Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia ogólna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia ogólna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 2,50,50zaliczenie
wykładyW2 30 2,50,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy biologii
W-2podstawy chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
C-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zajęcia organizacyjne - praca w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Mikroorganizmy w środowisku życia człowieka4
T-L-3Metody hodowli drobnoustrojów bakteryjnych4
T-L-4Charakterystyka kolonii i hodowli4
T-L-5Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy4
T-L-6Aktywnośc enzymatyczna mikroorganizmów4
T-L-7Identyfikacja mikroorganizmów4
T-L-8Metody hodowli grzybów mikroskopowych4
30
wykłady
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8Charakterystyka drozdży4
T-W-9Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych15
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia.2
62
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych i przygotowanie sie do egzaminu30
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
62

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_W05
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz metody ich identyfikacji.
MS_1A_W05, MS_1A_W11C-2, C-1T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-3, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_U02
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach mikrobiologicznych. Potrafi różnicować bakterie pożyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
MS_1A_U02, MS_1A_U03C-2T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-5, T-L-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C4_K03
Student jest gotowy do ponoszenia .odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
MS_1A_K03C-5, C-2, C-3, C-4T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-5, T-L-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-2, T-W-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_W05
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz metody ich identyfikacji.
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu metod identyfikacji mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_U02
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach mikrobiologicznych. Potrafi różnicować bakterie pożyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badwczymi w analizach bakteriologicznym w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C4_K03
Student jest gotowy do ponoszenia .odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
2,0
3,0Student jest gotowy do ponoszenia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, W-wa, 2007
  2. Singleton P, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, W-wa, 2000
  3. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2019
  4. Zmysłowska I., Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Wydawnictwo Uniwersytetu warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2009, 3

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A, Podstawowe procedury laboratoryjne w bakteriologii klinicznej, PZWL, 2010
  2. Journal of Bacteriology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia organizacyjne - praca w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Mikroorganizmy w środowisku życia człowieka4
T-L-3Metody hodowli drobnoustrojów bakteryjnych4
T-L-4Charakterystyka kolonii i hodowli4
T-L-5Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy4
T-L-6Aktywnośc enzymatyczna mikroorganizmów4
T-L-7Identyfikacja mikroorganizmów4
T-L-8Metody hodowli grzybów mikroskopowych4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.2
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.8
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania2
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych3
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii2
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii4
T-W-7Wzrost bakterii2
T-W-8Charakterystyka drozdży4
T-W-9Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych3
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia treści ćwiczeń laboratoryjnych15
A-L-3praktyczna umiejętnosć roznicowania bakterii15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia.2
62
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielne studiowanie materiałów źródłowych i przygotowanie sie do egzaminu30
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
62
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_W05Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz metody ich identyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmy, grzyby, parazyty i szkodniki) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
MS_1A_W11Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z biologii organizmów prokariotycznych i eukariotycznych.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-1Znajomośc łacińskiego i polskiego nazewnictwa ważnych przedstawicieli róznych znaczeniowo grup bakterii
Treści programoweT-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8Charakterystyka drozdży
T-W-9Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu metod identyfikacji mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_U02Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizach mikrobiologicznych. Potrafi różnicować bakterie pożyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Potrafi posługiwać się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
MS_1A_U03Potrafi rozpoznać podstawowe struktury organizmów żywych, ich lokalizację oraz rozumie zależności między budową a czynnościami oraz wyjaśnia odstępstwa od prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
Treści programoweT-L-2Mikroorganizmy w środowisku życia człowieka
T-L-3Metody hodowli drobnoustrojów bakteryjnych
T-L-6Aktywnośc enzymatyczna mikroorganizmów
T-L-7Identyfikacja mikroorganizmów
T-L-8Metody hodowli grzybów mikroskopowych
T-L-5Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy
T-L-4Charakterystyka kolonii i hodowli
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8Charakterystyka drozdży
T-W-9Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badwczymi w analizach bakteriologicznym w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C4_K03Student jest gotowy do ponoszenia .odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K03Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
Cel przedmiotuC-5Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących specyfiki narzędzi i badawczych technik mikrobiologicznych
C-2Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczących róźnic w budowie, fizjologii i metaboliżmie bakterii
C-3Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących uwarunkowań srodowiskowych aktywności bakterii
C-4Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli jaką odgrywac moga bakterie
Treści programoweT-L-2Mikroorganizmy w środowisku życia człowieka
T-L-3Metody hodowli drobnoustrojów bakteryjnych
T-L-6Aktywnośc enzymatyczna mikroorganizmów
T-L-7Identyfikacja mikroorganizmów
T-L-8Metody hodowli grzybów mikroskopowych
T-L-5Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy
T-L-4Charakterystyka kolonii i hodowli
T-W-3Bakterie sporotwórcze: proces sporulacji i kiełkowania
T-W-1Czym zajmuje sie bakteriologia, rys historyczny. Podstawy klasyfikacji bakterii.
T-W-5Taksonomia i nomenklatura bakterii
T-W-6Fizjologia bakterii. Róznice w wymogach srodowiskowych bakterii
T-W-7Wzrost bakterii
T-W-8Charakterystyka drozdży
T-W-9Ogólna charakterystyka grzybów pleśniowych
T-W-2Morfologia bakterii - kształty, formy skupisk; rodzaje i funkcje osłon zewnętrznych, rodzaje i funkcje struktur zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych.
T-W-4Różnorodność świata bakterii; bakterie właściwe, blisko spokrewnione z bakteriami właściwymi i zasadniczo rózniące się od bakterii własciwych
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna; interpretacja wyników
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności i biegłości w wykorzystywaniu narzędzi do izolacji i identyfikacji bakterii
S-3Ocena formująca: bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęc praktycznych
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczanie ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotowy do ponoszenia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0