Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu Microorganisms in Food Production:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Microorganisms in Food Production | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge of chemistry, biochemistry and microbiology. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of enzyme and microorganisms in fermentation technologies in the food industry. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Quality assessment of dairy products | 4 |
T-L-2 | Quality assessment of meat products | 4 |
T-L-3 | Fermentation processes - assessment of process efficiency | 7 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Basic fermentation processes in the food industry. Fermentation technologies in the dairy industry, the distillery industry, the baking industry | 7 |
T-W-2 | Food microbiology - food poisoning, food safety, prognostic microbiology | 4 |
T-W-3 | Enzymatic, chemical and biological methods of food preservation | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Precipitation to classes | 15 |
A-L-2 | Preparing for the classes | 8 |
A-L-3 | Consultations | 7 |
A-L-4 | Preparing the multimedia presentation | 8 |
38 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Precipitation to lectures | 15 |
A-W-2 | Study of recommended literature | 8 |
A-W-3 | Consultations | 7 |
A-W-4 | Preparing for the test | 8 |
38 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Informative lecture with multimedia presentations |
M-2 | Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Writing test |
S-2 | Ocena formująca: Preparation of the project |
S-3 | Ocena formująca: Assensment of student activity and preparing for classes |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_1-_??_W01 The student has a basic knowledge of the use of microorganisms in the food industry. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_1-_??_U01 Student is able to use of microorganisms in fermentation processes. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_1-_??_W01 The student has a basic knowledge of the use of microorganisms in the food industry. | 2,0 | |
3,0 | The student shows a minimum of knowledge about the basic microorganisms used in fermentation processes. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_1-_??_U01 Student is able to use of microorganisms in fermentation processes. | 2,0 | |
3,0 | The student is able to sufficiently use microorganisms in the food industry. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Carl A. Batt, Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, 2014
- W. F. Harrigan, Laboratory Methods in Food Microbiology, Gulf Professional Publishing, 2000