Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 5 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL5 5 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia
W-2Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.2
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.2
T-L-3Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach.1
5
wykłady
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.2
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.2
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Zebranie literatury naukowej i przygotowanie do pisemnego zaliczenia ćwiczeń.15
A-L-3Przygotowanie do zajęć.10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Opracowanie wykładów i przygotowanie do pisemnego zaliczenia.15
A-W-3Zebranie literatury naukowej zgodnej z tematyką wykładową.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_W01
Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
Kn_1P_W07C-1T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_U01
Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
Kn_1P_U02C-1T-W-1, T-W-3, T-L-1, T-L-2M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_K01
Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
Kn_1P_K03C-1T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_W01
Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
2,0Studenci wykazują brak wiedzy w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Nie znaja zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,0Studenci wykazują wiedzę na poziomie dostatecznym w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają dostatecznie zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_U01
Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
2,0Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,0Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_K01
Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
2,0Nie potrafi analizować zagrożeń sanitarnych oraz nie rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
3,0Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Molenda, Mikrobiologia żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2010, 1
  2. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, 2009
  3. Jadwiga Szostak -Kot, Mikrobiologia produktów, Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Krystyna Trojanowska, Helena Giebel, Barbara Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, niwersytetu Prrzyrodniczego w Poznaniu, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.2
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.2
T-L-3Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach.1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.2
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.2
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.1
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Zebranie literatury naukowej i przygotowanie do pisemnego zaliczenia ćwiczeń.15
A-L-3Przygotowanie do zajęć.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Opracowanie wykładów i przygotowanie do pisemnego zaliczenia.15
A-W-3Zebranie literatury naukowej zgodnej z tematyką wykładową.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.2_W01Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W07Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, mikrobiologii, immunologii i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studenci wykazują brak wiedzy w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Nie znaja zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,0Studenci wykazują wiedzę na poziomie dostatecznym w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają dostatecznie zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.2_U01Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U02W oparciu o powszechnie stosowane metody diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej potrafi przeprowadzić podstawowe procedury analityczne, w tym także z zastosowaniem podstawowych narzędzi bioinformatycznych; interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,0Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.2_K01Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
T-L-3Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi analizować zagrożeń sanitarnych oraz nie rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
3,0Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0