Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Sylabus przedmiotu Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie wiadomości z zakresu funkcjonowania organizmów zwierzęcych oraz potrzeb żywieniowych zwierzą gospodarczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. | 6 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | udział w zajęciach | 6 |
A-W-2 | konsultacje | 4 |
A-W-3 | samokształcenie | 15 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_W01 Ma wiedzę dotyczącą zasad chowu i żywienia zwierząt gospodarskich | ROSUR_10-_W06 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_U01 Potrafi określić podstawowe wymagania fizjologiczne i żywieniowe zwierząt gospodarskich | ROSUR_10-_U04 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_K01 Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych. | ROSUR_10-_K03 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_W01 Ma wiedzę dotyczącą zasad chowu i żywienia zwierząt gospodarskich | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę z zakresu rozwoju i żywienia zwierząt gospodarskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_U01 Potrafi określić podstawowe wymagania fizjologiczne i żywieniowe zwierząt gospodarskich | 2,0 | |
3,0 | Potrafi określić podstawowe wymagania życiowe i żywieniowe zwierząt gospodarskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-12_K01 Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dusza L. (red.), Fizjologia Zwierząt z elementami anatomii, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, Olsztyn, 2001
- Zawadzki W. (red.), Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2008
Literatura dodatkowa
- Praca zbiorowa, pod red. D. Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwa, tom 2, Wyd. Naukowe PWN Warszawa, Warszawa, 2015