Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Obrót środkami ochrony roślin i nawozami

Sylabus przedmiotu Ochrona roślin przed chorobami:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Obrót środkami ochrony roślin i nawozami
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Ochrona roślin przed chorobami
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 14 1,00,70zaliczenie
zajęcia terenoweT2 4 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość obsługi mikroskopu świetlnego.
W-2Znajomość anatomii, fizjologii i taksonomii roślin.
W-3Umiejętność rozpoznawania gatunków roślin uprawnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie wiedzy o warunkach sprzyjających występowaniu chorób
C-2Poznanie gatunków patogenów o dużym znaczeniu dla zdrowotności roślin uprawnych, w tym patogenów tworzących mykotoksyny.
C-3Poznanie skutecznych i bezpiecznych dla środowiska metod ochrony roślin przed chorobami i zwalczania ich sprawców, uwzględniając ocenę stopnia porażenia roślin, progi ekonomicznego zagrożenia oraz sygnalizację i prognozowanie występowania chorób.
C-4Poznanie fungicydów i bakteriocydów zalecanych do stosowania w integrowanej produkcji roślin.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Diagnostyka chorób w wybranych uprawach rolniczych, ocena zagrożenia i wybór metod ochrony4
4
wykłady
T-W-1Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego2
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy2
T-W-3Epidemia- składowe epidemii, jej przebieg.2
T-W-4Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych dla roślin rolniczych (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne z gromady Oomycota, grzyby z gromad Ascomycota, Basidiomycota i grupy grzybów mitosporowych).4
T-W-5Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.4
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1Udział w zajęciach4
A-T-2Konsultacje5
A-T-3Przygotowanie do zajęć16
25
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach14
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Samodzielne studiowanie wskazanej literatury.5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie z użyciem sprzętu audiowizualnego.
M-3Ćwiczenia terenowe.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-12_W01
Rozpoznaje ważniejsze gospodarczo choroby roślin rolniczych na podstawie oznak etiologicznych i zarodnikowania sprawców chorób oraz charakteryzuje ich etiologię. Objaśnia przebieg procesu chorobowego u roślin rolniczych, wskazuje czynniki sprzyjające wystąpieniu choroby lub epidemii oraz tłumaczy wpływ tych czynników na przebieg procesu chorobowego u różnych grup patogenów. Potrafi przewidzieć pojawienie się chorób roślin i ocenić stopień zachorowania roślin.
OSO_10-_W12C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-12_U01
Umie korzystać z opracowań i na ich podstawie dobierać odpowiednie metody zwalczania chorób (umie wyszukiwać i zastosować preparaty zwalczające choroby), umie układać plany zwalczania chorób wybranych roślin. Umie ocenić wpływ warunków pogodowych na wystąpienie choroby lub epidemii powodowanej przez ważniejsze grupy sprawców chorób roślin, umie określić moment krytyczny dla rozwoju choroby.
OSO_10-_U12C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-12_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje dotyczące sposobu zwalczania organizmów chorobotwórczych względem roślin i potrafi ocenić skutki wykonywanych zabiegów chemicznych dla roślin i środowiska. Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie ochrony roślin przed chorobami.
OSO_10-_K01, OSO_10-_K06C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-12_W01
Rozpoznaje ważniejsze gospodarczo choroby roślin rolniczych na podstawie oznak etiologicznych i zarodnikowania sprawców chorób oraz charakteryzuje ich etiologię. Objaśnia przebieg procesu chorobowego u roślin rolniczych, wskazuje czynniki sprzyjające wystąpieniu choroby lub epidemii oraz tłumaczy wpływ tych czynników na przebieg procesu chorobowego u różnych grup patogenów. Potrafi przewidzieć pojawienie się chorób roślin i ocenić stopień zachorowania roślin.
2,0
3,0Rozróżnia rośliny chore od zdrowych, potrafi wymienić nazwy kilku chorób, ale nie potrafi ich wskazać na materiale. Potrafi wymienić nazwy kilku chorób występujących na roślinach uprawnych, ale nie zna ich etiologii. Definiuje proces chorobowy u roślin. Potrafi wymienić czynniki wpływające na przebieg choroby u roślin. Potrafi wymienić metody zwalczania chorób. Potrafi omówić zasady doboru preparatów chemicznych dla integrowanej produkcji roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-12_U01
Umie korzystać z opracowań i na ich podstawie dobierać odpowiednie metody zwalczania chorób (umie wyszukiwać i zastosować preparaty zwalczające choroby), umie układać plany zwalczania chorób wybranych roślin. Umie ocenić wpływ warunków pogodowych na wystąpienie choroby lub epidemii powodowanej przez ważniejsze grupy sprawców chorób roślin, umie określić moment krytyczny dla rozwoju choroby.
2,0
3,0Dobiera odpowiednie metody ochrony roślin przed wybranymi chorobami. Umie ocenić wpływ czynników na wystąpienie kilku chorób. Potrafi wybrać preparaty chemiczne zalecane do stosowania w integrowanej produkcji roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-12_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje dotyczące sposobu zwalczania organizmów chorobotwórczych względem roślin i potrafi ocenić skutki wykonywanych zabiegów chemicznych dla roślin i środowiska. Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie ochrony roślin przed chorobami.
2,0
3,0Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje, ale przy ich podejmowaniu rzadko zwraca uwagę na dobro środowiska. Ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie ochrony roślin przed szkodnikami, lecz rzadko je praktykuje.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 2001
  2. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia, PWRiL, Warszawa, 2011, tom 2
  3. Błaszkowski J., Adamska I., Czerniawska B., Madej T., Zioło E., Przewodnik do zajęć z fitopatologii., 2011, http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Home.html

