Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie
Sylabus przedmiotu Zarządzanie operacyjne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie operacyjne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Sworowska-Baranowska <Anna.Sworowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>, Robert Rusielik <Robert.Rusielik@zut.edu.pl>, Lesław Rządziński <lrzadzinski@zut.edu.pl>, Artur Wilczyński <Artur.Wilczynski@zut.edu.pl>, Michał Świtłyk <Michal.Switlyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu Podstaw zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z definicją operacją we współczesnym zarządzaniu i koncepcją zarządzania operacyjnego. |
C-2 | Nabywanie umiejętności identyfikacji i stosowania technik operatywnych z zakresu przedmiotu oraz myślenia w kategoriach operacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zarządzanie operacyjne w systemie organizacji. | 3 |
T-A-2 | Techniki wytwarzania. | 2 |
T-A-3 | Algorytm. | 1 |
T-A-4 | Diagramy sieciowe. | 4 |
T-A-5 | Harmonogramowanie. | 1 |
T-A-6 | Projektowanie rozmieszczenia. | 2 |
T-A-7 | Diagram Ishikawy. | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota zarządzania operacyjnego | 2 |
T-W-2 | Decyzje w zarządzaniu operacyjnym | 2 |
T-W-3 | Typy procesów produkcyjnych i techniki wytwarzania | 2 |
T-W-4 | Analiza procesów operacyjnych | 2 |
T-W-5 | Projektowanie lokalizacji | 1 |
T-W-6 | Zaliczenie | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
M-3 | Ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na wykładach |
S-2 | Ocena formująca: Prace wykonane na ćwiczeniach |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_C06_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować najważniejsze operacje organizacji oraz ich wpływ na działanie organizacji | Z_1A_W13, Z_1A_W11 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3, S-2 |
Z_1A_C06_W02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować techniki operatywne stosowane w praktyce zarządzania. | Z_1A_W08, Z_1A_W15 | — | C-1 | T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1A_C06_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie decydować o technikach operatywnych służących podnoszeniu sprawności przedsiębiorstwa | Z_1A_U10, Z_1A_U05 | — | C-2 | T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-5, T-A-6, T-A-4, T-A-3, T-A-2 | M-2, M-3 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_C06_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować najważniejsze operacje organizacji oraz ich wpływ na działanie organizacji | 2,0 | |
3,0 | Student posiada zadawalającą wiedzę na temat istoty operacji. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Z_1A_C06_W02 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie zidentyfikować techniki operatywne stosowane w praktyce zarządzania. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada zadawalającą wiedzę na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1A_C06_U01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie decydować o technikach operatywnych służących podnoszeniu sprawności przedsiębiorstwa | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi decydować na temat technik operacynych i ich zastosowań. Rozpoznaje część omawianych zagadnień i z trudnościami je objaśnia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Donald Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa, 2007
- Jasiński Z. (red. nauk.), Podstawy zarządzania operacyjnego, Wolters Kluwer, Warszawa, 2014
- Ireneusz Durlik, Inżynieria zarządzania. Część 1: Strategie organizacji produkcji. Nowe koncepcje zarządzania., Placet, Warszawa, 2019, 7
- Kumar S.A., Suresh N., Operations Management, New Age Publishers, New Delhi, 2009, https://www.lsms.ac/public/uploads/agOo5stUWxcQz4LNqcVJHs6FRUPE5niktFYNr3myktB1vSz5Vh15753763066W1sdKkbQ3pTXIQp1zILqPGSIVt1eGWLimEXCCsz4gCIzBWznB.pdf
Literatura dodatkowa
- Nowak M., Modelowanie decyzji w zarządzaniu operacyjnym, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice, 2015, ibuk
- Xu X., Lu Y., Vogel-Heuser B., Wang L.1234125678910991112, Industry 4.0 and Industry 5.0—Inception, conception and perception, Journal of Manufacturing Systems, 2021, Nr 61, ss. 530-535, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278612521002119