Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Choroby owadów użytkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby owadów użytkowych
Specjalność Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Samborski <jerzy.samborski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 5 0,50,41zaliczenie
wykładyW3 5 0,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1pszcelnictwo, chemia, mikrobiologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.1
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.1
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.1
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.1
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.1
5
wykłady
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.1
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.1
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.1
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.1
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Studiowanie literatury3
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4Konsultacje naukowe2
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach5
A-W-2studiowanie literatury2
A-W-3przygotowanie prezentacji3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia3
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2dyskusja
M-3film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
ZO_2A_W09, ZO_2A_W01C-1T-L-2, T-L-3, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_U01
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
ZO_2A_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-W-1M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_K01
Student wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej.
ZO_2A_K08C-1T-W-3, T-L-2, T-L-3, T-W-4, T-L-1, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-5M-3, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_W01
opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_U01
potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_2A_EAUZ-O11.2_K01
Student wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej. Nie popełnia zasadniczych błędów merytorycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. GlińskiZ., Chmielewski M., Patologia i terapia chorób owadów użytkowych, AR Lublin, Liblin, 1994, pierwsze
  2. Chmielewski M., Dzierżawski A., Gliński Z., Pohorecka K.,Pasyniak A., Skowronek W., Podstawowe zasady diagnostyki, zwalczania i profilaktyki chorób czerwia i pszczół Apis mellifera L. w świetle dyrektyw unijnych i aktów prawnych obowiązujacych w kraju., PIWet, Puławy, 2003, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Tomaszewska B., Chorbiński P., Choroby owadów uzytkowych, AR Wrocław, Wrocław, 2000, pierwsze

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.1
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.1
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.1
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.1
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.1
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.1
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.1
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.1
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół1
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Studiowanie literatury3
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4Konsultacje naukowe2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach5
A-W-2studiowanie literatury2
A-W-3przygotowanie prezentacji3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia3
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.2_W01opisuje czynniki chorobotwórcze i objawy chorób owadów użykowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
ZO_2A_W01w pogłębionym stopniu zna rodzaje doświadczeń oraz metody i techniki realizacji prac badawczych, a także zna podstawowe teorie w zakresie nauk przyrodniczych znajdujących zastosowanie w zootechnice
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej
Treści programoweT-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.
T-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół
Metody nauczaniaM-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-3film
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna czynników chorobotwórczych i objawów chorób owadów użytkowycj
3,0ma podstawową wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
3,5ma zadawalajacą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,0ma dobrą wiedzę o chynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
4,5ma ponad dobrą wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
5,0ma pełną wiedzę o czynnikach chorobotwórczych i objawach chorób owadów użytkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.2_U01potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych, rozpznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej
Treści programoweT-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.
Metody nauczaniaM-1wykłady - prezentacje z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-3film
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawac najważnejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
3,0potrafi w stopniu podstawowym zapobiegać chorobomowadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
3,5potrafi w sposób zadawalajacy zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i zapobiegać podstawowym jednostkom chorobowym pszczoły miodnej
4,0dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
4,5ponad dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów użytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszcoły miodnej
5,0bardzo dobrze potrafi zapobiegać chorobom owadów uzytkowych i rozpoznawać najważniejsze jednostki chorobowe pszczoły miodnej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_2A_EAUZ-O11.2_K01Student wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z przyczynami, objawami i metodami zwalczania chorób pszczoły miodnej
Treści programoweT-W-3Owady pasożytnicze: brauloza, meleoza, inwazja barciela pszczołowca.
T-L-2Choroby pszczół wywoływane przez roztocze- Warroza- metody monitoringu, zwalczania oraz zapobiegania.
T-L-3Choroby grzybicze czerwiu i pszczół: rozpoznawanie i metody leczenia grzybicy otorbielakowej czerwiu, grzybicy kropidlakowj, czerniaczki grzybiczej.
T-W-4Choroby pszczół dorosłych i czerwiu zwalczane z urzędu: zgnilec złośliwy, kiślica.
T-L-1Choroby wywołane przez pierwotniaki pszczół - choroba zarodnikowa - metody rozpoznawania, zwalczania oraz zapobiegania.
T-L-4Postępowanie w przypadkach zatrucia pszczół.
T-L-5Rozpoznawanie i zapobieganie niezakaźne choroby czerwiu i pszczół oraz szkodników produktów pszczelich.
T-W-1Odporność przeciwzakaźna owadów - odporność okrywy ciała, przewodu pokarmowego, układu oddechowego; mechanizmy odporności jamy ciała.
T-W-2Choroby wirusowe pszczoły miodnej - pszczół dorosłych i czerwiu: zespół masowego giniecia pszczół, paraliże , choroba woreczkowa, choroba czarnych mateczników, choroba zdeformowanych skrzydeł, choroba kaszmirska.
T-W-5Aktualny stan prawny w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół
Metody nauczaniaM-3film
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje wrażliwość na potrzeby ochrony pszczół ze względu na czynniki środowiskowe oraz ma świadomość konieczności zapobiegania najczęściej występującymi chorobami pszczoły miodnej. Nie popełnia zasadniczych błędów merytorycznych
3,5
4,0
4,5
5,0