Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty uczenia się | BT_1A_BT-N-P1_U01 | Student wykorzystuje metody, techniki i narzędzia stosowane w
miejscu odbywania praktyki oraz analizuje dane uzyskane w
trakcie realizacji powierzonego zadania i formułuje wnioski. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_1A_U05 | Posługuje się podstawowymi zagadnieniami z zakresu budowy, struktury i funkcji komórek organizmów zwierzęcych i roślinnych; potrafi wskazać metody badawcze jakimi mogą być analizowane procesy zachodzące w komórkach; potrafi założyć wybrane hodowle komórkowe i tkankowe. |
---|
BT_1A_U04 | Posługuje się wiedzą z zakresu mikrobiologii i immunologii; analizuje mechanizmy warunkujące zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; analizuje funkcjonowanie układu odpornościowego; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów i stosowania odpowiednich technik diagnostycznych. |
BT_1A_U15 | Planuje, organizuje i realizuje proste zadania badawcze, indywidualnie i w zespole, pod kierunkiem opiekuna; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski; systematycznie aktualizuje swoją wiedzę i wykorzystuje ją przy rozwiazywaniu określonych problemów; ma zdolność upowszechniania zdobytej wiedzy w środowisku zawodowym i naukowym; samodzielnie przygotowuje opracowanie naukowe. |
BT_1A_U10 | Posługuje się kluczowymi pojęciami z zakresu biotechnologii; zna i ocenia znaczenie biotechnologii w różnych dziedzinach życia oraz w tworzeniu nowych i pozyskiwaniu istniejących substancji biologicznie aktywnych; zna podstawe zagadnienia z farmakologii i farmakokinetyki leków; potrafi zaprojektować linie biotechnologiczne oraz wykorzystywać różne urządzenia i aparaturę badawczą w biotechnologii; ocenia zagrożenia wynikające z osiągnięć biotechnologii; analizuje zagadnienia związane z biobezpieczeństwem. |
BT_1A_U08 | Dobiera i wykorzystuje metody, techniki i urządzenia rutynowo stosowane w laboratoriach badawczych i diagnostycznych; posługuje się nimi przy rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji żywności, ochrony zdrowia zwierząt i ochrony środowiska przyrodniczego. |
Cel przedmiotu | C-1 | Kształtowanie umiejętności niezbędnych do podjęcia pracy zawodowej w jednostkach biotechnologicznych i pokrewnych. |
---|
C-3 | Wykształcenie umiejętności wykorzystywania wiedzy kierunkowej i specjalistycznej w pracy zawodowej. |
C-4 | Poznanie własnych możliwości na rynku pracy. |
C-2 | Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych. |
Treści programowe | T-PR-1 | 1. Poznanie zagadnień organizacyjno-prawnych dotyczących jednostki, będącej miejscem praktyk (cele i zadania jednostki, struktura i organizacja jednostki, przepisy obowiązujące w jednostce, w tym przepisy BHP i p.poż. itp.).
2. Poznanie podstawowych metod, technik i narzędzi niezbędnych do realizacji zadań wykonywanych w jednostce będącej miejscem praktyk.
3. Pogłębienie wiedzy i umiejętności z zakresu: biotechnologii w produkcji zwierzęcej/biotechnologii w produkcji roślinnej/ biotechnologii w ochronie środowiska/ biotechnologii przemysłowej/ przygotowania materiałów i prowadzenia analiz w specjalistycznych laboratoriach.
4. Poznanie sposobu przygotowania i prowadzenia dokumentacji w jednostce będącej miejscem
praktyki. |
---|
Metody nauczania | M-1 | Metody dydaktyczne zależne są od profilu jednostki przyjmującej studenta na praktykę np: wykład informacyjny, demonstracja, obserwacja, praca laboratoryjna, praca terenowa itp. |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Opis zadań wykonywanych podczas praktyk zawarty w dzienniczku praktyk. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie ustne. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student w niewielkim zakresie posługuje się technikami i narzędziami badawczymi stosowanymi w danym zakłązie pracy. Z pomocą opiekuna analizuje dane uzyskane w trakcie realizacji powierzonego zadania i formułuje wnioski. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |