Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)
specjalność: Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego
Sylabus przedmiotu Akwakultura:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ichtiologia i akwakultura | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Akwakultura | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>, Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | student przystępujący do zajęć z podstaw akwakultury powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu biologii środowiska wodnego w tym ichtiologii, hydrochemii, biochemiii, fizjologii organizmów wodnych, matematyki i biofizyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z pojęciem akwakultury, z metodami i technikami akwakultury stosowanymi w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem chowu ryb w stawach karpiowych i stawach pstragowych |
C-2 | Praktyczne zapoznanie studentów z wybranymi technikami akwakultury, z podstawowymi obliczeniami stosowanymi w akwakulturze |
C-3 | Praktyczne przedstawienie funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury na przykładzie wybranych polskich przedsiębiorstw - wizytacja obiektów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Bilans tlenowy stawów karpiowych | 3 |
T-L-2 | Podział powierzchni stawów letnich pod wychów poszczególnych roczników karpi | 9 |
T-L-3 | Technologia produkcji karpia w obrocie pełnym - tradycyjna metoda Dubischa - wizytacja obiektów wraz z analizą systemu produkcji. | 3 |
T-L-4 | Bilans tlenowy w gospodarstwie pstrągowym | 6 |
T-L-5 | Założenia technologiczne do projektu obiektu do produkcji pstrąga w obiegu otwartym | 3 |
T-L-6 | Technologia produkcji pstrąga tęczowego w obrocie pełnym - wizytacja obiektów wraz z analizą systemu produkcji. | 6 |
T-L-7 | Założenia technologiczne do projektu obiektu sadzowego | 3 |
T-L-8 | Technologia produkcji ryb w obiekcie sadzowym - wizytacja obiektu wraz z analizą systemu produkcji | 3 |
T-L-9 | Założenia technologiczne do projektu obiegu zamkniętego do tuczu ryb | 3 |
T-L-10 | Wybrane zagadnienia z kalkulacji efektywności chowu w różnych technologiach produkcji | 3 |
T-L-11 | Kolokwium zaliczeniowe | 3 |
45 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Historia i stan obecny akwakultury na świecie i w Polsce. | 2 |
T-W-2 | Chów ryb w stawach karpiowych: Karp jako obiekt chowu Biologia stawów karpiowych I Biologia stawów karpiowych II Technologia produkcji karpia w stawach Polikultura w stawach karpiowych | 12 |
T-W-3 | Pstrąg tęczowy jako obiekt chowu | 2 |
T-W-4 | Chów innych gatunków ryb łososiowatych w stawach pstrągowych. | 2 |
T-W-5 | Biologiczne podstawy chowu ryb w obiegach zamkniętych. | 2 |
T-W-6 | Podstawy chowu ryb w sadzach | 4 |
T-W-7 | Technologia chowu pstrąga tęczowego - rozród, inkubacja ikry i podchów materiału zarybieniowego | 2 |
T-W-8 | Technologia chowu pstrąga tęczowego - produkcja ryby towarowej | 2 |
T-W-9 | Chów ryb w obiegach zamkniętych - technologia tuczu | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-L-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 30 |
A-L-3 | konsultacje | 1 |
76 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 18 |
A-W-2 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-3 | egzamin pisemny | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | film |
M-4 | pokaz połączony z przeżyciem |
M-5 | ćwiczenia przedmiotowe z użyciem komputera |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie sprawdzianów -tzw wejściowek obejmujących materiał z poprzednich zajęć - średnia ocena stanowi 30% oceny końcowej |
S-2 | Ocena podsumowująca: na zakończenie zajęć zostaje przeprowadzony test obejmujący całość zagadnień poruszanych na zajęciach - stanowi 70% oceny końcowej przedmiotu |
S-3 | Ocena formująca: ocena zostaje przeprowadzona na podstawie prawidłowo przedstawionego projektu |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena kompetencji społecznych nie podlega w normalnym społeczeństwie kwantyfikacji - zadaniem nauczyciela nie jest ocena de facto czyjegoś światopoglądu - jedynie można uznać (lub nie) że student zapoznał się z określonym podejściem - w tym przypadku oceny nie przeprowadzam |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C8_W01 Ma zaawansowaną wiedzę na temat technik chowu stosowanych w akwakulturze | IA_1A_W08 | — | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-5 | M-5, M-4, M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2 |
