Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu BASIC INSTRUMENTAL TECHNIQUES:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | BASIC INSTRUMENTAL TECHNIQUES | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | The fundamental knowledge of genetic and cell function. structure and physiology, basic knowledge of plant propagation |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Theoretical knowledge and practical skills of the students in the field of plant biotechnology |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Basic techniques used in a molecular biology laboratory - pipetting, solution preparation, gel preparation, principles of electrophoresis, centrifugation, techniques for collection and isolation of material for testing | 7 |
T-L-2 | Sampling, methods of passage of plant material, preparation of solutions, solid and liquid media, microscopic techniques | 8 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Instrumental separation techniques. - Centrifugation, ultracentrifugation and ultrafiltration. | 2 |
T-W-2 | Chromatography. Fundamentals and applications in biotechnology. | 2 |
T-W-3 | Electrophoresis. Fundamentals and applications in biotechnology. | 2 |
T-W-4 | Molecular absorption spectrophotometry. Fundamentals and applications in biotechnology. | 2 |
T-W-5 | Optical microscopy. Fundamentals and applications. | 2 |
T-W-6 | In vitro culture techniques. Fundamentals and applications | 4 |
T-W-7 | Exam | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | participation in laboartory | 15 |
A-L-2 | self-study of the literature | 20 |
A-L-3 | preparing to pass laboratories | 15 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | participation in lecture | 15 |
A-W-2 | self-study of the literature | 4 |
A-W-3 | oral presentation | 2 |
A-W-4 | preparing to pass lectures | 4 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | lecture |
M-2 | laboratory |
M-3 | disscussion |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: assessment of students presentations |
S-2 | Ocena podsumowująca: written exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_W01 Student will gain knowledge on various methods use in plant biotechnology | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3 | M-1, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_U01 The student will acquire skills in the use of appropriate laboratory equipment | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1 | M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_K01 Student will be aware of possibilities to utilize modern biotechnology methods for improving plants | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-L-2, T-W-1, T-L-1 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_W01 Student will gain knowledge on various methods use in plant biotechnology | 2,0 | |
3,0 | knowledge about methods use in plant biotechnology | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_U01 The student will acquire skills in the use of appropriate laboratory equipment | 2,0 | |
3,0 | Students will be able to use basic laboratory equipment | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_1-_??_K01 Student will be aware of possibilities to utilize modern biotechnology methods for improving plants | 2,0 | |
3,0 | Students will be able to select the appropriate method for the research problem. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chawla, Introduction to plant biotechnology, Science Publisher, 2002
- Slater A., Scott N., Fowler M., Plant biotechnology. Genetic manipulation of plants, Oxford University Press Inc, New York, 2003
- Dixon R.A., Gonzales R.A., Plant Cell Culture, IRL Press, Oxford, New York, Tokyo, 1994
Literatura dodatkowa
- Westermeier R., Electrophoresis in practise, Weinheim, New York, Basel, Cambridge, Tokyo, 1993