Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N2)
specjalność: Konsulting gospodarczy
Sylabus przedmiotu Employer branding:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Employer branding | ||
Specjalność | Gospodarowanie kapitałem ludzkim | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aleksandra Grzesiuk <agrzesiuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student powinien znać podstawy zarządzania oraz podstawy marketingu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student potrafi zdefiniować koncepcję employer branding oraz posiada umiejętność zastosowania jej w praktyce dla wybranego przedsiębiorstwa |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Employer branding - analiza koncepcji | 2 |
T-A-2 | Zewnętrzne narzędzia tworzenia marki pracodawcy | 2 |
T-A-3 | Wewnętrzne narzędzia budowania marki pracodawcy | 2 |
T-A-4 | Employer branding a rekrutacja pracowników | 2 |
T-A-5 | Employer branding a zaangażowanie pracowników | 2 |
T-A-6 | Rola działu HR w organizacji | 1 |
T-A-7 | CSR - społeczna odpowiedzialność biznesu | 1 |
T-A-8 | Prezentacja projektu grupowego | 2 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 10 |
A-A-3 | Studiowanie literatury | 10 |
A-A-4 | Przygotowanie projektu grupowego | 16 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | metoda przypadków |
M-3 | dyskusja |
M-4 | metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie zadań (ćwiczeń) wykonywanych podczas audytoriów |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i prezentacja projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D3/1.2_W01 Zna metody i techniki wykorzystywane do kształtowania marki pracodawcy | E_2A_W05 | — | C-1 | T-A-6, T-A-4, T-A-3, T-A-1, T-A-2, T-A-5, T-A-8, T-A-7 | M-3, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D3/1.2_U01 Potrafi dokonać diagnozy zasobów ludzkich w organizacji oraz dokonać analizy wybranych studiów przypadków | E_2A_U02 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-7, T-A-8, T-A-4, T-A-3, T-A-6, T-A-5 | M-3, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D3/1.2_K01 Potrafi przygotować projekt tworzenia marki pracodawcy | E_2A_K03 | — | C-1 | T-A-8, T-A-3, T-A-2, T-A-1, T-A-7, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D3/1.2_W01 Zna metody i techniki wykorzystywane do kształtowania marki pracodawcy | 2,0 | |
3,0 | zna metody i techniki kreowania marki pracodawcy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D3/1.2_U01 Potrafi dokonać diagnozy zasobów ludzkich w organizacji oraz dokonać analizy wybranych studiów przypadków | 2,0 | |
3,0 | potrafi dokonać analizy marki pracodawcy na wybranym przykładzie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D3/1.2_K01 Potrafi przygotować projekt tworzenia marki pracodawcy | 2,0 | |
3,0 | potrafi przygotować projekt tworzenia marki pracodawcy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kozłowski Marek, Employer branding: budowanie wizerunku pracodawcy krok po kroku, Wolters Kluwer Polska, 2016
- Zając-Pałdyna Urszula, Employer branding po polsku, Onepress, 2020
Literatura dodatkowa
- HR Business Partner, www.hrbusinesspartner.pl - czasopismo online w otwartym dostępie
- Kotarbiński Jacek, Marka 5.0 człowiek i technologie: jak tworzą nowe wartości?, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2021
- Machnicka Zyta, Lepszy pracodawca. Jak autentyczny employer brandingzmienia biznes, rynek pracy i ludzi, Onepress, 2021
- Liis James, Talent Chooses You: Hire Better with Employer Branding, Saltlab, 2021