Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria w medycynie (S1)

Sylabus przedmiotu Biochemia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria w medycynie
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biochemia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Markowska-Szczupak <Agata.Markowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,30zaliczenie
projektyP3 15 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy chemii organicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie podstawowych wiadomości o chemicznych składnikach organizmów żywych, przemianach chemicznych i biochemicznych w nich zachodzących, o biosyntezie i metabolizmie składników komórek zwierzęcych i roślinnych, roli składników biochemicznych w procesach energetycznych organizmów żywych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów.3
T-L-2Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych.3
T-L-3Oznaczanie aktywności wybranych enzymów w materiale roślinnym i zwierzęcym.3
T-L-4Reakcje barwne cukrów, odróżnianie ketoz od aldoz, heksoz od pentoz, monosacharydów od disacharydów.3
T-L-5Fizykochemiczne właściwości tłuszczów, zwartość wody w tłuszczach zwierzęcych, liczby tłuszczowe.3
15
projekty
T-P-1Projekt badawczy na temat dowolnie wybranego szlaku metabolicznego.15
15
wykłady
T-W-1Definicja biochemii. Rys historyczny biochemii, czym zajmuje się biochemia?1
T-W-2Podział makromolekuł. Aminokwasy, (endo- i egzogenne)2
T-W-3Białka proste i złożone u roślin i zwierząt. Rola białek w organizmie żywym2
T-W-4Enzymy, typy enzymów i ich funkcje. Przykładowe cykle biochemiczne z udziałem enzymów2
T-W-5Cukry proste i złożone. Znaczenie biochemiczne cukrów i ich pochodnych2
T-W-6Tłuszcze: właściwe, woski i tłuszcze złożone. Znaczenie tłuszczy dla życia i zdrowia organizmów żywych2
T-W-7Metabolizm cukrów, tłuszczów i białek.2
T-W-8Fermentacja – metabolizm beztlenowy2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w laboratoriach15
A-L-2Przygotowanie raportów8
A-L-3Przygotowanie do zajęć2
25
projekty
A-P-1Udział w zajęciach15
A-P-2Praca własna studenta (studia literaturowe)10
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Praca wlasna studenta5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia testowego5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia labortoryjne
M-3Wykład problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test końcowy jednokrotnego wyboru
S-2Ocena formująca: Krótkie srawdziany ("wejściówki") z wiedzy przed rozpoczęciem zajęć labortoryjnych
S-3Ocena formująca: Ocena z raportów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IwM_1A_B14_W01
Opisuje budowę różnych związków chemicznych występujących w organizmach żywych, wyjaśnia na poziomie molekularnym procesy chemiczne zachodzące w żywych komórkach i tłumaczy molekularne podstawy integracji i regulacji metabolizmu
IwM_1A_W13C-1T-W-1, T-W-7, T-L-1, T-W-4, T-W-2, T-L-5, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-8, T-L-2M-3, M-1, M-2S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IwM_1A_B14_U01
Analizuje procesy biochemiczne, używa odpowiednich metod do izolowania, oznaczania i identyfikacji związków organicznych występujących w badanych materiale biologicznym
IwM_1A_U03C-1T-L-1, T-L-3, T-P-1, T-L-2, T-L-4M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IwM_1A_B14_K01
Angażuje się w planowanie ćwiczeń labortoryjnych, jest otwarty na współpracę w grupie, wykazuje odpowiedzialność za użytkowany sprzęt i szkło laboratoryjne, przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium
IwM_1A_K04C-1T-P-1, T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-1M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IwM_1A_B14_W01
Opisuje budowę różnych związków chemicznych występujących w organizmach żywych, wyjaśnia na poziomie molekularnym procesy chemiczne zachodzące w żywych komórkach i tłumaczy molekularne podstawy integracji i regulacji metabolizmu
2,0
3,0Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%]
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IwM_1A_B14_U01
Analizuje procesy biochemiczne, używa odpowiednich metod do izolowania, oznaczania i identyfikacji związków organicznych występujących w badanych materiale biologicznym
2,0
3,0Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%], zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IwM_1A_B14_K01
Angażuje się w planowanie ćwiczeń labortoryjnych, jest otwarty na współpracę w grupie, wykazuje odpowiedzialność za użytkowany sprzęt i szkło laboratoryjne, przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium
2,0
3,0Zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Berg j. Tymoczko J. Stryer L., Biochemia, PWN, Warszawa, 2011
  2. Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera, wyd. Lekarskie PZW, 2008
  3. Kłyszejko-Stefanowicz L., Ćwiczenia z biochemii", PWN, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Davidson Victor L., Sittman Donald B., Biochemia, Wyd. Medyczne Urban and Partner, Wrocław, 2002
  2. Kączkowski Jerzy, Podstawy biochemii, PWN, Warszawa, 2002
  3. Open Access Jouranals, Scientific Raports, Annual Review of Biochemistry.Archives of Biochemistry and Biophysics.Trends in Biochemical Sciences, 2021

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów.3
T-L-2Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych.3
T-L-3Oznaczanie aktywności wybranych enzymów w materiale roślinnym i zwierzęcym.3
T-L-4Reakcje barwne cukrów, odróżnianie ketoz od aldoz, heksoz od pentoz, monosacharydów od disacharydów.3
T-L-5Fizykochemiczne właściwości tłuszczów, zwartość wody w tłuszczach zwierzęcych, liczby tłuszczowe.3
15

