Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu QUALITY ASSESSMENT OF SELECTED HORTICULTURAL CROPS:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | QUALITY ASSESSMENT OF SELECTED HORTICULTURAL CROPS | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge of biochemistry, vegetable and fruit crops |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment |
C-2 | Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Chemical analyses of selected horticultural crops | 20 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops | 5 |
T-W-2 | Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs. | 5 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Performance in laboratories | 20 |
A-L-2 | Reading recommended literature | 10 |
A-L-3 | Preparation for the laboratory analyses | 5 |
A-L-4 | Compiling laboratory analysis results | 4 |
A-L-5 | Homework assignments | 4 |
A-L-6 | Report writing | 4 |
A-L-7 | Participation in consultations | 4 |
51 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Performance in lectures | 10 |
A-W-2 | Reading recommended literature | 5 |
A-W-3 | Participation in consultations | 5 |
A-W-4 | Preparation for the test | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture / multi-media presentation |
M-2 | Laboratory exercises |
M-3 | Completion of the assignments |
M-4 | Project method / report |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories |
S-2 | Ocena formująca: Assessment of the homework assignments |
S-3 | Ocena formująca: Assessment of laboratory work skills |
S-4 | Ocena podsumowująca: Report |
S-5 | Ocena podsumowująca: Test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Student has knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-2, S-1, S-4, S-3, S-5 |
WM-WKSiR_2-_null_W02 Student has knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-2, S-1, S-4, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give the conclusions of obtained results according to the current standards | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-2, S-1, S-4, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student is aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-4 | S-1, S-4, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Student has knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment | 2,0 | |
3,0 | Student has basic knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
WM-WKSiR_2-_null_W02 Student has knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products | 2,0 | |
3,0 | Student has basic knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give the conclusions of obtained results according to the current standards | 2,0 | |
3,0 | Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give general conclusions | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Student is aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food | 2,0 | |
3,0 | Student is generally aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Preece J.E., Read P.E., The biology of horticulture, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2005
- Picó Y., Chemical analysis of food. Techniques and applications, Elsevier, USA, 2012, 1st Ed.
Literatura dodatkowa
- Plimmer J.R., Gammon D.W., Ragsdale N.N., Encyclopedia of agrochemicals, vol. 1-3, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2003
- Joanne Barnes J., Anderson L.A., Phillipson J.D., Herbal Medicines, Pharmaceutical Press, UK, 2007
- ISO Standards