Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 5 1,00,60zaliczenie
wykładyW5 5 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności1
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi1
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów1
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej1
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich1
5
wykłady
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych1
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych1
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych1
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych1
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Kn_1P_W11C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Kn_1P_U06C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Kn_1P_K02C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-3, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zawiślak K., Sobczak P., Postęp technologiczny, żywieniowy i jakościowy w produkcji pasz i karm, Polskie Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Karmy dla Zwierząt Towarzyszących, Lublin, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Osiński Z., Kwiatek K., Sieradzki Z., Aktualne wymagania weterynaryjne w zakresie karm dla zwierząt domowych, Życie Weterynaryjne 89 (10), 872-876, 2014
  2. Osiński Z., Kwiatek K., Zagrozenia dotyczące pasz w świetle danych z systemu RASFF, Pasze Przemysłowe 4, 18-23, 2013
  3. Drożdż J., Rynek karm dla zwierząt domowych, Przemysł Spożywczy 66 (5), 46-48., 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności1
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi1
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów1
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej1
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych1
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych1
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych1
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych1
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych1
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.1_W01ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.1_U01umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C35.1_K01Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0