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Projekt badawczy na temat dowolnie wybranego szlaku metabolicznego.15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicja biochemii. Rys historyczny biochemii, czym zajmuje się biochemia?1
T-W-2Podział makromolekuł. Aminokwasy, (endo- i egzogenne)2
T-W-3Białka proste i złożone u roślin i zwierząt. Rola białek w organizmie żywym2
T-W-4Enzymy, typy enzymów i ich funkcje. Przykładowe cykle biochemiczne z udziałem enzymów2
T-W-5Cukry proste i złożone. Znaczenie biochemiczne cukrów i ich pochodnych2
T-W-6Tłuszcze: właściwe, woski i tłuszcze złożone. Znaczenie tłuszczy dla życia i zdrowia organizmów żywych2
T-W-7Metabolizm cukrów, tłuszczów i białek.2
T-W-8Fermentacja – metabolizm beztlenowy2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w laboratoriach15
A-L-2Przygotowanie raportów8
A-L-3Przygotowanie do zajęć2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w zajęciach15
A-P-2Praca własna studenta (studia literaturowe)10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Praca wlasna studenta5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia testowego5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIwM_1A_B14_W01Opisuje budowę różnych związków chemicznych występujących w organizmach żywych, wyjaśnia na poziomie molekularnym procesy chemiczne zachodzące w żywych komórkach i tłumaczy molekularne podstawy integracji i regulacji metabolizmu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIwM_1A_W13Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane zagadnienia z biologii, biologii molekularnej, mikrobiologii i biochemii
Cel przedmiotuC-1Nabycie podstawowych wiadomości o chemicznych składnikach organizmów żywych, przemianach chemicznych i biochemicznych w nich zachodzących, o biosyntezie i metabolizmie składników komórek zwierzęcych i roślinnych, roli składników biochemicznych w procesach energetycznych organizmów żywych
Treści programoweT-W-1Definicja biochemii. Rys historyczny biochemii, czym zajmuje się biochemia?
T-W-7Metabolizm cukrów, tłuszczów i białek.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów.
T-W-4Enzymy, typy enzymów i ich funkcje. Przykładowe cykle biochemiczne z udziałem enzymów
T-W-2Podział makromolekuł. Aminokwasy, (endo- i egzogenne)
T-L-5Fizykochemiczne właściwości tłuszczów, zwartość wody w tłuszczach zwierzęcych, liczby tłuszczowe.
T-W-6Tłuszcze: właściwe, woski i tłuszcze złożone. Znaczenie tłuszczy dla życia i zdrowia organizmów żywych
T-W-5Cukry proste i złożone. Znaczenie biochemiczne cukrów i ich pochodnych
T-W-3Białka proste i złożone u roślin i zwierząt. Rola białek w organizmie żywym
T-W-8Fermentacja – metabolizm beztlenowy
T-L-2Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych.
Metody nauczaniaM-3Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia labortoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test końcowy jednokrotnego wyboru
S-3Ocena formująca: Ocena z raportów
S-2Ocena formująca: Krótkie srawdziany ("wejściówki") z wiedzy przed rozpoczęciem zajęć labortoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%]
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIwM_1A_B14_U01Analizuje procesy biochemiczne, używa odpowiednich metod do izolowania, oznaczania i identyfikacji związków organicznych występujących w badanych materiale biologicznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIwM_1A_U03Absolwent potrafi wykorzystać poznane zasady i metody chemii oraz fizyki w planowaniu, przeprowadzeniu i opisywaniu eksperymentów, potrafi interpretować i opracowywać uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Nabycie podstawowych wiadomości o chemicznych składnikach organizmów żywych, przemianach chemicznych i biochemicznych w nich zachodzących, o biosyntezie i metabolizmie składników komórek zwierzęcych i roślinnych, roli składników biochemicznych w procesach energetycznych organizmów żywych
Treści programoweT-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów.
T-L-3Oznaczanie aktywności wybranych enzymów w materiale roślinnym i zwierzęcym.
T-P-1Projekt badawczy na temat dowolnie wybranego szlaku metabolicznego.
T-L-2Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych.
T-L-4Reakcje barwne cukrów, odróżnianie ketoz od aldoz, heksoz od pentoz, monosacharydów od disacharydów.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia labortoryjne
M-3Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Krótkie srawdziany ("wejściówki") z wiedzy przed rozpoczęciem zajęć labortoryjnych
S-3Ocena formująca: Ocena z raportów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczone pytań testowych w zakresie [45%, 51%], zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIwM_1A_B14_K01Angażuje się w planowanie ćwiczeń labortoryjnych, jest otwarty na współpracę w grupie, wykazuje odpowiedzialność za użytkowany sprzęt i szkło laboratoryjne, przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIwM_1A_K04Absolwent jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym: − przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych, − dbałości o dorobek i tradycje zawodu
Cel przedmiotuC-1Nabycie podstawowych wiadomości o chemicznych składnikach organizmów żywych, przemianach chemicznych i biochemicznych w nich zachodzących, o biosyntezie i metabolizmie składników komórek zwierzęcych i roślinnych, roli składników biochemicznych w procesach energetycznych organizmów żywych
Treści programoweT-P-1Projekt badawczy na temat dowolnie wybranego szlaku metabolicznego.
T-L-2Reakcje strąceniowe białek, denaturacja białek pod wpływem różnych czynników fizyko-chemicznych.
T-L-5Fizykochemiczne właściwości tłuszczów, zwartość wody w tłuszczach zwierzęcych, liczby tłuszczowe.
T-L-4Reakcje barwne cukrów, odróżnianie ketoz od aldoz, heksoz od pentoz, monosacharydów od disacharydów.
T-L-1Reakcje charakterystyczne aminokwasów i białek, wykrywanie aminokwasów.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia labortoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena z raportów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zaliczone wszystkie raporty z zajęć labortoryjnych
3,5
4,0
4,5
5,0