Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie produkcją, usługami, jakością i bezpieczeństwem
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Produkcją
Nauczyciel odpowiedzialny Justyna Berlińska <Justyna.Berlinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Emilia Bachtiak-Radka <Emilia.Bachtiak-Radka@zut.edu.pl>, Justyna Berlińska <Justyna.Berlinska@zut.edu.pl>, Agata Biniek <Agata.Wrebiakowska@zut.edu.pl>, Andrzej Jardzioch <Andrzej.Jardzioch@zut.edu.pl>, Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP6 36 3,00,41zaliczenie
wykładyW6 44 3,00,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student powinien posiadać podstawową wiedzę z ekonomii i zarządzania
W-2Znajomość podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw.
W-3Student powinien posiadać podstawową znajomość zarządzania jakością i personelem oraz podstaw oprogramowania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-2Ukształtowanie umiejętności analizowania przedsiębiorstwa w jego otoczeniu wewnętrznym i zewnetrznym
C-3Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
C-4Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-5Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
C-6Ukształtowanie pro-jakościowego rozumienia celu przedsiębiorstwa.
C-7Poznanie koncepcji zarządzania jakością.
C-8Budowa systemu zarządzania jakością według norm ISO serii 9000.
C-9Zapoznanie studentów z technikiami przeprowadzanie audytów oraz analizy ryzyka różnych domen bezpieczeństwa
C-10Ukształtowanie umiejętnosci identyfikowania i klasyfikacji zasobów, podatności ,zagrożeń, oszacowania ryzyka, tworzenia polityki zarządzania bezpieczeństwem w organizacji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego2
T-P-2Analiza kapitału rzeczowego2
T-P-3Charakterystyka zatrudnienia2
T-P-4Know how i innowacyjność przedsiębiorstwa1
T-P-5Analiza wytwarzania (badanie i rozwój, przetwarzanie, dystrybucja)2
T-P-6Zadania marketingu2
T-P-7Analiza metod zarządczych w przedsiębiortswie2
T-P-8Analiza funkcjonowania wybranych elementów systemu zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem podejścia procesowego i obligatoryjnych wymagań systemu zarządzania11
T-P-9Przeprowadzenie analiza ryzyka przykładowego produktu ( maszyny, urzadzania ,instalacji), procesu lub stanowiska pracy.12
36
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami1
T-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usługami2
T-W-3Otoczenie wewnetrzne i zewnetrzne przedsiebiorstwa2
T-W-4Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.3
T-W-5Formy przepływu materiałów w procesie produkcyjnym2
T-W-6Cykl życia produktu2
T-W-7Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego2
T-W-8Rola zapasów w zarządzaniu produkcją2
T-W-9Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej2
T-W-10Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura2
T-W-11Rola innowacyjności w produkcji i serwisie2
T-W-12Fundusze czasu pracy2
T-W-13Normalizacja w zakresie zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane pojęcia w zakresie zarządzania, zarządzania jakością wg PN-EN ISO 9000.2
T-W-14Przedsiębiorstwo jako system otwarty2
T-W-15Zasady zarządzania jakością. Podejście procesowe/ cykl PDCA/ podejście oparte na ryzyku2
T-W-16Wymagania systemu zarządzania jakością oparte na PN-EN ISO 90015
T-W-17Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:20101
T-W-18Wprowadzenie do zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie1
T-W-19Procesy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie ze szczególnym uwględnieniem systemów informacyjnych1
T-W-20Proces analizy i oszacowania ryzyka1
T-W-21Przeglad znanych metodyk prowadzenia analizy ryzyka1
T-W-22Systemy zarządzania bezpieczeństwem ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym.4
44

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1uczestnictwo w zajęciach36
A-P-2Ralizacja zadania problemowego27
A-P-3Przygotowanie sprawozdania9
A-P-4Konsultacje2
74
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach44
A-W-2Przygotowanie do egzaminu21
A-W-3Obecność na egzaminie2
A-W-4Udział w konsultacjach do wykładu2
A-W-5Przygotowanie do zajęć6
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykad informacyjny
M-2Gry dydaktyczne
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Pokaz z użyciem środków multimedialnych
M-5Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Oceny wyników z cząstkowych zadań
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_C07_W01
- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
ZIIP_1A_W16C-5, C-4, C-1, C-3T-P-2, T-P-3, T-P-4, T-P-7, T-P-6, T-P-5, T-P-1, T-W-1, T-W-3, T-W-11, T-W-10, T-W-2M-4, M-1, M-3S-2
ZIIP_1A_C07_W02
- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W16C-5, C-4, C-1, C-3T-W-12, T-W-4, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-6M-4, M-1, M-3S-3, S-2
ZIIP_1A_C07_W03
Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością.
