Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Dietetyka weterynaryjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dietetyka weterynaryjna
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 14 1,00,50egzamin
laboratoriaL3 16 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii zwierząt i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.2
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).2
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.2
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.2
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.2
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.2
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.2
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.2
16
wykłady
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.2
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby2
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.2
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.2
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.2
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.2
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych12
A-L-3Konsultacje2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia przedmiotu16
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
S-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_W01
Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
Knlic_2A_W05, Knlic_2A_W06C-2, C-1, C-3T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_U01
Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
Knlic_2A_U04C-2, C-1, C-3T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_20_K01
Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
Knlic_2A_K03C-2, C-1, C-3T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_W01
Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
2,0
3,0Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych i ciężarnych oraz w przebiegu określonych chorób. W zakresie wyrażania wiedzy student popełnia niewiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_U01
Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie opracować postępowanie dietetyczne dla zwierząt z uwględnieniem występującego schorzenia i stanu fizjologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_20_K01
Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
2,0
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.2
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).2
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.2
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.2
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.2
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.2
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.2
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.2
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.2
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby2
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.2
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.2
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.2
T-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.2
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych12
A-L-3Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia przedmiotu16
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_20_W01Student zna zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych, ciężarnych i w przebiegu określonych chorób.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Knlic_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przypadku zwierząt starszych i ciężarnych oraz w przebiegu określonych chorób. W zakresie wyrażania wiedzy student popełnia niewiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_20_U01Student ustala postępowanie dietetyczne właściwe dla danego schorzenia, wieku i stanu fizjologicznego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.
Metody nauczaniaM-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie opracować postępowanie dietetyczne dla zwierząt z uwględnieniem występującego schorzenia i stanu fizjologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_20_K01Student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKnlic_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego zwierząt starszych i ciężarnych
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób
C-3zapoznanie studentów z wpływem błędów dietetycznych na zdrowotność zwierząt
Treści programoweT-W-6Żywieniowe aspekty niedokrwistości u psów.
T-W-7Ogólne zasady żywienia zwierząt ciężarnych. Wpływ żywienia na jakość nasienia. Wpływ żywienia na odchów noworodków i młodzieży.
T-W-3Postępowanie żywieniowe w alergii pokarmowej u psów.
T-W-5Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia.
T-W-1Dietetyka weterynaryjna. Dieta i rodzaje diet. Karmy dietetyczne i lecznicze.
T-W-2Błędy dietetyczne a zdrowie zwierząt. Przyczyny i czynniki predysponujące do występowania zaburzeń przemian tłuszczowych. Zespół stłuszczenia wątroby
T-W-4Ogólne zasady żywienia zwierząt chorych i star-szych. Wpływ czynników żywieniowych na odpor-ność na choroby.
T-L-5Wpływ żywienia na czynność układu nerwowego.
T-L-1Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany materii.
T-L-2Postępowanie dietetyczne przy nieprawidłowej masie ciała (niedowaga, otyłość).
T-L-3Postępowanie dietetyczne przy ostrej biegunce i schorzeniach układu moczowego.
T-L-6Postępowanie dietetyczne przy schorzeniach układu krążenia.
T-L-7Postępowanie dietetyczne w czasie ciąży i karmienia.
T-L-8Kliniczne aspekty żywienia pacjentów geriatrycznych.
T-L-4Postępowanie dietetyczne przy różnych schorzeniach wątroby.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu.
3,5
4,0
4,5
5,0