Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu Food and Nutrition in Relation to Human Health:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Food and Nutrition in Relation to Human Health | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Knowledge on the subject in human physiology and biotechnology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Knowledge by a student chemical structure and properties of food components, their role in human nutrition, and changes during technological processes |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
seminaria | ||
T-S-1 | Methods of determination of the basic nutrients in feed– introduction | 2 |
T-S-2 | Determination of dry matter, ash and crude protein | 2 |
T-S-3 | Determination of crude fiber, fiber fractions (NDF, ADL, ADF) and crude fat | 3 |
T-S-4 | Assessment of the nutritional protein value | 3 |
T-S-5 | Estimate chemical assessment of the nutritional protein value | 3 |
T-S-6 | Interpretation of the obtained results and conclusions | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Human nutrition – basic terms | 3 |
T-W-2 | Lipids - role of fatty acids in human health | 4 |
T-W-3 | Carbohydrates and glicemic index. | 3 |
T-W-4 | Food Additives | 4 |
T-W-5 | Conclusions | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
seminaria | ||
A-S-1 | Participation in classes | 15 |
A-S-2 | Reading specific literature | 8 |
A-S-3 | Preparing for the exam | 8 |
A-S-4 | Preparing projects in groups | 7 |
38 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lectures | 15 |
A-W-2 | Reading specific literature | 8 |
A-W-3 | Preparing for the exam | 8 |
A-W-4 | Preparing for discussions | 7 |
38 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture |
M-2 | Didactic disscusion |
M-3 | Educational films |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Short test |
S-2 | Ocena formująca: Practical exam |
S-3 | Ocena podsumowująca: Exam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 Student get knowledge about the basic nutrients and their impact on human health. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 The student has the ability to evaluate food products and their composition for human development and health. | — | — | C-1 | T-S-4, T-S-5, T-S-2, T-S-1, T-S-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_K01 The student can explain the dangers associated with improper nutrition. | — | — | C-1 | T-S-6 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 Student get knowledge about the basic nutrients and their impact on human health. | 2,0 | |
3,0 | Student has a basic knowledge in the frame of material program. In the frame of expressing knowledge student makes mistakes. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 The student has the ability to evaluate food products and their composition for human development and health. | 2,0 | |
3,0 | Student has a basic knowledge in the frame of material program. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_K01 The student can explain the dangers associated with improper nutrition. | 2,0 | |
3,0 | Student has a basic knowledge in the frame of material program. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Julian E. Spallholz, Mallory Boylan, Judy A. Driskell., Nutrition: CHEMISTRY AND BIOLOGY, CRC Press, 1998, II, ISBN 0-8493-8504-0
- Rudolf Steiner, Nutrition: Food, Health and Spiritual Development., Rudolf Steiner Press., 2006
- Susan Allport, The Queen of Fats: Why Omega-3s Were Removed from the Western Diet and What We Can Do to Replace Them, University of California Press, 2006
Literatura dodatkowa
- Geissler C, Powers H, Human Nutrition, Churchill Livingstone Elsevier, 2011
- MJ, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH, Introduction to Human Nutrition, A John Wiley & Sons, Ltd., 2009