Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu FOOD PACKAGING AND RECYCLING:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | FOOD PACKAGING AND RECYCLING | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Katarzyna Wilpiszewska <Katarzyna.Wilpiszewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | basing polymer science |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | to learn about the foog packaging technology, materials, functions and recycling |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | polymer films | 10 |
T-L-2 | barrier properties | 5 |
T-L-3 | surface properties | 5 |
T-L-4 | edible film | 5 |
T-L-5 | recycling | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | fundamentals in packaging | 3 |
T-W-2 | Packaging materials and components | 6 |
T-W-3 | Application and processing | 6 |
T-W-4 | edible films | 4 |
T-W-5 | Active and intelligent packaging | 3 |
T-W-6 | Biopolymer packaging | 3 |
T-W-7 | recycling | 4 |
T-W-8 | test | 1 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | reports preparation | 30 |
A-L-2 | literature research | 30 |
A-L-3 | participation in laboratories | 30 |
A-L-4 | consultation | 10 |
100 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | paricipation in lectures | 30 |
A-W-2 | preparation for test | 10 |
A-W-3 | consultation | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | lecture |
M-2 | practical classes |
M-3 | quizz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: quizz |
S-2 | Ocena formująca: report |
S-3 | Ocena podsumowująca: test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_W01 Student is familiar with the foog packaging technology, materials, functions and recycling | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7 | M-1, M-3 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_U01 Student knows the properties of packaging materials | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_K01 student knows how to study the problem | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_W01 Student is familiar with the foog packaging technology, materials, functions and recycling | 2,0 | |
3,0 | at least 50% | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_U01 Student knows the properties of packaging materials | 2,0 | |
3,0 | Student is able to determine the packgaging material for the given product | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_K01 student knows how to study the problem | 2,0 | |
3,0 | Student understands the relation between material and the properties. Student is able to work in a group. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. L. Rooney., Active food packaging, Blackie Academic & Professional, London
- Han, Jung H., Innovations in Food Packaging, Elsevier, 2011
Literatura dodatkowa
- Barros-Velázquez, Jorge, Antimicrobial Food Packaging, Elsevier