ZIIP_1A_W14, ZIIP_1A_W16C-8, C-7T-P-8, T-W-14, T-W-13, T-W-17M-5S-4
ZIIP_1A_C07_W04
Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji.
ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W16C-8, C-7T-W-14, T-W-16, T-W-15M-5S-4
ZIIP_1A_C07_W05
Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa.
ZIIP_1A_W03, ZIIP_1A_W09, ZIIP_1A_W13, ZIIP_1A_W14C-9T-W-22, T-W-18, T-W-19, T-W-20, T-W-21M-3S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_C07_U02
Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową oraz dokonać analizy przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością
ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U06, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U20C-8T-W-16, T-W-17M-5S-4
ZIIP_1A_C07_U03
Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia.
ZIIP_1A_U01, ZIIP_1A_U02, ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U13, ZIIP_1A_U14, ZIIP_1A_U22C-10T-P-9M-5S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_C07_K01
Jest świadomy wymagań wobec systemów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem oraz konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy.
ZIIP_1A_K01, ZIIP_1A_K03C-2, C-5, C-4, C-1, C-3T-P-2, T-P-3, T-P-4, T-P-7, T-P-6, T-P-5, T-P-1M-4, M-1, M-2, M-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_C07_W01
- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.
ZIIP_1A_C07_W02
- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.
ZIIP_1A_C07_W03
Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością.
2,0Student nie opanował podstawowej terminologii z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował wybrane pojęcia w zakresie zarządzania.
3,5Student opanował podstawową terminologię związaną z zarządzaniem, zarządzaniem jakością.
4,0Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu dobrym.
4,5Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował terminologię związaną z zakresem zajęć w sposób bardzo dobry i wykazuje szersze zainteresowanie przedmiotem.
ZIIP_1A_C07_W04
Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student identyfikuje elementy systemu zarządzania jakością.
3,5Student potrafi zidentyfikować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy podstawowe zachodzące w organizacji.
4,0Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji.
4,5Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji w stopniu pośrednim pomiędzy 4.0 a 5.0
5,0Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz identyfikować poszczególne grupy procesów zachodzących w organizacji, ponadto wykazyje szersze zainteresowanie tematyką przedmiotu
ZIIP_1A_C07_W05
Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa.
2,0
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_C07_U02
Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową oraz dokonać analizy przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu wybranych elementów systemów zarządzania jakością.
3,0Student potrafi identyfikować działania prowadzone w organizacji.
3,5Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać wybrane arkusze dokumentacji systemowej
4,0Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz strukturyzować dokumentację systemową
4,5Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową.
5,0Student potrafi zidentyfikować, dobrać odpowiednie i oceniać realizowane działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową.
ZIIP_1A_C07_U03
Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia.
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności przeprowadzania analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa za pomocą wybranych metod przedstawionych na laboratoriach, interpretacji wyników analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa, implementacji zabezpieczeń i wdrażania polityki bezpieczeństwa dla systemu informacyjnego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_C07_K01
Jest świadomy wymagań wobec systemów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem oraz konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy.
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.

