laboratory |
M-2 | Individual work with literature |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Evaluation of working in the laboratory |
S-2 | Ocena podsumowująca: Evaluation of written reports |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_W01 Student will be able to characterize selected food contaminants and their sources. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_U01 Student will be able to perform analysis of selected food contaminants and examine adulteration of food. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1 | S-1, S-2 |
WM-WTiICh_2-_null_U02 Student will be able to collect and organize data from literature. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_K01 Student is aware of the possible impact of food contaminants on consumer's health. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_W01 Student will be able to characterize selected food contaminants and their sources. | 2,0 | |
3,0 | student is able to indicate the main sources of selected food contaminants | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_U01 Student will be able to perform analysis of selected food contaminants and examine adulteration of food. | 2,0 | |
3,0 | student is able to perform analysis with the help of a teacher | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WTiICh_2-_null_U02 Student will be able to collect and organize data from literature. | 2,0 | |
3,0 | student is able to find and describe in report the basic information related to analyzed food contaminants | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_2-_null_K01 Student is aware of the possible impact of food contaminants on consumer's health. | 2,0 | |
3,0 | student is able to indicate the harmful effects of determined food contaminants | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski, Toxins in Food, CRC Press, Boca Raton, 2005
- T. P. Coultate, Food: the Chemistry of its Components, RSC, Cambridge, 2009
- ed. T. Reemtsma, M. Jekel, Organic pollutants in the water cycle, Wiley-VCH, Weinheim, 2006
Literatura dodatkowa
- ed. J.P.F. D'Mello, Food Safety: Contaminants and Toxins, CABI, Trowbrige, 2003