Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)
Sylabus przedmiotu INTRODUCTION TO COSMETIC CHEMISTRY:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | INTRODUCTION TO COSMETIC CHEMISTRY | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Edyta Kucharska <edyta.makuch@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | organic chemistry |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student has knowledge about synthesis, evaluating antioxidant activity and physicochemical properties of cosmetic products. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Methods of the synthesis of cosmetic products | 10 |
T-L-2 | Methods of evaluating antioxidant activity of cosmetic products | 10 |
T-L-3 | Analysis of physicochemical properties of cosmetic products | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | laboratory work | 30 |
A-L-2 | preparation of reports | 25 |
A-L-3 | literature study | 20 |
A-L-4 | consultation | 25 |
100 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: written reports, grade |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_W01 Student will have knowledge on the methods of synthesis of cosmetic products, on the methods of evaluation of antioxidative activity of cosmetic products and determining of physicochemical properties of cosmetic products | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_U01 Student will be able to synthesis of other cosmetic products. Student will be able to evaluation of antioxidant activity of cosmetic products obtained. Student can determine physicochemical properties of cosmetic products obtained. | — | — | C-1 | — | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WTiICh_1-_??_K01 Student has knowledge about synthesis of other cosmetic products. Student will be able to evaluation of antioxidant activity of other cosmetic products. Student is able to determine physicochemical properties of other cosmetic products. | — | — | C-1 | — | M-1 | S-1 |
Literatura podstawowa
- B. Tal-Figiel, THE FORMATION OF STABLE W/O, O/W, W/O/W COSMETIC EMULSIONS IN AN ULTRASONIC FIELD, Chemical Engineering Research and Design, Institution of Chemical Engineers, 2007, Vol 85 (A5), Part A
- Salvador A, March JG, Vidal MT, Chisvert A, Balaguer A, Analysis of Cosmetic Products, Elsevier, Amsterdam, 2007, Edited by Amparo Salvador Department of Analytical Chemistry Faculty of Chemistry University of Valencia Valencia, Spain and Alberto Chisvert Department of Analytical Chemistry, Nutrition and Bromatology Faculty of Sciences University of Alicante