Literatura podstawowa

  1. Muhleman A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarzdządzanie. Produkcja i Usługi., PWN, Warszawa, 1997
  2. Andrzej Białas, , Bezpieczenstwo informacji i usług w nowoczesnej instytucji i firmie, WNT, Warszawa, 2007, Wydanie drugie
  3. J. Łunarski, Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, WNT, Warszawa, 2008
  4. Tomasz Polaczek, Audyt bezpieczenstwa informacji w praktyce, Helion, Gliwice, 2006
  5. Chase R.B., Aquilano N.J., Jakobs F.R., Production and Operations. Manufacturing and Services, Irvin Mc Graw-Hill, Boston...Toronto, 1998
  6. J. Kowalczyk, Doskonalenie zarządzania organizacją w praktyce, CeDeWu. Wydawnictwa Fachowe, Warszawa, 2011
  7. Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową, PWE, Warszawa, 1990
  8. S. Wawak, Zarządzanie jakością. Podstawy, systemy i narzędzia, Helion, Gliwice, 2011
  9. Łańcucki J., Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, Wydawnictwo AE, Poznań, 2006
  10. Szczepańska K., Zarządzanie jakością w dążeniu do doskonałości., C.H.Beck, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacjami, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, 1997
  2. Kszysztof Liderman, Analiza ryzyka i ochrona informacji w systemach komputerowych, PWN, Warszawa, 2008
  3. A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2005
  4. Zawieska Wiktor, Ocena ryzyka zawodowego Tom 1 - Podstawy metodyczne, Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, 2004, III zaktualizowane
  5. Sikora T., Koncepcja zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy., Wydawnictwo UE, Kraków, 2008
  6. Norma PN-ISO/IEC 27001:2007, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa -Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji -Wymagania, PKN, 2007
  7. Norma PN-ISO/IEC 27001:2007/Ap1:2010, Technika informatyczna -- Techniki bezpieczeństwa - Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji - Wymagania, PKN, 2010
  8. Norma PN-ISO/IEC 27005:2010, Technika informatyczna - Techniki bezpieczeństwa - Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji, PKN, 2010
  9. Norma PN-N-18001:2004, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Wymagania, PKN, 2004
  10. Norma PN-N-18002:2011, Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy - Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego, PKN, 2011

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego2
T-P-2Analiza kapitału rzeczowego2
T-P-3Charakterystyka zatrudnienia2
T-P-4Know how i innowacyjność przedsiębiorstwa1
T-P-5Analiza wytwarzania (badanie i rozwój, przetwarzanie, dystrybucja)2
T-P-6Zadania marketingu2
T-P-7Analiza metod zarządczych w przedsiębiortswie2
T-P-8Analiza funkcjonowania wybranych elementów systemu zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem podejścia procesowego i obligatoryjnych wymagań systemu zarządzania11
T-P-9Przeprowadzenie analiza ryzyka przykładowego produktu ( maszyny, urzadzania ,instalacji), procesu lub stanowiska pracy.12
36

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami1
T-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usługami2
T-W-3Otoczenie wewnetrzne i zewnetrzne przedsiebiorstwa2
T-W-4Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.3
T-W-5Formy przepływu materiałów w procesie produkcyjnym2
T-W-6Cykl życia produktu2
T-W-7Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego2
T-W-8Rola zapasów w zarządzaniu produkcją2
T-W-9Technologie informatyczne wspomagajace wytwarzanie w klasie światowej2
T-W-10Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura2
T-W-11Rola innowacyjności w produkcji i serwisie2
T-W-12Fundusze czasu pracy2
T-W-13Normalizacja w zakresie zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane pojęcia w zakresie zarządzania, zarządzania jakością wg PN-EN ISO 9000.2
T-W-14Przedsiębiorstwo jako system otwarty2
T-W-15Zasady zarządzania jakością. Podejście procesowe/ cykl PDCA/ podejście oparte na ryzyku2
T-W-16Wymagania systemu zarządzania jakością oparte na PN-EN ISO 90015
T-W-17Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:20101
T-W-18Wprowadzenie do zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie1
T-W-19Procesy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie ze szczególnym uwględnieniem systemów informacyjnych1
T-W-20Proces analizy i oszacowania ryzyka1
T-W-21Przeglad znanych metodyk prowadzenia analizy ryzyka1
T-W-22Systemy zarządzania bezpieczeństwem ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym.4
44

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1uczestnictwo w zajęciach36
A-P-2Ralizacja zadania problemowego27
A-P-3Przygotowanie sprawozdania9
A-P-4Konsultacje2
74
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach44
A-W-2Przygotowanie do egzaminu21
A-W-3Obecność na egzaminie2
A-W-4Udział w konsultacjach do wykładu2
A-W-5Przygotowanie do zajęć6
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_W01- zna główne zasady, metody i narzędzia stosowane w planowaniu działalności w produkcji i usługach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
C-4Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-3Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
Treści programoweT-P-2Analiza kapitału rzeczowego
T-P-3Charakterystyka zatrudnienia
T-P-4Know how i innowacyjność przedsiębiorstwa
T-P-7Analiza metod zarządczych w przedsiębiortswie
T-P-6Zadania marketingu
T-P-5Analiza wytwarzania (badanie i rozwój, przetwarzanie, dystrybucja)
T-P-1Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu - istota i powiązania z innymi dyscyplinami
T-W-3Otoczenie wewnetrzne i zewnetrzne przedsiebiorstwa
T-W-11Rola innowacyjności w produkcji i serwisie
T-W-10Zintegrowany System Informatyczny klasy ERP - architektura
T-W-2Podejście systemowe do zarządzania produkcja i usługami
Metody nauczaniaM-4Pokaz z użyciem środków multimedialnych
M-1Wykad informacyjny
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_W02- zna typy transformacji w produkcji i usugach oraz typy procesów i strumieni produkcyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W13ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
C-4Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-3Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
Treści programoweT-W-12Fundusze czasu pracy
T-W-4Struktura produkcyjna. Typy, formy i odmiany produkcji, typy procesów i strumieni produkcyjnych.
