Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)

Sylabus przedmiotu Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktów
Specjalność Bioinżynieria
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>, Magdalena Jędrzejczak-Silicka <mjedrzejczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,40,42zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 5 0,60,29zaliczenie
laboratoriaL2 10 1,00,29zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu genetyki oraz metod inżynierii genetycznej zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z praktycznymi możliwościami wykorzystania wiedzy o markerach genetycznych zwierząt w celu wpływania na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charkterystyka systemów markerów molekularnych i metody ich identyfikacji3
T-A-2Praktyczne przykłady wykorzystania markerów molekulanych w selekcji zwierząt2
5
laboratoria
T-L-1Identyfikacja markerów molekularnych związanych z jakością i składem mleka.3
T-L-2Identyfikacja markerów molekularnych związanych z miogenezą.3
T-L-3Identyfikacja markerów molekularnych związanych z adipogenezą.2
T-L-4Identyfikacja markerów związanych z przemianami glikolityczno - energetycznymi.2
10
wykłady
T-W-1Selekcja wspomagana markerami molekularnymi - główne cele w doskonaleniu jakości produktów zwierzęcych.1
T-W-2Mleko - moźliwości doskonalenia jakości i składu w oparciu o markery molekularne.4
T-W-3Molekularny mechanizm przemian glikolityczno - energetycznych w procesie konwersji mięśni w mięso.4
T-W-4Molekularne i komórkowe mechanizmy miogenezy we wspomaganym markerami doskonalenu jakości mięśni/mięsa.4
T-W-5Molekularne i komórkowe mechanizmy adipogenezy i jej związek z otłuszczeniem mięśni/mięsa.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Przygotowanie projektu10
15
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.10
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści audytoriów.8
A-L-4Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.13
A-W-4Konsultacje2
35

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Wykład problemowy.
M-3Wykład konwersatoryjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści programowych - test.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_W01
Student potrafi objaśniać wpływ zmienności (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich na jakość pozyskiwanych produktów.
BT_2A_W06, BT_2A_W12C-1T-W-1, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_U01
Potrafi opracować testy genetyczne in silico do molekularnej analizy wybranych zmian (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich, wpływających na jakość żywności pochodzenia zwierzęcego.
BT_2A_U04, BT_2A_U06C-1T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_K01
Jest kompetentny do wyrażania opinii na temat możliwości wykorzystania markerów genetycznych w selekcji zwierząt gospodarskich (MAS) w celu wpływania na jakość pozyskiwanej żywności.
BT_2A_K02C-1T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-3, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_W01
Student potrafi objaśniać wpływ zmienności (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich na jakość pozyskiwanych produktów.
2,0
3,0Student definiuje wpływ zmienności genetycznej na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_U01
Potrafi opracować testy genetyczne in silico do molekularnej analizy wybranych zmian (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich, wpływających na jakość żywności pochodzenia zwierzęcego.
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować test molekularny do analizy zmienności w regionach genomu odpowiadających za kształtowanie jakości żywności pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-S2-O5.4_K01
Jest kompetentny do wyrażania opinii na temat możliwości wykorzystania markerów genetycznych w selekcji zwierząt gospodarskich (MAS) w celu wpływania na jakość pozyskiwanej żywności.
2,0
3,0student nie unika podejmowania działań, wykazuje postawę neutralną wobec poleceń prowadzącego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. L. Zwierzchowski, M. Świtoński, Genomika bydła i świni., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charkterystyka systemów markerów molekularnych i metody ich identyfikacji3
T-A-2Praktyczne przykłady wykorzystania markerów molekulanych w selekcji zwierząt2
5

