Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu Industrial Microbiology:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Industrial Microbiology | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic knowledge in the field of general microbiology and biochemistry. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of microorganisms in various branches of industry. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Isolation of strains with high biotechnological potential | 3 |
T-L-2 | Analysis of enzymatic properties of isolated strains | 6 |
T-L-3 | Analysis of antimicrobial properties isolated strains | 6 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Methods of isolation of microorganism with high biotechnological potential. | 2 |
T-W-2 | Industrial application of microorganisms. | 4 |
T-W-3 | Modelling and optimization of biotechnological process | 2 |
T-W-4 | Application of immobilized microorganism in order to improve fermentation performance | 2 |
T-W-5 | Application of bioreactors in various industries | 2 |
T-W-6 | Microorganisms in environmental protection - Biodegradation and bioremediation, microbiological biosensors | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Precipitation to classes | 15 |
A-L-2 | Preparing for the classes | 8 |
A-L-3 | Consultations | 7 |
A-L-4 | Preparing the multimedia presentation | 8 |
38 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Precipitation to lectures | 15 |
A-W-2 | Study of recommended literature | 8 |
A-W-3 | Consultations | 7 |
A-W-4 | Preparing for the test | 8 |
38 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Informative lecture with multimedia presentations |
M-2 | Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Writing test |
S-2 | Ocena formująca: Presentation of the project |
S-3 | Ocena formująca: Assessment of student activity and preparing for classes |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 The student knows the microbiological basics related to the fermentation process, production bioproducts, the role of microorganism in various branches of industry. | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 Student is able to use theoretical and practical knowledge to isolate and characterize microorganisms with high biotechnological potential. | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_W01 The student knows the microbiological basics related to the fermentation process, production bioproducts, the role of microorganism in various branches of industry. | 2,0 | |
3,0 | The student shows a minimum of knowledge about the role of microorganisms related to the fermentation process, production bioproducts and the role of microorganisms in various branches of industry; student in expressing knowledge makes many mistakes. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WBiHZ_2-_null_U01 Student is able to use theoretical and practical knowledge to isolate and characterize microorganisms with high biotechnological potential. | 2,0 | |
3,0 | The student is able to sufficiently use the skills related to the isolation and characeryzation microorganisms with high biotechnological potential. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton, Industrial Microbiology: An Introduction, John Wiley & Sons, 2013
- Richard H. Baltz, Arnold L. Demain, Julian E. Davies, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology Press, 2010
- David B. Wilson, Hermann Sahm, Klaus-Peter Stahmann, Mattheos Koffas, Industrial Microbiology, John Wiley & Sons, 2020
Literatura dodatkowa
- C. H. Collins, A. J. Beale, Safety in Industrial Microbiology and Biotechnology, Elsevier, 2015