Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot BIOTECHNOLOGY IN AGRICULTURE
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 30 3,50,38zaliczenie
wykładyW1 30 2,50,62egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic molecular biology, plant breeding.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Gene clonnig technology. Preparation of gene constructs, methods of transformation and identification of positive clones. The use of bacterial vectors and plasmid cloning. Purification of plasmids, sequencing of the gene fragment and characterization of the results.20
T-L-2Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results.10
30
wykłady
T-W-1Genetic structure of cultivated crops2
T-W-2Methods of genome research.4
T-W-3In vitro cultures of plants.4
T-W-4Methods of genetic engineering.4
T-W-5Methods of generating transgenic plants (GMO)4
T-W-6Useful traits modified by genetic engineering.2
T-W-7Commercialy available GMO in agriculture.2
T-W-8Molecular breeding and farming4
T-W-9Biosafety aspects of GMO production.2
T-W-10Methods of GMO detection in commercial products2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1participation in tha laboratory30
A-L-2self-study of the lterature40
A-L-3prepare to pass the practical17
87
wykłady
A-W-1Participation in lecture30
A-W-2Self-study of the literature20
A-W-3Written test2
A-W-4Preparation to test11
63

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1lecture
M-2laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: practical exam
S-2Ocena podsumowująca: written exam

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_W01
students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants.
C-1T-W-8, T-W-10, T-W-4, T-W-7, T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-9M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_U01
student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes.
C-1T-L-2, T-L-1M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_2-_null_K01
Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab .
C-1T-L-2, T-L-1, T-W-8, T-W-10, T-W-4, T-W-7, T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-9M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_W01
students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants.
2,0
3,0student know basic methods used in modern biotechnology
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_U01
student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes.
2,0
3,0Student knows how to perform basic gene cloning, sequenced and characterized it.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_2-_null_K01
Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab .
2,0
3,0Student has acquired the competence to work in groups, he understands the need for training.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Slater A., Scott N., Fowler M., Plant Biotechnology. The Genetic manipulation of plants., Oxford University Press Inc, New York, 2003
  2. Dixon R.A., Gonzales R.A., Plant Cell Culture, IRL Press, Oxford, New York, Tokyo, 1994

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Gene clonnig technology. Preparation of gene constructs, methods of transformation and identification of positive clones. The use of bacterial vectors and plasmid cloning. Purification of plasmids, sequencing of the gene fragment and characterization of the results.20
T-L-2Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results.10
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Genetic structure of cultivated crops2
T-W-2Methods of genome research.4
T-W-3In vitro cultures of plants.4
T-W-4Methods of genetic engineering.4
T-W-5Methods of generating transgenic plants (GMO)4
T-W-6Useful traits modified by genetic engineering.2
T-W-7Commercialy available GMO in agriculture.2
T-W-8Molecular breeding and farming4
T-W-9Biosafety aspects of GMO production.2
T-W-10Methods of GMO detection in commercial products2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1participation in tha laboratory30
A-L-2self-study of the lterature40
A-L-3prepare to pass the practical17
87
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in lecture30
A-W-2Self-study of the literature20
A-W-3Written test2
A-W-4Preparation to test11
63
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_2-_null_W01students will gain knowledge in methods of modern biotechnology to ascertain higher yield and quality of cultivated plants.
Cel przedmiotuC-1Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture.
Treści programoweT-W-8Molecular breeding and farming
T-W-10Methods of GMO detection in commercial products
T-W-4Methods of genetic engineering.
T-W-7Commercialy available GMO in agriculture.
T-W-2Methods of genome research.
T-W-6Useful traits modified by genetic engineering.
T-W-3In vitro cultures of plants.
T-W-5Methods of generating transgenic plants (GMO)
T-W-1Genetic structure of cultivated crops
T-W-9Biosafety aspects of GMO production.
Metody nauczaniaM-1lecture
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: written exam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student know basic methods used in modern biotechnology
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_2-_null_U01student will be able to perform the basic techniques of cloning, sequencing and detection of transgenes.
Cel przedmiotuC-1Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture.
Treści programoweT-L-2Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results.
T-L-1Gene clonnig technology. Preparation of gene constructs, methods of transformation and identification of positive clones. The use of bacterial vectors and plasmid cloning. Purification of plasmids, sequencing of the gene fragment and characterization of the results.
Metody nauczaniaM-2laboratory
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: practical exam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student knows how to perform basic gene cloning, sequenced and characterized it.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_2-_null_K01Student will know how to work in laboratory group and know work safety regulation in GMO lab .
Cel przedmiotuC-1Presentation of modern methods of plant biotechnology and their application in agriculture.
Treści programoweT-L-2Identification of GMO in some food products. Isolation of DNA from the food products, the amplification using the reference PCR. Detection of traces of GMO and characterization results.
T-L-1Gene clonnig technology. Preparation of gene constructs, methods of transformation and identification of positive clones. The use of bacterial vectors and plasmid cloning. Purification of plasmids, sequencing of the gene fragment and characterization of the results.
T-W-8Molecular breeding and farming
T-W-10Methods of GMO detection in commercial products
T-W-4Methods of genetic engineering.
T-W-7Commercialy available GMO in agriculture.
T-W-2Methods of genome research.
T-W-6Useful traits modified by genetic engineering.
T-W-3In vitro cultures of plants.
T-W-5Methods of generating transgenic plants (GMO)
T-W-1Genetic structure of cultivated crops
T-W-9Biosafety aspects of GMO production.
Metody nauczaniaM-2laboratory
M-1lecture
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: written exam
S-1Ocena formująca: practical exam
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has acquired the competence to work in groups, he understands the need for training.
3,5
4,0
4,5
5,0