Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 12 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 6 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych2
T-L-2Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów2
T-L-3Modele prognostyczne2
T-L-4Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-5Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle2
T-L-6Techniczne wykorzystanie drożdży1
T-L-7Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych1
12
wykłady
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila1
T-W-3Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym2
T-W-4Drobnoustroje środowisk ekstremalnych1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego13
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_W01
Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotycząca zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
TZZ_2A_W05C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_U01
Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
TZZ_2A_U15C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
TZZ_2A_K03C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_W01
Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotycząca zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_U01
Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-8oaiz_K01
Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, PWN, Warszawa, 2020, 2
  2. Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, 1
  3. Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2010, 1

Literatura dodatkowa

  1. Kristiansen B., Ratledge C., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2021, 1
  2. Frontiers in Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych2
T-L-2Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów2
T-L-3Modele prognostyczne2
T-L-4Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową2
T-L-5Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle2
T-L-6Techniczne wykorzystanie drożdży1
T-L-7Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych1
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila1
T-W-3Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym2
T-W-4Drobnoustroje środowisk ekstremalnych1
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego13
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Konsultacje z prowadzącym zajęcia10
A-W-3Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8oaiz_W01Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotycząca zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy mikrobiologiczne prowadzące do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metody badawcze stosowane do monitorowania tych procesów. Zna i rozumie w pogłębionym stopniu efekty technologiczne wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-4Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8oaiz_U01Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U15Potrafi w praktyce wykorzystać posiadaną wiedzę do opracowywania metod uszlachetniania produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-4Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-8oaiz_K01Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym
T-W-4Drobnoustroje środowisk ekstremalnych
T-W-2Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila
Metody nauczaniaM-1Wykład z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0