Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N2)
specjalność: Logistyka w biznesie

Sylabus przedmiotu Analiza i kontrola kosztów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Analiza i kontrola kosztów
Specjalność Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Jaworska <Elzbieta.Jaworska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 8 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiada wiedzę z zakresu rachunkowości finansowej
W-2Posiada wiedzę z zakresu rachunku kosztów
W-3Posiada wiedzę z zakresu analizy finansowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zagadnień analizy i kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
C-2Nabycie umiejętności przeprowadzenia kompleksowej analizy kosztów przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów1
T-L-2Analiza dynamiki kosztów1
T-L-3Analiza struktury kosztów1
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów2
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów2
T-L-6Zaliczenie1
8
wykłady
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa1
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej1
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów1
T-W-4Analiza dynamiki kosztów1
T-W-5Analiza struktury kosztów1
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów1
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów1
T-W-8Zaliczenie wykładów1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie do zajęć9
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia8
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia17
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D6/3.1_W01
Zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa
E_2A_W02, E_2A_W03, E_2A_W12C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2
E_2A_D6/3.1_W02
Zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
E_2A_W02, E_2A_W03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-7, T-W-6, T-W-5, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D6/3.1_U01
Posiada umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa
E_2A_U02C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-2
E_2A_D6/3.1_U02
Potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa
E_2A_U02C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2
E_2A_D6/3.1_U03
Interpretuje wyniki analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli
E_2A_U01, E_2A_U02, E_2A_U08, E_2A_U11C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-3, T-W-7, T-W-5, T-W-2, T-W-6, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_D6/3.1_K01
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
E_2A_K04, E_2A_K06C-1, C-2T-L-5, T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3M-3, M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D6/3.1_W01
Zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa
2,0Student nie zna teoretycznych i praktycznych aspektów przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
E_2A_D6/3.1_W02
Zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
2,0Student nie zna teoretycznych i praktycznych aspektów kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
3,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 55%
3,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 65%
4,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 75%
4,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 85%
5,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D6/3.1_U01
Posiada umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa
2,0Student nie posiada umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
E_2A_D6/3.1_U02
Potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa
2,0Student nie potrafi analizować kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
E_2A_D6/3.1_U03
Interpretuje wyniki analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli
2,0Student nie potrafi interpretować wyników analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli
3,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 55%
3,5Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 65%
4,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 75%
4,5Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 85%
5,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_D6/3.1_K01
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0Student przy rozwiązywaniu problemów decyzyjnych nie posiada zdolności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
3,0Student przy rozwiązywaniu niektórych problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
3,5Student przy rozwiązywaniu większości problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
4,0Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
4,5Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Przejawia się to na każdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej.
5,0Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Przejawia się to na każdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej. Potrafi samodzielnie zaproponować inne rozwiązania danego problemu decyzyjnego.

Literatura podstawowa

  1. Nowak E., Analiza i kontrola kosztów przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2019
  2. Waśniewski T., Skoczylas W., Teoria i praktyka analizy finansowej w przedsiębiorstwie, FRR, Warszawa, 2004
  3. Kiziukiewicz T. (red.), Rachunek kosztów według polskiego prawa bilansowego. Zbiór zadań., Ekspert Wydawnictwo i Doradztwo, Wrocław, 2003

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów1
T-L-2Analiza dynamiki kosztów1
T-L-3Analiza struktury kosztów1
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów2
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów2
T-L-6Zaliczenie1
8

