Wydział Ekonomiczny - Economics (S1)
Sylabus przedmiotu Fundamentals of Marketing:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Economics | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fundamentals of Marketing | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | none |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Gaining knowledge about the rules and marketing tools |
C-2 | Gaining knowledge on the methods of effective use of marketing tools in the business activities of enterprises |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | The advantages and disadvantages of marketing | 2 |
T-A-2 | Marketing environment | 3 |
T-A-3 | Market segmentation | 2 |
T-A-4 | Marketing research - outline | 2 |
T-A-5 | Product - fortification | 3 |
T-A-6 | Price as a marketing tool | 2 |
T-A-7 | Strategy of distribution | 2 |
T-A-8 | Selected promotion tools - advertising and public relations | 4 |
T-A-9 | Selected promotion tools - merchandising and personal sale | 4 |
T-A-10 | The final credit of the course - summary | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | The essence and importance of marketing | 2 |
T-W-2 | Principles and types of marketing | 2 |
T-W-3 | Market segmentation | 2 |
T-W-4 | Product - concept, types, life cycle | 2 |
T-W-5 | General characteristics of promotion | 2 |
T-W-6 | General characteristics of distribution | 2 |
T-W-7 | Price as a marketing tool | 2 |
T-W-8 | Final credit of the course - summary | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | participation in classes | 25 |
A-A-2 | preparation to classes | 11 |
A-A-3 | preparation to test | 12 |
A-A-4 | consultation | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | participation in classes | 15 |
A-W-2 | reading case studies - preparation for lectures | 5 |
A-W-3 | Group work preparation - product | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Problem lecture |
M-2 | Case studies |
M-3 | work in groups |
M-4 | Didactic discussion |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie pracy indywidualnej na zajęcia |
S-2 | Ocena formująca: Praca pisemna - grupowa i prezentacja podczas zajęć |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Ec_1A_C06_W01 should define marketing | Ec_1A_W15 | — | C-1 | T-W-1, T-A-1 | M-1, M-4 | S-1, S-3 |
Ec_1A_C06_W02 should mention elements of the marketing mix as well as the marketing environment of the entity | Ec_1A_W15 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Ec_1A_C06_U01 should prepare a market segmentation plan | Ec_1A_U18 | — | C-2 | T-W-3, T-A-3, T-A-7, T-W-6 | M-1, M-3 | S-2 |
Ec_1A_C06_U02 they should see marketing tools as a source of potential company success | Ec_1A_U04, Ec_1A_U08 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Ec_1A_C06_K01 they should be aware of the need to observe their surroundings and learn from changes | Ec_1A_K01, Ec_1A_K04 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-2, T-A-4 | M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Ec_1A_C06_K02 should understand the role of well-organized marketing in the economic activities of entities | Ec_1A_K01, Ec_1A_K03 | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Ec_1A_C06_W01 should define marketing | 2,0 | |
3,0 | powinien definiować marketing podając podstawowe elementy definicji | |
3,5 | powinien definiować marketing omawiając szerzej jej elementy | |
4,0 | studenci powinni samodzielnie interpretować definicję marketingu | |
4,5 | samodzielnie potrafią stworzyć specyficzną definicję w odniesieniu do wybranego rynku | |
5,0 | samodzielnie potrafią stworzyć specyficzną definicję pokazując przykłady z polskiego i międzynarodowego rynku | |
Ec_1A_C06_W02 should mention elements of the marketing mix as well as the marketing environment of the entity | 2,0 | |
3,0 | student powinien wymieniać elementy w układzie klasycznym 4P | |
3,5 | powinien wymieniać elemety wychodzące poza 4P | |
4,0 | student powinien podawać inne rozwiązania dla elementów marketingu mix, w zależności od otoczenia podmiotu | |
4,5 | student powinien rozpoznawać elementy otoczenia istotne z punktu idzenia marketingu mix | |
5,0 | student powinien zaproponować rozwiązania w zakresie marketingu dla podmiotu działającego w konkretnym otoczeniu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Ec_1A_C06_U01 should prepare a market segmentation plan | 2,0 | |
3,0 | student potrafi okreslic potencjalne grupy docelowe działań | |
3,5 | student potrafi wybrać grupy docelowe najlepsze dla danej firmy | |
4,0 | student powinien określić dostępność rynku/segmentu | |
4,5 | student poinien planować kompleksowe działania ziązane z ofertą dla danego segmentu | |
5,0 | student powinien określić/oszacować skuteczność i efektywność działań w każdym segmencie | |
Ec_1A_C06_U02 they should see marketing tools as a source of potential company success | 2,0 | |
3,0 | strudnet powinien wytłumaczyć istotę innowacji we wdrażaniu noych produktów | |
3,5 | strudent powinien zaproponować strategię cenową dla danego rynku | |
4,0 | student powinien zaproponować strategie dystrybucji | |
4,5 | studnet powinien formułowac pełny zestaw działań marketingowych | |
5,0 | student powinien formułować zasady pozwalające na skuteczne wdrażanie marketingu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Ec_1A_C06_K01 they should be aware of the need to observe their surroundings and learn from changes | 2,0 | |
3,0 | powinni mieć świadomość konieczności obserwacji otoczenia i wyciągania wniosków ze zmian | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Ec_1A_C06_K02 should understand the role of well-organized marketing in the economic activities of entities | 2,0 | |
3,0 | winien rozumieć rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działaności gospodarczej podmiotów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ph. Kotler, Gary Armstrong, Lloyd C. Harris, Hongwei He, Principles of Marketing (European edition), Pearson Education, 2019, 8, ISBN-13: 978-1292269566
Literatura dodatkowa
- David Jobber, Principles and Practice of Marketing, McGraw-Hill Education, London, 2016, ISBN-13: 978-0077174149
- Leonidas C. Leonidou Constantine S. Katsikeas Saeed Samiee Bilge Aykol, Advances in Global Marketing, Springer International Publishing AG, 2018, ISBN 978-3-319-61384-0