Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu Biotechnological Processes Design:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnological Processes Design | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Daria Ciecholewska-Juśko <daria.ciecholewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge in the field of biotechnological processes design. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Project of selected biotechnological processes. | 10 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Upstream processing – preparation of fermentation process. | 4 |
T-L-2 | Fermentation and downstream processing. | 6 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Biotechnological processes - types, stages, assumptions, main problems. | 3 |
T-W-2 | Modelling and optimization of biotechnological processes. | 4 |
T-W-3 | Bioreactors. | 3 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Participation in classes. | 10 |
A-A-2 | Preparing for the classes. | 3 |
A-A-3 | Consultations. | 4 |
A-A-4 | Project preparation. | 8 |
25 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Participation in classes. | 10 |
A-L-2 | Preparing for the classes. | 4 |
A-L-3 | Consultations. | 4 |
A-L-4 | Report preparation. | 8 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lectures. | 10 |
A-W-2 | Study of recommended literature. | 5 |
A-W-3 | Consultations. | 6 |
A-W-4 | Preparing for the test. | 5 |
26 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Informative lecture |
M-2 | Laboratory work |
M-3 | Project preparation |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Report from the laboratory work |
S-2 | Ocena formująca: Project presentation |
S-3 | Ocena podsumowująca: Writing test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 The student knows the basics of biotechnological processes design, principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 The student is able to design a biotechnological process, taking into account the necessary equipment and the selection of all process parameters. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-A-1 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_K01 The student knows the most important goals and problems in the design of biotechnological processes | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 The student knows the basics of biotechnological processes design, principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions. | 2,0 | |
3,0 | The student knows principles of biotechnological processes and selection criteria for equipment and process conditions. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 The student is able to design a biotechnological process, taking into account the necessary equipment and the selection of all process parameters. | 2,0 | |
3,0 | The student is able to design simple biotechnological process. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_K01 The student knows the most important goals and problems in the design of biotechnological processes | 2,0 | |
3,0 | The student is able to solve the main problems in biotechnological processes design. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Butler, Michael, Comprehensive biotechnology : principles and practices in industry, agriculture, medicine and the environment. Vol. 1, Scientific fundamentals of biotechnology, Elsevier, Amsterdam, 2011
- Webb, Colin E., Comprehensive biotechnology : principles and practices in industry, agriculture, medicine and the environment, Vol. 2, Engineering fundamentals of biotechnology, Elsevier, 2011
- Mukhopadhyay, Satya N., Advanced process biotechnology, Tunbridge Wells : Anshan, 2006