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa1
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej1
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów1
T-W-4Analiza dynamiki kosztów1
T-W-5Analiza struktury kosztów1
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów1
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów1
T-W-8Zaliczenie wykładów1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach8
A-L-2Przygotowanie do zajęć9
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia17
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_W01Zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury i instytucje społeczne
E_2A_W03Zna i rozumie w pogłębionym stopniu relacje między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
E_2A_W12Zna i rozumie w pogłębionym stopniu metody analizy ekonomiczno-finansowej
Cel przedmiotuC-1Poznanie zagadnień analizy i kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów
T-W-4Analiza dynamiki kosztów
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów
T-W-5Analiza struktury kosztów
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna teoretycznych i praktycznych aspektów przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty przeprowadzania analizy kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_W02Zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W02Zna i rozumie w pogłębionym stopniu struktury i instytucje społeczne
E_2A_W03Zna i rozumie w pogłębionym stopniu relacje między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
Cel przedmiotuC-1Poznanie zagadnień analizy i kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów
T-W-5Analiza struktury kosztów
T-W-4Analiza dynamiki kosztów
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna teoretycznych i praktycznych aspektów kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
3,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 55%
3,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 65%
4,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 75%
4,5Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 85%
5,0Student zna teoretyczne i praktyczne aspekty kontroli kosztów w przedsiębiorstwie w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_U01Posiada umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U02Potrafi zastosować wiedzę teoretyczną, stosując właściwy dobór źródeł i informacji oraz metod i narzędzi, do formułowania i rozwiązywania nietypowych i złożonych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych oraz rozwiązywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach w sposób innowacyjny
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności przeprowadzenia kompleksowej analizy kosztów przedsiębiorstwa
Treści programoweT-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów
T-W-4Analiza dynamiki kosztów
T-W-5Analiza struktury kosztów
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student opanował umiejętności stosowania zasad, metod i narzędzi przeprowadzania analizy i kontroli kosztów przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_U02Potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U02Potrafi zastosować wiedzę teoretyczną, stosując właściwy dobór źródeł i informacji oraz metod i narzędzi, do formułowania i rozwiązywania nietypowych i złożonych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych oraz rozwiązywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach w sposób innowacyjny
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności przeprowadzenia kompleksowej analizy kosztów przedsiębiorstwa
Treści programoweT-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi analizować kosztów przedsiębiorstwa
3,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 55%
3,5Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 65%
4,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 75%
4,5Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 85%
5,0Student potrafi analizować koszty przedsiębiorstwa w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_U03Interpretuje wyniki analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U01Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę naukową do interpretacji i wyjaśniania zjawisk społeczno-gospodarczych oraz wzajemnych relacji między nimi
E_2A_U02Potrafi zastosować wiedzę teoretyczną, stosując właściwy dobór źródeł i informacji oraz metod i narzędzi, do formułowania i rozwiązywania nietypowych i złożonych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych oraz rozwiązywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach w sposób innowacyjny
E_2A_U08Potrafi formułować opinie i proponować rozwiązania problemów związanych z przebiegiem procesów i zjawisk społecznych w zakresie ekonomii i finansów
E_2A_U11Potrafi samodzielnie zaproponować rozwiązania konkretnych problemów i wskazywać w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności przeprowadzenia kompleksowej analizy kosztów przedsiębiorstwa
Treści programoweT-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
T-W-1Analiza kosztów w działalności przedsiębiorstwa
T-W-3Źródła informacji na potrzeby analizy i kontroli kosztów
T-W-7Wykorzystanie wskaźników na potrzeby kontroli kosztów
T-W-5Analiza struktury kosztów
T-W-2Kontrola kosztów w systemie kontroli zarządczej
T-W-6Przyczynowe badanie kosztów
T-W-4Analiza dynamiki kosztów
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne oceniające umiejętności z zakresu analizy kosztów oraz interpretacji wyników na potrzeby kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi interpretować wyników analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli
3,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 55%
3,5Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 65%
4,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 75%
4,5Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 85%
5,0Student potrafi interpretować wynik analizy kosztów, w tym na potrzeby ich kontroli w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_D6/3.1_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K04Jest gotów do rozwiązywania problemów w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
E_2A_K06Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej, rozwijania dorobku zawodu
Cel przedmiotuC-1Poznanie zagadnień analizy i kontroli kosztów w przedsiębiorstwie
C-2Nabycie umiejętności przeprowadzenia kompleksowej analizy kosztów przedsiębiorstwa
Treści programoweT-L-5Zastosowanie wskaźników w kontroli kosztów
T-L-2Analiza dynamiki kosztów
T-L-4Przyczynowe badanie kosztów
T-L-1Wprowadzenie do analizy i kontroli kosztów
T-L-3Analiza struktury kosztów
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne - ćwiczenia przedmiotowe
M-2Metody aktywizujące - metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student przy rozwiązywaniu problemów decyzyjnych nie posiada zdolności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
3,0Student przy rozwiązywaniu niektórych problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
3,5Student przy rozwiązywaniu większości problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
4,0Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
4,5Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Przejawia się to na każdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej.
5,0Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Przejawia się to na każdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej. Potrafi samodzielnie zaproponować inne rozwiązania danego problemu decyzyjnego.