IA_1A_C8_W02 zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Europy | IA_1A_W08 | — | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-5 | M-4, M-2, M-3, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C8_U01 umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury | IA_1A_U13 | — | — | C-2 | T-L-1, T-L-4, T-L-8, T-L-9, T-L-7, T-L-2 | M-5, M-4, M-2, M-3, M-1 | S-3 |
IA_1A_C8_U02 umie rozpoznać wybrane gatunki zwierząt wodnych w akwakulturze i dobrac dla nich odpowiednią technikę chowu | IA_1A_U18 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-5 | M-4, M-2, M-3, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IA_1A_C8_K01 rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z hodowlą organizmów wodnych | IA_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-5 | M-2, M-3, M-1 | S-4 |
IA_1A_C8_K02 ma świadomość wpływu działań człowieka w zakresie hodowli zwierząt wodnych na kształtowanie i stan środowiska wodnego | IA_1A_K04 | — | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5 | M-4, M-2, M-1 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C8_W01 Ma zaawansowaną wiedzę na temat technik chowu stosowanych w akwakulturze | 2,0 | nie ma wiedzy na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze |
3,0 | ma wiedzę na temat niektórych podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze | |
3,5 | ma wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze | |
4,0 | ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze | |
4,5 | ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu | |
5,0 | ma szczegółową wiedzę na temat podstawowych technik chowu stosowanych w akwakulturze i potrafi analizować przebieg chowu z różnych punktów widzenia | |
IA_1A_C8_W02 zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych ze szczególnym uwzględnieniem obszaru Europy | 2,0 | nie zna metod chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych |
3,0 | zna niektóre metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych | |
3,5 | zna metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych | |
4,0 | zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych | |
4,5 | zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym | |
5,0 | zna szczegółowo metody chowu wybranych gatunków zwierząt wodnych, potrafi dokonać ich oceny pod względem ekonomicznym i środowiskowym i aproponować rozwiązania prostych problemów powstających w trakcie chowu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C8_U01 umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury | 2,0 | nie umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury |
3,0 | umie dokonać niektórych podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury | |
3,5 | umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury | |
4,0 | umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać prostych analiz wyników | |
4,5 | umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników | |
5,0 | umie dokonać podstawowych obliczeń dotyczących wybranych technik akwakultury oraz dokonać złożonych analiz wyników oraz zaproponować rozwiązanie niektórych problemów inżynierskich | |
IA_1A_C8_U02 umie rozpoznać wybrane gatunki zwierząt wodnych w akwakulturze i dobrac dla nich odpowiednią technikę chowu | 2,0 | student nie rozpoznaje gatunków ani nie potrafi im przypisać określonych technik chowu |
3,0 | student rozpoznaje zaledwie kilka gatunków i potrafi im przypisać techniki chowu | |
3,5 | student rozpoznaje gatunki i potrafi przypisać tylko techniki chowu | |
4,0 | student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać podstawy techniki ich chowu | |
4,5 | student rozpoznaje gatunki i potrafi opisać techniki ich chowu | |
5,0 | student rozpoznaje gatunki i potrafi szczegółowo opisać techniki ich chowu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IA_1A_C8_K01 rozumie znaczenie etycznych i społecznych aspektów związanych z hodowlą organizmów wodnych | 2,0 | |
3,0 | oceny nie sformułowano w formie stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
IA_1A_C8_K02 ma świadomość wpływu działań człowieka w zakresie hodowli zwierząt wodnych na kształtowanie i stan środowiska wodnego | 2,0 | |
3,0 | oceny nie sformułowano w formie stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Krzysztof Goryczko, Joanna Grudniewska, Pstrąg. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy, IRS, Olsztyn, 2015
- Ryszard Wojda, Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy, IRS, Olsztyn, 2015
- Jacek Sadowski, Rajmund Trzebiatowski, Jarosław Filipiak, Chów ryb. Przewodnik do ćwiczeń, AR Szczecin, Szczecin, 1999
Literatura dodatkowa
- różni, strony internetowe poświęcone akwakulturze i strony czasopism dotyczących akwakultury, 2022