T-W-8Rola zapasów w zarządzaniu produkcją
T-W-5Formy przepływu materiałów w procesie produkcyjnym
T-W-7Metody projektowania nowego produktu. Doskonalenie cyklu produkcyjnego
T-W-6Cykl życia produktu
Metody nauczaniaM-4Pokaz z użyciem środków multimedialnych
M-1Wykad informacyjny
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach
S-2Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_W03Student potrafi zdefiniować pojęcia związane z zarządzaniem jakością.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W14ma szczegółową wiedzę związaną z niektórymi obszarami reprezentowanej dyscypliny inżynierskiej
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-8Budowa systemu zarządzania jakością według norm ISO serii 9000.
C-7Poznanie koncepcji zarządzania jakością.
Treści programoweT-P-8Analiza funkcjonowania wybranych elementów systemu zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem podejścia procesowego i obligatoryjnych wymagań systemu zarządzania
T-W-14Przedsiębiorstwo jako system otwarty
T-W-13Normalizacja w zakresie zarządzania przedsiębiorstwem. Wybrane pojęcia w zakresie zarządzania, zarządzania jakością wg PN-EN ISO 9000.
T-W-17Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:2010
Metody nauczaniaM-5Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację.
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej terminologii z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował wybrane pojęcia w zakresie zarządzania.
3,5Student opanował podstawową terminologię związaną z zarządzaniem, zarządzaniem jakością.
4,0Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu dobrym.
4,5Student opanował terminologię związaną z tematyką przedmiotu w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował terminologię związaną z zakresem zajęć w sposób bardzo dobry i wykazuje szersze zainteresowanie przedmiotem.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_W04Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W09ma wiedzę o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy
ZIIP_1A_W16ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-8Budowa systemu zarządzania jakością według norm ISO serii 9000.
C-7Poznanie koncepcji zarządzania jakością.
Treści programoweT-W-14Przedsiębiorstwo jako system otwarty
T-W-16Wymagania systemu zarządzania jakością oparte na PN-EN ISO 9001
T-W-15Zasady zarządzania jakością. Podejście procesowe/ cykl PDCA/ podejście oparte na ryzyku
Metody nauczaniaM-5Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację.
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student identyfikuje elementy systemu zarządzania jakością.
3,5Student potrafi zidentyfikować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy podstawowe zachodzące w organizacji.
4,0Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji.
4,5Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz procesy zachodzące w organizacji w stopniu pośrednim pomiędzy 4.0 a 5.0
5,0Student potrafi scharakteryzować wybrane elementy systemu zarządzania jakością oraz identyfikować poszczególne grupy procesów zachodzących w organizacji, ponadto wykazyje szersze zainteresowanie tematyką przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_W05Student ma wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W03zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji ze szczególnym uwzględnieniem komputerowego wspomagania projektowania i wytwarzania
ZIIP_1A_W09ma wiedzę o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy
ZIIP_1A_W13ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
ZIIP_1A_W14ma szczegółową wiedzę związaną z niektórymi obszarami reprezentowanej dyscypliny inżynierskiej
Cel przedmiotuC-9Zapoznanie studentów z technikiami przeprowadzanie audytów oraz analizy ryzyka różnych domen bezpieczeństwa
Treści programoweT-W-22Systemy zarządzania bezpieczeństwem ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym.
T-W-18Wprowadzenie do zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie
T-W-19Procesy zarządzania bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie ze szczególnym uwględnieniem systemów informacyjnych
T-W-20Proces analizy i oszacowania ryzyka
T-W-21Przeglad znanych metodyk prowadzenia analizy ryzyka
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w przedsiebiorstwie ze szczególnym uwzglednieniem bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa wyrobu, bezpieczeństwa informacyjnego oraz bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym. Zna metody identyfikacji zagrożeń oraz przeprowadzania analizy ryzyka dla dowolnego przedsiębiorstwa.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_U02Student potrafi weryfikować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową oraz dokonać analizy przedsięwzięć w kontekście zarządzania jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U05ma umiejętności w zakresie zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIIP_1A_U06ma umiejętności w zakresie prowadzenia działań projakościowych w wybranym obszarze produkcji
ZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U20potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł, integrować je, dokonywać ich interpretacji oraz wyciągać wnioski i formułować opinie
Cel przedmiotuC-8Budowa systemu zarządzania jakością według norm ISO serii 9000.
