Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu Industrial Microbiology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Industrial Microbiology
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Żywicka <Anna.Zywicka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,50,51zaliczenie
laboratoriaL1 15 1,50,49zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowledge in the field of general microbiology and biochemistry.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of microorganisms in various branches of industry.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Isolation of strains with high biotechnological potential3
T-L-2Analysis of enzymatic properties of isolated strains6
T-L-3Analysis of antimicrobial properties isolated strains6
15
wykłady
T-W-1Methods of isolation of microorganism with high biotechnological potential.2
T-W-2Industrial application of microorganisms.4
T-W-3Modelling and optimization of biotechnological process2
T-W-4Application of immobilized microorganism in order to improve fermentation performance2
T-W-5Application of bioreactors in various industries2
T-W-6Microorganisms in environmental protection - Biodegradation and bioremediation, microbiological biosensors3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Precipitation to classes15
A-L-2Preparing for the classes8
A-L-3Consultations7
A-L-4Preparing the multimedia presentation8
38
wykłady
A-W-1Precipitation to lectures15
A-W-2Study of recommended literature8
A-W-3Consultations7
A-W-4Preparing for the test8
38

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lecture with multimedia presentations
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Presentation of the project
S-3Ocena formująca: Assessment of student activity and preparing for classes

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_1-_??_W01
The student knows the microbiological basics related to the fermentation process, production bioproducts, the role of microorganism in various branches of industry.
C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_1-_??_U01
Student is able to use theoretical and practical knowledge to isolate and characterize microorganisms with high biotechnological potential.
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-2S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_1-_??_W01
The student knows the microbiological basics related to the fermentation process, production bioproducts, the role of microorganism in various branches of industry.
2,0
3,0The student shows a minimum of knowledge about the role of microorganisms related to the fermentation process, production bioproducts and the role of microorganisms in various branches of industry; student in expressing knowledge makes many mistakes.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_1-_??_U01
Student is able to use theoretical and practical knowledge to isolate and characterize microorganisms with high biotechnological potential.
2,0
3,0The student is able to sufficiently use the skills related to the isolation and characeryzation microorganisms with high biotechnological potential.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton, Industrial Microbiology: An Introduction, John Wiley & Sons, 2013
  2. Richard H. Baltz, Arnold L. Demain, Julian E. Davies, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology Press, 2010
  3. David B. Wilson, Hermann Sahm, Klaus-Peter Stahmann, Mattheos Koffas, Industrial Microbiology, John Wiley & Sons, 2020

Literatura dodatkowa

  1. C. H. Collins, A. J. Beale, Safety in Industrial Microbiology and Biotechnology, Elsevier, 2015

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Isolation of strains with high biotechnological potential3
T-L-2Analysis of enzymatic properties of isolated strains6
T-L-3Analysis of antimicrobial properties isolated strains6
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Methods of isolation of microorganism with high biotechnological potential.2
T-W-2Industrial application of microorganisms.4
T-W-3Modelling and optimization of biotechnological process2
T-W-4Application of immobilized microorganism in order to improve fermentation performance2
T-W-5Application of bioreactors in various industries2
T-W-6Microorganisms in environmental protection - Biodegradation and bioremediation, microbiological biosensors3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Precipitation to classes15
A-L-2Preparing for the classes8
A-L-3Consultations7
A-L-4Preparing the multimedia presentation8
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Precipitation to lectures15
A-W-2Study of recommended literature8
A-W-3Consultations7
A-W-4Preparing for the test8
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_1-_??_W01The student knows the microbiological basics related to the fermentation process, production bioproducts, the role of microorganism in various branches of industry.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of microorganisms in various branches of industry.
Treści programoweT-W-1Methods of isolation of microorganism with high biotechnological potential.
T-W-2Industrial application of microorganisms.
T-W-3Modelling and optimization of biotechnological process
T-W-4Application of immobilized microorganism in order to improve fermentation performance
T-W-5Application of bioreactors in various industries
T-W-6Microorganisms in environmental protection - Biodegradation and bioremediation, microbiological biosensors
Metody nauczaniaM-1Informative lecture with multimedia presentations
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Presentation of the project
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student shows a minimum of knowledge about the role of microorganisms related to the fermentation process, production bioproducts and the role of microorganisms in various branches of industry; student in expressing knowledge makes many mistakes.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_1-_??_U01Student is able to use theoretical and practical knowledge to isolate and characterize microorganisms with high biotechnological potential.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of application of microorganisms in various branches of industry.
Treści programoweT-L-1Isolation of strains with high biotechnological potential
T-L-2Analysis of enzymatic properties of isolated strains
T-L-3Analysis of antimicrobial properties isolated strains
Metody nauczaniaM-2Laboratory
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Assessment of student activity and preparing for classes
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to sufficiently use the skills related to the isolation and characeryzation microorganisms with high biotechnological potential.
3,5
4,0
4,5
5,0