Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Basics of fish taxonomy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Basics of fish taxonomy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Knowledge of principles in zoology and fish anatomy |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | To familiarize students with the species diversity of freshwater and marine fish species |
C-2 | To familiarize students with scientific tools used in fish taxonomy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Practical introduction to acquaint with morphological and anatomical charcters of different fish for species identification (types of scales, fins, gill arches, pharyngeal teeth etc). | 3 |
T-L-2 | Identification of the most imortant economically and biologically lamprey and fish species from order Petromyzontiformes and classis Chondrichthyes | 6 |
T-L-3 | Identification tools for fish species from Acipenseriformes: measurements of important metric and meristic characters, identification of scale types on the fish body | 4 |
T-L-4 | Determination of species, evaluation of different stages of development of fish from Anguilliformes and Clupeiformes. | 4 |
T-L-5 | Identification and classification of fish species from Cypriniformes and Siluriformes orders. Structure of pharyngeal teeth. Records of squamation formula in cyprinids. | 5 |
T-L-6 | Identification and classification of fish species from Salmoniformes, Gadiformes and Scorpaeniformes. Otoliths reasearch. | 4 |
T-L-7 | Determination and taxonomical comparison of fish species from Perciformes (structures of dorsal fin, scales type, dentary structers), Pleuronectiformes (symmetrical and asymetrical type of development stages) and Tetrodontiformes | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Introduction to nomenclature in taxonomy and classification, based on the natural zoological system. | 4 |
T-W-2 | Taxonomical features of lampreys (jaw-less fish) and fish in taxons' identification | 2 |
T-W-3 | History of fish evolution on Earth | 2 |
T-W-4 | Taxonomic review and characteristic of lampreys Petromyzontida | 2 |
T-W-5 | Taxonomic review and characterisctic of cartilaginous fish from classis Chondrichthyes (sharks and skates) from orders: Orectolobiformes, Lamniformes, Carcharhiniformes, Squaliformes, Rajiformes, Myliobatiformes. | 6 |
T-W-6 | Taxonomic rewiew and characteristic of ganoid fish and teleosts from orders: Acipenseriformes, Osteoglossiformes, Anguilliformes, Clupeiformes, Cypriniformes and Siluriformes. | 8 |
T-W-7 | Taxonomic rewiew and characteristic of teleosts from orders: Salmoniformes, Gadiformes, and Batrachoididiformes | 3 |
T-W-8 | Taxonomic rewiew and characteristic of teleosts from orders: Perciformes, Pleuronectiformes, and Tetraodontiformes. | 3 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | classes attendance | 30 |
A-L-2 | consultation with lecturer | 25 |
A-L-3 | literature study | 35 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | lectures attendance | 30 |
A-W-2 | preparation for classes | 30 |
A-W-3 | own work (literature study) | 30 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture |
M-2 | Didactic discussion |
M-3 | Laboratory exercises |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: test |
S-2 | Ocena podsumowująca: exam |
S-3 | Ocena formująca: Practical identification of selected groups of fish species |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C01_W01 Student knows the most important fish species and the methods used in taxonomy | AQF_1A_W05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C01_U01 Student is able to identify the most important fish species and can use taxonomical keys | AQF_1A_U07 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C01_K01 Student is able to indicate and describe the most important fish species from the both biologically and economically point of view | AQF_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C01_W01 Student knows the most important fish species and the methods used in taxonomy | 2,0 | |
3,0 | Student can recognize and taxonomically describe at least 60% of known in the lectures fish species | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C01_U01 Student is able to identify the most important fish species and can use taxonomical keys | 2,0 | |
3,0 | Student can choose and properly use the taxonomical keys, and can indicate the most important characters distuingishing between genera and families | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C01_K01 Student is able to indicate and describe the most important fish species from the both biologically and economically point of view | 2,0 | |
3,0 | Student can indicate and describe at least 60% of the most important fish from the economically point of view | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Nelson Joseph, Fishes of the world, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2016, Fifth edition
- Kottelat M. and Freyhof J., Handbook of European Freshwater Fishes, Imprimerie du Democrate SA Delemont, Switzerland, 2007, 1st edition