Treści programoweT-W-16Wymagania systemu zarządzania jakością oparte na PN-EN ISO 9001
T-W-17Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji wg PN-EN ISO 9004:2010
Metody nauczaniaM-5Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację.
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu wybranych elementów systemów zarządzania jakością.
3,0Student potrafi identyfikować działania prowadzone w organizacji.
3,5Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać wybrane arkusze dokumentacji systemowej
4,0Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz strukturyzować dokumentację systemową
4,5Student potrafi charakteryzować działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową.
5,0Student potrafi zidentyfikować, dobrać odpowiednie i oceniać realizowane działania zapobiegawcze i korygujące oraz sporządzać niezbędną dokumentację jakościową.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_U03Student potrafi przeprowadziić analizę ryzyka i/lub audyt bezpieczeństwa, interpretować wyniki analizy ryzyka i/lub adytu bezpieczeństwa, implementować zabezpieczenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U01ma umiejętności w zakresie eksploatacji, nadzorowania oraz zarządzania, na poziomie operacyjnym, istniejącymi obiektami, procesami i systemami produkcyjnymi w wybranym obszarze inżynierii produkcji
ZIIP_1A_U02ma umiejętności w zakresie doradztwa techniczne i technologicznego w wybranym obszarze inżynierii produkcji
ZIIP_1A_U05ma umiejętności w zakresie zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIIP_1A_U13ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł, integrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
ZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U22ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
Cel przedmiotuC-10Ukształtowanie umiejętnosci identyfikowania i klasyfikacji zasobów, podatności ,zagrożeń, oszacowania ryzyka, tworzenia polityki zarządzania bezpieczeństwem w organizacji.
Treści programoweT-P-9Przeprowadzenie analiza ryzyka przykładowego produktu ( maszyny, urzadzania ,instalacji), procesu lub stanowiska pracy.
Metody nauczaniaM-5Ćwiczenia przedmiotowe w oparciu o dyskusję dydaktyczną i prezentację.
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Ocena aktywności udziału w dyskusjach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności przeprowadzania analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa za pomocą wybranych metod przedstawionych na laboratoriach, interpretacji wyników analizy ryzyka i/lub audytu bezpieczeństwa, implementacji zabezpieczeń i wdrażania polityki bezpieczeństwa dla systemu informacyjnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_1A_C07_K01Jest świadomy wymagań wobec systemów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem oraz konieczności stałej weryfikacji posiadanej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_K01ma świadomość potrzeby dokształcania ze szczególnym uwzględnieniem samokształcenia się
ZIIP_1A_K03ma kompetencje w zakresie świadomej odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności analizowania przedsiębiorstwa w jego otoczeniu wewnętrznym i zewnetrznym
C-5Zapoznanie z funkcjami odrebnchi modułów Zintegrowanych Systemów Informatycznych (TQM, JIT i inne)
C-4Zapoznanie z wybranymi procesowymi koncepcjami zarządzania oraz z technologiami informatycznymi zapewniajacymi możliwość ich zastosowania
C-1Zapoznanie z zasadami, metodami i narzędziami planowania, organizowania, kontrolowania i koordynowania działalności w produkcji i usługach
C-3Zapoznanie ze strukturą procesów produkcyjnych: typy, formy i odmiany produkcjii
Treści programoweT-P-2Analiza kapitału rzeczowego
T-P-3Charakterystyka zatrudnienia
T-P-4Know how i innowacyjność przedsiębiorstwa
T-P-7Analiza metod zarządczych w przedsiębiortswie
T-P-6Zadania marketingu
T-P-5Analiza wytwarzania (badanie i rozwój, przetwarzanie, dystrybucja)
T-P-1Projekt koncepcyjny przykładowego systemu produkcyjnego
Metody nauczaniaM-4Pokaz z użyciem środków multimedialnych
M-1Wykad informacyjny
M-2Gry dydaktyczne
M-3Dyskusja dydaktyczna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu przedmiotu.
3,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Z trudem kojarzy elementy nabytej wiedzy. Czasem nie wie jak posiadaną wiedzę wykorzystać.
3,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 3,0 i 4,0.
4,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Zna ograniczenia i obszary i jej stosowania.
4,5Student opanował wiedzę w stopniu pośrednim między oceną 4,0 i 5,0.
5,0Student opanował podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu. Rozumie ograniczenia i zna obszary i jej stosowania.