Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
Sylabus przedmiotu Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie wiadomości z zakresu matematyki i statystyki matematycznej oraz poszczególnych hodowli zwierząt gospodarskich. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oraz metodami analizy organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych oraz stosowanie rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji przy wyborze kierunku produkcji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Kalkulacja kosztów produkcji mleka i żywca wołowego. | 1 |
T-A-2 | Struktura i obrót stada bydła mlecznego. | 2 |
T-A-3 | Analiza efektywności ekonomicznej produkcji żywca wieprzowego. | 2 |
T-A-4 | Analiza efektywności ekonomicznej produkcji prosiąt. | 1 |
T-A-5 | Opracowanie bilansu ekonomicznego ośrodków rekreacyjnych i hodowlanych. | 1 |
T-A-6 | Ekonomika chowu różnych gatunków drobiu. Czynniki wpływające na na efektywność produkcji. Struktura kosztów produkcji i kalkulacja ekonomiczna | 1 |
8 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Gospodarka paszowa jej podział w gospodarstwie rolniczym. Mierniki oceny produkcyjnej i ekonomicznej powierzchni paszowej w gospodarstwie. Ekonomika i orgasnizacja produkcji bydła mlecznego i mięsnego (struktura stasa i struktura pogłowia zwierząt, baza paszowa, kalkulacje w produkcji zwierzęcej). Strategia marketingowa w gospodarstwach o wielkostadnej produkcji oraz ekologicznych i agroturystycznych. | 4 |
T-W-2 | Marketing i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Wspólna polityka rolna i jej konsekwencje dla producentów trzody chlewnej w Polsce. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej. | 2 |
T-W-3 | Specyfika ekonimiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich. Czynniki wpływające na rozwój "przemysłu końskiego". Możliwości pozyskiwania dotacji na hodowlę koni w Polsce. Specyfika chowu i hodowli koni w odniesieniu do innych zwierząt gospodarskich. Nakłady i koszty w chowie i hodowli koni, w zależności od kierunku użytkowania. | 4 |
T-W-4 | Rynek produktów pszczelich - obrót miodem. poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Pszczelarskie przedsięwzięcia marketinkowe. Koszty i docohdy przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej - metody liczenia kosztów, jednostki miodowe, koszty alternatywne i marginalne. Organizacja produkcji w pasiekach - wydajność pracy i pracochłonność przy pozyskiwaniu różnych produktów, sezonowość prac w pasiekach, typy pasiek. Marketing produktów pszczelich. | 1 |
T-W-5 | Ogólna charakterystyka branży drobiartskiej. Marketing produyktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj. Kształtowanie się kosztów w zależności od systemu chowu. Jakość handlowa produktów drobiarskich. Kryteria i wymagania handlowe dotyczęce mięsa i przetworów drobiowych. Systemy oceny jakości handlowej międa drobiowego. | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-A-2 | Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie treści wykładów | 19 |
A-W-3 | Konsultacje dotyczące treśąci wykładów | 10 |
A-W-4 | Pisemne zaliczenie treści wykładów | 2 |
46 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia przemiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów. |
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie zadań (symulacji) ekonomicznych z każdego ćwiczenia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_W01 1 | ZO_1A_W02, ZO_1A_W08, ZO_1A_W16 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
ZO_1A_ZO-N-C14_W02 Student ma podstawową wiedzę z zakresy pojęć ekonomicznych oraz roli i miejsca rolnictwa w gospodarce narodowej. | ZO_1A_W02, ZO_1A_W08, ZO_1A_W16 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-6, T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_U01 1 | ZO_1A_U04, ZO_1A_U20 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3 | M-2 | S-2 |
ZO_1A_ZO-N-C14_U02 Umie zastosować zasady ekonomii i marketingu w różnych działach produkcji rolniczej | ZO_1A_U04, ZO_1A_U20 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-6, T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_K01 1 | ZO_1A_K01, ZO_1A_K04, ZO_1A_U04, ZO_1A_U20, ZO_1A_W02, ZO_1A_W08, ZO_1A_W16 | — | — | C-1 | T-A-1 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
ZO_1A_ZO-N-C14_K02 Ma przedsiębiorcze podejście do produikcji rolniczej. | ZO_1A_K01, ZO_1A_K04 | — | — | C-1 | T-A-3, T-A-6, T-A-1, T-A-4, T-A-2, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_W01 1 | 2,0 | |
3,0 | Zna podtatwowe pojęcia ekonomiczne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-N-C14_W02 Student ma podstawową wiedzę z zakresy pojęć ekonomicznych oraz roli i miejsca rolnictwa w gospodarce narodowej. | 2,0 | |
3,0 | Zna podtatwowe pojęcia ekonomiczne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_U01 1 | 2,0 | |
3,0 | Umie sporządzić prosty rachunek ekonomicznyc dla wybranego kierunku produkcji rolniczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-N-C14_U02 Umie zastosować zasady ekonomii i marketingu w różnych działach produkcji rolniczej | 2,0 | |
3,0 | Umie sporządzić prosty rachunek ekonomicznyc dla wybranego kierunku produkcji rolniczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZO-N-C14_K01 1 | 2,0 | |
3,0 | Sporządza przy współudziale prowadzącego zajęcia kalkulacje ekonomiczną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZO_1A_ZO-N-C14_K02 Ma przedsiębiorcze podejście do produikcji rolniczej. | 2,0 | |
3,0 | Sporządza przy współudziale prowadzącego zajęcia kalkulacje ekonomiczną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bednarski L., Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie., PWE, Wrocław, 1998
- Cichoń J., Ekonomika pszczelarska. w: Hodowla pszczół pod red. J. Wilde i J. Prabucki., PWRiL, Poznań, 2008
- Bień W., Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa., Warszawa, 1986
- Dowgiałło Z., Mondecki S., Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej., PWN, Warszawa, 1983
- Klepacki B., Ekonomika i organizacja rolnictwa., PWN, Warszawa, 1999
- Wilde J., Cichoń J., Pszczelarstwo to może być biznes., Wyd. Sądecki Bartnik., Stróże, 1999
- Żmija J., Podstawy ekonomii rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej., Kraków, 1996
- Żmija J., Zarządzanie i marketing w Agrobiznesie wobec integracji z Unią Europejską., Kraków, 2000