Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Obrót środkami ochrony roślin i nawozami

Sylabus przedmiotu Agrotechnika roślin warzywnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Obrót środkami ochrony roślin i nawozami
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Agrotechnika roślin warzywnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Żurawik <Agnieszka.Zurawik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 12 2,00,70zaliczenie
zajęcia terenoweT2 4 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej i pod osłonami.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Rozmnażanie, pielęgnacja, przyspieszanie zbioru warzyw i nawożenie
C-4Technologia uprawy wybranych gatunków warzyw

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw.4
4
wykłady
T-W-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw.3
T-W-2Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw.3
T-W-3Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami.2
T-W-4Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.2
T-W-5Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.2
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1Udział w zajęciach4
A-T-2Konsultacje4
A-T-3Przygotowanie do zajęć18
26
wykłady
A-W-1Uział zajęciach12
A-W-2Konsultacje4
A-W-3Samodzielne studiowanie wskazanej literatury16
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, problemowy, konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody eksponujące i praktyczne (ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-11_W01
Zna gatunki warzyw, definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw.
OSO_10-_W02, OSO_10-_W03, OSO_10-_W11C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-11_U01
Potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji roślin warzywnych.
OSO_10-_U11C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-11_K01
Jest świadomy wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się.
OSO_10-_K01, OSO_10-_K04C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-T-1M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-11_W01
Zna gatunki warzyw, definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe gatunki warzyw, definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-11_U01
Potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji roślin warzywnych.
2,0
3,0Student potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-11_K01
Jest świadomy wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się.
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada w małym stopniu wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Karczmarczyk S., Agrotechnika roślin uprawnych, AR Szczecin, Szczecin, 2005
  2. Orłowski M., Kołota E., Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000
  3. Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP, Wrocław, 2007

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw.4
4

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw.3
T-W-2Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw.3
T-W-3Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami.2
T-W-4Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.2
T-W-5Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.2
12

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1Udział w zajęciach4
A-T-2Konsultacje4
A-T-3Przygotowanie do zajęć18
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uział zajęciach12
A-W-2Konsultacje4
A-W-3Samodzielne studiowanie wskazanej literatury16
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-11_W01Zna gatunki warzyw, definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_W02Zna i potrafi stosować nawozy.
OSO_10-_W03Zna i potrafi stosować środki ochrony roślin.
OSO_10-_W11Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji warzyw.
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej i pod osłonami.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Rozmnażanie, pielęgnacja, przyspieszanie zbioru warzyw i nawożenie
C-4Technologia uprawy wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw.
T-W-2Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw.
T-W-3Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami.
T-W-4Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-W-5Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-T-1Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy, konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody eksponujące i praktyczne (ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe gatunki warzyw, definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-11_U01Potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji roślin warzywnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_U11Potrafi zaprojektować technologię produkcji roślin warzywniczych.
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej i pod osłonami.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Rozmnażanie, pielęgnacja, przyspieszanie zbioru warzyw i nawożenie
C-4Technologia uprawy wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw.
T-W-2Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw.
T-W-3Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami.
T-W-4Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-W-5Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-T-1Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy, konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody eksponujące i praktyczne (ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-11_K01Jest świadomy wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
OSO_10-_K04Ma świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływu na środowiska naturalne.
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej i pod osłonami.
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Rozmnażanie, pielęgnacja, przyspieszanie zbioru warzyw i nawożenie
C-4Technologia uprawy wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-1Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw.
T-W-2Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw.
T-W-3Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami.
T-W-4Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-W-5Agrotechnika wybranych gatunków warzyw.
T-T-1Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy, konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody eksponujące i praktyczne (ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada w małym stopniu wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się.
3,5
4,0
4,5
5,0