Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 12 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-2Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych2
T-L-3Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
T-L-4Techniczne wykorzystanie drożdży4
12
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu1
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila1
T-W-3Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów1
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-5Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia6
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego8
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-L-4Uczestnictwo w ćwiczeniach12
31
wykłady
A-W-1Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
A-W-4Uczestnictwo w wykładach6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_W01
Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotyczącą zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
TZZ_2A_W05C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_U01
Student potrafi podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
TZZ_2A_U15C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K03, TZZ_2A_K04C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-2M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_W01
Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotyczącą zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_U01
Student potrafi podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w różnych gałęziach mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8tr_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i propagowania posiadej wiedzy i nabytych umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, PWN, Warszawa, 2020, 2
  2. Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, 1
  3. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Kristiansen B., Ratledge C., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2021, 1
  2. Frontiers in Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-2Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych2
T-L-3Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle4
T-L-4Techniczne wykorzystanie drożdży4
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu1
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila1
T-W-3Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów1
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-5Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu1
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia6
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego8
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-L-4Uczestnictwo w ćwiczeniach12
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Samodzielne przygotowanie do egzaminu10
A-W-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi10
A-W-4Uczestnictwo w wykładach6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8tr_W01Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotyczącą zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy mikrobiologiczne prowadzące do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metody badawcze stosowane do monitorowania tych procesów. Zna i rozumie w pogłębionym stopniu efekty technologiczne wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-5Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8tr_U01Student potrafi podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U15Potrafi w praktyce wykorzystać posiadaną wiedzę do opracowywania metod uszlachetniania produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-5Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w różnych gałęziach mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8tr_K01Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K02Jest gotów do formułowania i przekazywania społeczeństwu – m.in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności z zakresu technologii żywności.
TZZ_2A_K01Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
TZZ_2A_K04Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-3Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów
T-W-5Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu
T-W-4Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i propagowania posiadej wiedzy i nabytych umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0