Literatura dodatkowa

  1. Kochman J., Węgorek W., Ochrona roślin, PWRiL, Warszawa, 1997

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Diagnostyka chorób w wybranych uprawach rolniczych, ocena zagrożenia i wybór metod ochrony4
4

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego2
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy2
T-W-3Epidemia- składowe epidemii, jej przebieg.2
T-W-4Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych dla roślin rolniczych (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne z gromady Oomycota, grzyby z gromad Ascomycota, Basidiomycota i grupy grzybów mitosporowych).4
T-W-5Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.4
14

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1Udział w zajęciach4
A-T-2Konsultacje5
A-T-3Przygotowanie do zajęć16
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach14
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Samodzielne studiowanie wskazanej literatury.5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-12_W01Rozpoznaje ważniejsze gospodarczo choroby roślin rolniczych na podstawie oznak etiologicznych i zarodnikowania sprawców chorób oraz charakteryzuje ich etiologię. Objaśnia przebieg procesu chorobowego u roślin rolniczych, wskazuje czynniki sprzyjające wystąpieniu choroby lub epidemii oraz tłumaczy wpływ tych czynników na przebieg procesu chorobowego u różnych grup patogenów. Potrafi przewidzieć pojawienie się chorób roślin i ocenić stopień zachorowania roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_W12Ma podstawową wiedzę z zakresu fitopatologii.
Cel przedmiotuC-1Poznanie wiedzy o warunkach sprzyjających występowaniu chorób
C-2Poznanie gatunków patogenów o dużym znaczeniu dla zdrowotności roślin uprawnych, w tym patogenów tworzących mykotoksyny.
C-3Poznanie skutecznych i bezpiecznych dla środowiska metod ochrony roślin przed chorobami i zwalczania ich sprawców, uwzględniając ocenę stopnia porażenia roślin, progi ekonomicznego zagrożenia oraz sygnalizację i prognozowanie występowania chorób.
C-4Poznanie fungicydów i bakteriocydów zalecanych do stosowania w integrowanej produkcji roślin.
Treści programoweT-W-1Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy
T-W-3Epidemia- składowe epidemii, jej przebieg.
T-W-4Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych dla roślin rolniczych (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne z gromady Oomycota, grzyby z gromad Ascomycota, Basidiomycota i grupy grzybów mitosporowych).
T-W-5Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-T-1Diagnostyka chorób w wybranych uprawach rolniczych, ocena zagrożenia i wybór metod ochrony
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie z użyciem sprzętu audiowizualnego.
M-3Ćwiczenia terenowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozróżnia rośliny chore od zdrowych, potrafi wymienić nazwy kilku chorób, ale nie potrafi ich wskazać na materiale. Potrafi wymienić nazwy kilku chorób występujących na roślinach uprawnych, ale nie zna ich etiologii. Definiuje proces chorobowy u roślin. Potrafi wymienić czynniki wpływające na przebieg choroby u roślin. Potrafi wymienić metody zwalczania chorób. Potrafi omówić zasady doboru preparatów chemicznych dla integrowanej produkcji roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-12_U01Umie korzystać z opracowań i na ich podstawie dobierać odpowiednie metody zwalczania chorób (umie wyszukiwać i zastosować preparaty zwalczające choroby), umie układać plany zwalczania chorób wybranych roślin. Umie ocenić wpływ warunków pogodowych na wystąpienie choroby lub epidemii powodowanej przez ważniejsze grupy sprawców chorób roślin, umie określić moment krytyczny dla rozwoju choroby.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_U12Potrafi odpowiednio wykorzystać metody zwalczania chorób.
