Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
Sylabus przedmiotu Rynek usług turystycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rynek usług turystycznych | ||
Specjalność | Gospodarka turystyczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student powinien mieć opanowane treści kształcenia z zakresu mikro i makroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapozananie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi funkcjonowania bazy noclegowej i gastronomicznej sektora turystyki |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności definowania rynku usług turystycznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Badanie rynku turystycznego. | 4 |
T-K-2 | Dochody ludności jako czynnik rozwoju turystyki. | 3 |
T-K-3 | Demografia a popyt na usługi turystyczne. Strategie cen produktów rynku turystyki. | 4 |
T-K-4 | Rynkowa wycena ofert turystycznych. | 3 |
T-K-5 | Polska krajem recepcyjnym czy emisyjnym. Statystyka turystyki krajowej i zagranicznej. | 3 |
T-K-6 | Konsumpcja usług turystycznych w Polsce i innych krajach UE. | 2 |
T-K-7 | Zaliczenie przedmiotu | 1 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i funkcje usług turystycznych. | 5 |
T-W-2 | Charakterystyka wybranych usług turystycznych. Segmentacja rynku usług turystycznych. | 4 |
T-W-3 | Organizacje i instytucje działające na rzecz turystyki. System informacji turystycznej. | 4 |
T-W-4 | Prawne aspekty działalności turystycznej. | 4 |
T-W-5 | Konkurencja na rynku usług turystycznych. | 4 |
T-W-6 | Sektor turystyki w gospodarce narodowej. | 3 |
T-W-7 | Zaliczenie | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Udzial w konwersatoriach | 20 |
A-K-2 | Przygotowanie do konwersatoriow | 1 |
A-K-3 | Studiowanie wskazanej literatury | 3 |
A-K-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 25 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja |
M-3 | Rozwiązywanie przykładów |
M-4 | Analiza studiów przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: praca zaliczeniowa |
S-3 | Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia pisemnego |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.3_W01 Uzyskał wiedzę o instytucjach działających na rzecz turystyki i poznał rynek usług turystycznych w regionach polskich. | E_2A_W11, E_2A_W02 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-1, T-K-6, T-K-2, T-K-4, T-K-5, T-K-1, T-K-3 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.3_U01 Posiada umiejętność samodzielnego przygotowania folderu promocyjnego na usługi turystyczne w gminie oraz posiada umiejętność rozróżniania usług w obiektach hotelarskich, sanatoryjnych, uzdrowiskowych, turystyki komerycjnej i agroturystyki. | E_2A_U01, E_2A_U03, E_2A_U04, E_2A_U16 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-K-6, T-K-1 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_D2/3.3_K01 Potrafi zorganizować wyjazd turystyczny i wycenić ofertę turystyczną. Posiada umiejętności doboru oferty usług turystycznych. | E_2A_K04, E_2A_K02, E_2A_K07 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-4, T-K-4, T-K-5, T-K-1, T-K-3 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.3_W01 Uzyskał wiedzę o instytucjach działających na rzecz turystyki i poznał rynek usług turystycznych w regionach polskich. | 2,0 | Nie zna podstawowych pojęć z zakresu rynku turystycznego |
3,0 | w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy | |
3,5 | Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. | |
4,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku | |
4,5 | - - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności | |
5,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.3_U01 Posiada umiejętność samodzielnego przygotowania folderu promocyjnego na usługi turystyczne w gminie oraz posiada umiejętność rozróżniania usług w obiektach hotelarskich, sanatoryjnych, uzdrowiskowych, turystyki komerycjnej i agroturystyki. | 2,0 | Nie zna podstawowych pojęć z zakresu promocji i reklamy |
3,0 | w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy | |
3,5 | Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. | |
4,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku | |
4,5 | - - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności | |
5,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_D2/3.3_K01 Potrafi zorganizować wyjazd turystyczny i wycenić ofertę turystyczną. Posiada umiejętności doboru oferty usług turystycznych. | 2,0 | Nie zna podstawowych pojęć z zakresu organizacji imprezy turystystycznej |
3,0 | w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy | |
3,5 | Student: - opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wieddzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku. | |
4,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował niemal poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne uchybieniaw treści i języku | |
4,5 | - - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy - w zakresie rozumienia wiedzy opanował całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił całość treści programowych - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - wykazuje wiedzę bez trudności | |
5,0 | - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy a nawet go przekracza - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy - dokonuje tego bez trudności, a tezy są prawidłowe i pewne |
Literatura podstawowa
- Lewicki W. Stankiewicz B, Podstawy turystyki, rekreacji i hotelarstwa, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2020
- Cybula P, Usługi turystyczne. Komentarz, Wolters Kluewer, Warszawa, 2016
- Michniewicz I, Peć, M, Turystyka Tom 5. Organizacja imprez i usług turystycznych. Podręcznik. Część 1, WSiP Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2015
Literatura dodatkowa
- G.Gołembski, Turystyka jako czynnik wzrostu konkurencyjności regionów w dobie globalizacji, AE Poznań, Poznan, 2008
- Becken Susanne and John Hay., Climate Change and Tourism : From Policy to Practice, Taylor & Francis Group, ProQuest Ebook Central, 2012, 1, https://ebookcentral.proquest.com/lib/zutszczecin-ebooks/detail.action?docID=982131.