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Identyfikacja markerów molekularnych związanych z jakością i składem mleka.3
T-L-2Identyfikacja markerów molekularnych związanych z miogenezą.3
T-L-3Identyfikacja markerów molekularnych związanych z adipogenezą.2
T-L-4Identyfikacja markerów związanych z przemianami glikolityczno - energetycznymi.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Selekcja wspomagana markerami molekularnymi - główne cele w doskonaleniu jakości produktów zwierzęcych.1
T-W-2Mleko - moźliwości doskonalenia jakości i składu w oparciu o markery molekularne.4
T-W-3Molekularny mechanizm przemian glikolityczno - energetycznych w procesie konwersji mięśni w mięso.4
T-W-4Molekularne i komórkowe mechanizmy miogenezy we wspomaganym markerami doskonalenu jakości mięśni/mięsa.4
T-W-5Molekularne i komórkowe mechanizmy adipogenezy i jej związek z otłuszczeniem mięśni/mięsa.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-A-2Przygotowanie projektu10
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.10
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia treści audytoriów.8
A-L-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści wykładów.13
A-W-4Konsultacje2
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O5.4_W01Student potrafi objaśniać wpływ zmienności (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich na jakość pozyskiwanych produktów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W06posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
BT_2A_W12ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człowieka i środowiska przyrodniczego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z praktycznymi możliwościami wykorzystania wiedzy o markerach genetycznych zwierząt w celu wpływania na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Treści programoweT-W-1Selekcja wspomagana markerami molekularnymi - główne cele w doskonaleniu jakości produktów zwierzęcych.
T-L-3Identyfikacja markerów molekularnych związanych z adipogenezą.
T-L-4Identyfikacja markerów związanych z przemianami glikolityczno - energetycznymi.
T-L-1Identyfikacja markerów molekularnych związanych z jakością i składem mleka.
T-L-2Identyfikacja markerów molekularnych związanych z miogenezą.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Wykład konwersatoryjny.
M-2Wykład problemowy.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści programowych - test.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje wpływ zmienności genetycznej na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O5.4_U01Potrafi opracować testy genetyczne in silico do molekularnej analizy wybranych zmian (mutacji) w genomach zwierząt gospodarskich, wpływających na jakość żywności pochodzenia zwierzęcego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U04analizuje czynniki wpływające na produkcję, jakość i bezpieczeństwo żywności; analizuje czynniki wpływające na środowisko przyrodnicze; określa wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska naturalnego i bioróżnorodności
BT_2A_U06dokonuje wszechstronnej analizy molekularnych podstaw ewolucji, a także czynników oddziałujących na funkcjonowanie genomu oraz transkryptomu; analizuje czynniki wpływające na zmienność organizmu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z praktycznymi możliwościami wykorzystania wiedzy o markerach genetycznych zwierząt w celu wpływania na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Treści programoweT-L-3Identyfikacja markerów molekularnych związanych z adipogenezą.
T-L-4Identyfikacja markerów związanych z przemianami glikolityczno - energetycznymi.
T-L-1Identyfikacja markerów molekularnych związanych z jakością i składem mleka.
T-L-2Identyfikacja markerów molekularnych związanych z miogenezą.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Wykład konwersatoryjny.
M-2Wykład problemowy.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści programowych - test.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować test molekularny do analizy zmienności w regionach genomu odpowiadających za kształtowanie jakości żywności pochodzenia zwierzęcego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-S2-O5.4_K01Jest kompetentny do wyrażania opinii na temat możliwości wykorzystania markerów genetycznych w selekcji zwierząt gospodarskich (MAS) w celu wpływania na jakość pozyskiwanej żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z praktycznymi możliwościami wykorzystania wiedzy o markerach genetycznych zwierząt w celu wpływania na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Treści programoweT-W-5Molekularne i komórkowe mechanizmy adipogenezy i jej związek z otłuszczeniem mięśni/mięsa.
T-W-2Mleko - moźliwości doskonalenia jakości i składu w oparciu o markery molekularne.
T-W-3Molekularny mechanizm przemian glikolityczno - energetycznych w procesie konwersji mięśni w mięso.
T-W-4Molekularne i komórkowe mechanizmy miogenezy we wspomaganym markerami doskonalenu jakości mięśni/mięsa.
T-W-1Selekcja wspomagana markerami molekularnymi - główne cele w doskonaleniu jakości produktów zwierzęcych.
T-L-3Identyfikacja markerów molekularnych związanych z adipogenezą.
T-L-4Identyfikacja markerów związanych z przemianami glikolityczno - energetycznymi.
T-L-1Identyfikacja markerów molekularnych związanych z jakością i składem mleka.
T-L-2Identyfikacja markerów molekularnych związanych z miogenezą.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-3Wykład konwersatoryjny.
M-2Wykład problemowy.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści programowych - test.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student nie unika podejmowania działań, wykazuje postawę neutralną wobec poleceń prowadzącego.
3,5
4,0
4,5
5,0