Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S2)
specjalność: Lean Management

Sylabus przedmiotu Doskonalenie umiejętności przełożonych TWI:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Doskonalenie umiejętności przełożonych TWI
Specjalność Lean Management
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Produkcją
Nauczyciel odpowiedzialny Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu Lean Management

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
C-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management2
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów8
T-A-3Umiejętność przewodzenia2
T-A-4Zaangażowanie pracowników1
T-A-5Podsumowanie2
15
wykłady
T-W-1Zzarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management2
T-W-2Wprowadzenie do TWI2
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)2
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)2
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)1
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)2
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)2
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)1
T-W-9Podsumowanie1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Samodzielna praca studentów10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach15
25
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Samodzielna praca studenta10
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_W01
Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
ZIIP_2A_W01, ZIIP_2A_W07C-2, C-1T-A-2, T-W-7, T-A-4, T-A-3, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-1, T-W-8, T-W-5M-1, M-2, M-3S-2
ZIIP_2A_LM/05_W02
Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
ZIIP_2A_W01, ZIIP_2A_W07C-2T-W-7, T-W-4, T-A-1, T-W-8, T-W-3, T-A-2, T-W-6, T-W-5, T-A-3M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_U01
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
ZIIP_2A_U02, ZIIP_2A_U22C-1, C-2T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-A-4M-3, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
ZIIP_2A_K01, ZIIP_2A_K02, ZIIP_2A_K03, ZIIP_2A_K04C-2T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-1M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_W01
Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIIP_2A_LM/05_W02
Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, nie podejmuje szerokiej i szczegółowej analizy funkcji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_U01
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
2,0
3,0Student pracuje indywidualnie i w zespole, niski poziom stoswania wybranych umiejętności. Nie wykazuje postawy przewodzenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
2,0
3,0Student potrafi przedstawić harmonogram pracy zespołu i macierz kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Likier Jeffrey K., Meier Dawid P., Toyota Talent. Rozwijaj swoich pracowników na sposób Toyoty, MT Biznes, WArszawa, 2008
  2. Graupp Patrick, Wrona Robert J., Podręcznik TWI. Doskonalenie niezbędnych umiejętności przełożonych, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management2
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów8
T-A-3Umiejętność przewodzenia2
T-A-4Zaangażowanie pracowników1
T-A-5Podsumowanie2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zzarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management2
T-W-2Wprowadzenie do TWI2
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)2
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)2
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)1
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)2
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)2
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)1
T-W-9Podsumowanie1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Samodzielna praca studentów10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Samodzielna praca studenta10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_W01Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_W01ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z matematyki, niezbędną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu inżynierii produkcji
ZIIP_2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich związanych z inżynierią produkcji, w tym metody twórczego myślenia
Cel przedmiotuC-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
C-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
Treści programoweT-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)
T-A-4Zaangażowanie pracowników
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-W-2Wprowadzenie do TWI
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)
T-W-1Zzarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_W02Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_W01ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z matematyki, niezbędną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu inżynierii produkcji
ZIIP_2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich związanych z inżynierią produkcji, w tym metody twórczego myślenia
Cel przedmiotuC-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)
T-A-3Umiejętność przewodzenia
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, nie podejmuje szerokiej i szczegółowej analizy funkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_U01Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_U02potrafi pracować indywidualnie i w zespole, kierować zespołami działalności twórczej w produkcji oraz zespołami w sferze gospodarczej lub w administracji
ZIIP_2A_U22ma umiejętność podejmowania innowacyjnych inicjatyw i decyzji oraz samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie produkcji w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach
Cel przedmiotuC-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
C-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-A-4Zaangażowanie pracowników
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student pracuje indywidualnie i w zespole, niski poziom stoswania wybranych umiejętności. Nie wykazuje postawy przewodzenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_K01ma świadomość potrzeby dokształcania, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
ZIIP_2A_K02ma świadomość przestrzegania zasad etyki zawodowej i ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane decyzje
ZIIP_2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
ZIIP_2A_K04potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-A-4Zaangażowanie pracowników
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przedstawić harmonogram pracy zespołu i macierz kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0