Cel przedmiotuC-1Poznanie wiedzy o warunkach sprzyjających występowaniu chorób
C-2Poznanie gatunków patogenów o dużym znaczeniu dla zdrowotności roślin uprawnych, w tym patogenów tworzących mykotoksyny.
C-3Poznanie skutecznych i bezpiecznych dla środowiska metod ochrony roślin przed chorobami i zwalczania ich sprawców, uwzględniając ocenę stopnia porażenia roślin, progi ekonomicznego zagrożenia oraz sygnalizację i prognozowanie występowania chorób.
C-4Poznanie fungicydów i bakteriocydów zalecanych do stosowania w integrowanej produkcji roślin.
Treści programoweT-W-1Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy
T-W-3Epidemia- składowe epidemii, jej przebieg.
T-W-4Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych dla roślin rolniczych (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne z gromady Oomycota, grzyby z gromad Ascomycota, Basidiomycota i grupy grzybów mitosporowych).
T-W-5Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-T-1Diagnostyka chorób w wybranych uprawach rolniczych, ocena zagrożenia i wybór metod ochrony
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie z użyciem sprzętu audiowizualnego.
M-3Ćwiczenia terenowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dobiera odpowiednie metody ochrony roślin przed wybranymi chorobami. Umie ocenić wpływ czynników na wystąpienie kilku chorób. Potrafi wybrać preparaty chemiczne zalecane do stosowania w integrowanej produkcji roślin.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-12_K01Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje dotyczące sposobu zwalczania organizmów chorobotwórczych względem roślin i potrafi ocenić skutki wykonywanych zabiegów chemicznych dla roślin i środowiska. Ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie ochrony roślin przed chorobami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
OSO_10-_K06Jest świadomy ważności i potrzeby ochrony środowiska.
Cel przedmiotuC-1Poznanie wiedzy o warunkach sprzyjających występowaniu chorób
C-2Poznanie gatunków patogenów o dużym znaczeniu dla zdrowotności roślin uprawnych, w tym patogenów tworzących mykotoksyny.
C-3Poznanie skutecznych i bezpiecznych dla środowiska metod ochrony roślin przed chorobami i zwalczania ich sprawców, uwzględniając ocenę stopnia porażenia roślin, progi ekonomicznego zagrożenia oraz sygnalizację i prognozowanie występowania chorób.
C-4Poznanie fungicydów i bakteriocydów zalecanych do stosowania w integrowanej produkcji roślin.
Treści programoweT-W-1Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy
T-W-3Epidemia- składowe epidemii, jej przebieg.
T-W-4Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych dla roślin rolniczych (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne z gromady Oomycota, grzyby z gromad Ascomycota, Basidiomycota i grupy grzybów mitosporowych).
T-W-5Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-T-1Diagnostyka chorób w wybranych uprawach rolniczych, ocena zagrożenia i wybór metod ochrony
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie z użyciem sprzętu audiowizualnego.
M-3Ćwiczenia terenowe.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje, ale przy ich podejmowaniu rzadko zwraca uwagę na dobro środowiska. Ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie ochrony roślin przed szkodnikami, lecz rzadko je praktykuje.
3,5
4,0
4,5
5,0