Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S2)
specjalność: inżynieria jakości
Sylabus przedmiotu Fundamenty Lean Management:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fundamenty Lean Management | ||
Specjalność | Lean Management | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Produkcją | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu podstaw zarządzania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z kulturowym podłożem rozwoju Lean Management. |
C-2 | Zdobycie wiedzy i praktyki w indentyfikacji marnotrawstwa w procesach biznesowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Sudia przypadku - Przykłady wykorzystania Lean Management w fabrykach m.in. Forda, Toyoty, Amazona | 20 |
T-A-2 | Identyfikownie źródeł marnotrawstwa w procesach biznesowych - studia przypadków | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Czym jest Lean? Fundamenty postawania Lean: amerykańskie, japońskie, europejskie. | 5 |
T-W-2 | Zasady Lean: 14 zasad Toyoty | 2 |
T-W-3 | Zasady Lean: 14 zasad przywództwa Amazona | 2 |
T-W-4 | Kaizen- 10 zasad + 1 | 2 |
T-W-5 | Marnotrawstwo: rodzaje strat produkcyjnych, sposoby identyfikacji i eliminacji. | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Studiowanie literatury | 20 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 35 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywnego uczestnictwa w rozwiązywaniu stawianych w czasie wykładu i ćwiczeń problemów. |
S-2 | Ocena formująca: Test sprawdzający nabyta wiedzę i umiejętności. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_2A_LM/01_W01 Student zna podstawowe zasady Lean Management | ZIIP_2A_W05 | — | — | C-2, C-1 | T-A-1, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZIIP_2A_LM/01_U01 Student potrafi zidentyfikować podstawowe typy marnotrawstwa w procesach biznesowych. | ZIIP_2A_U15 | — | — | C-2 | T-A-2, T-W-5, T-A-1 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_2A_LM/01_W01 Student zna podstawowe zasady Lean Management | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia i i krótko scharakteryzuje podstawowe zasady Lean Management | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIIP_2A_LM/01_U01 Student potrafi zidentyfikować podstawowe typy marnotrawstwa w procesach biznesowych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wymieńić 7 strat produkcyjnych i scharakteryzować niektóre z nich. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jeffreyem K. Liker, James Morgan, Projektowanie przyszłości. Jak Toyota, Ford i inni wprowadzają innowacje przez Lean Product Development., MTBiznes, ISBN: 978-83-8087-762-7
- Michael Balle, Daniel Jones, Jacques Chaize, Orest Fiume, Strategia leanKultura uczenia się kluczem do budowania przewagi konkurencyjnej., MTBiznes, Warszawa, 2019
- Koichi Shimokawa, Takahiro Fujimoto, Lean Management. Narodziny systemu zarządzania., Wydawnictwo Lean Enterprise Institute Polska, Wrocław, 2011