Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S3)

Sylabus przedmiotu QUALITY ASSESSMENT OF SELECTED HORTICULTURAL CROPS:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta
Obszary studiów studia trzeciego stopnia
Profil
Moduł
Przedmiot QUALITY ASSESSMENT OF SELECTED HORTICULTURAL CROPS
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,00,56zaliczenie
laboratoriaL1 20 2,00,44zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowledge of biochemistry, vegetable and fruit crops

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-2Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops20
20
wykłady
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops5
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.5
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Performance in laboratories20
A-L-2Reading recommended literature10
A-L-3Preparation for the laboratory analyses5
A-L-4Compiling laboratory analysis results4
A-L-5Homework assignments4
A-L-6Report writing4
A-L-7Participation in consultations4
51
wykłady
A-W-1Performance in lectures10
A-W-2Reading recommended literature5
A-W-3Participation in consultations5
A-W-4Preparation for the test5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Lecture / multi-media presentation
M-2Laboratory exercises
M-3Completion of the assignments
M-4Project method / report

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories
S-2Ocena formująca: Assessment of the homework assignments
S-3Ocena formująca: Assessment of laboratory work skills
S-4Ocena podsumowująca: Report
S-5Ocena podsumowująca: Test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_3-_null_W01
Student has knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4, S-5
WM-WKSiR_3-_null_W02
Student has knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products
C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_3-_null_U01
Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give the conclusions of obtained results according to the current standards
C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WKSiR_3-_null_K01
Student is aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food
C-1, C-2T-L-1, T-W-1, T-W-2M-1, M-4S-1, S-4, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_3-_null_W01
Student has knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
2,0
3,0Student has basic knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
3,5
4,0
4,5
5,0
WM-WKSiR_3-_null_W02
Student has knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products
2,0
3,0Student has basic knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_3-_null_U01
Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give the conclusions of obtained results according to the current standards
2,0
3,0Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give general conclusions
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WKSiR_3-_null_K01
Student is aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food
2,0
3,0Student is generally aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Preece J.E., Read P.E., The biology of horticulture, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2005
  2. Picó Y., Chemical analysis of food. Techniques and applications, Elsevier, USA, 2012, 1st Ed.

Literatura dodatkowa

  1. Plimmer J.R., Gammon D.W., Ragsdale N.N., Encyclopedia of agrochemicals, vol. 1-3, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2003
  2. Joanne Barnes J., Anderson L.A., Phillipson J.D., Herbal Medicines, Pharmaceutical Press, UK, 2007
  3. ISO Standards

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops20
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops5
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.5
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Performance in laboratories20
A-L-2Reading recommended literature10
A-L-3Preparation for the laboratory analyses5
A-L-4Compiling laboratory analysis results4
A-L-5Homework assignments4
A-L-6Report writing4
A-L-7Participation in consultations4
51
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Performance in lectures10
A-W-2Reading recommended literature5
A-W-3Participation in consultations5
A-W-4Preparation for the test5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_3-_null_W01Student has knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-2Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards
Treści programoweT-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.
Metody nauczaniaM-1Lecture / multi-media presentation
M-2Laboratory exercises
M-3Completion of the assignments
M-4Project method / report
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories
S-2Ocena formująca: Assessment of the homework assignments
S-3Ocena formująca: Assessment of laboratory work skills
S-4Ocena podsumowująca: Report
S-5Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has basic knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_3-_null_W02Student has knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-2Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards
Treści programoweT-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.
Metody nauczaniaM-1Lecture / multi-media presentation
M-2Laboratory exercises
M-3Completion of the assignments
M-4Project method / report
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories
S-2Ocena formująca: Assessment of the homework assignments
S-3Ocena formująca: Assessment of laboratory work skills
S-4Ocena podsumowująca: Report
S-5Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has basic knowledge of legal regulations applied for the quality estimation of horticultural products
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_3-_null_U01Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give the conclusions of obtained results according to the current standards
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-2Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards
Treści programoweT-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.
Metody nauczaniaM-1Lecture / multi-media presentation
M-2Laboratory exercises
M-3Completion of the assignments
M-4Project method / report
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories
S-2Ocena formująca: Assessment of the homework assignments
S-3Ocena formująca: Assessment of laboratory work skills
S-4Ocena podsumowująca: Report
S-5Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student has skills to assess individually the quality of fruits and vegetables and give general conclusions
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WKSiR_3-_null_K01Student is aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food
Cel przedmiotuC-1Providing knowledge of organoleptic and laboratory methods of horticultural crop quality assessment
C-2Shaping student skills to assess the quality of fruits and vegetables according to the current standards
Treści programoweT-L-1Chemical analyses of selected horticultural crops
T-W-1Classification (botanical and horticultural), origin, structure, and quality standards of main horticultural crops
T-W-2Quality features (appearance, texture, flavour, nutritive value and safety) of fruits, vegetables and herbs.
Metody nauczaniaM-1Lecture / multi-media presentation
M-4Project method / report
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Performance in lectures and laboratories
S-4Ocena podsumowująca: Report
S-5Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student is generally aware of the influence of different internal and external factors on the quality of food
3,5
4,0
4,5
5,0