Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia w produkcji pasz:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia w produkcji pasz
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 8 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw żywienia i fizjologii zwierząt, mikrobiologii, chemii i biochemii zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.2
T-A-2Drożdże paszowe - oszacowanie ich wartości pokarmowej.2
T-A-3Ocena procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonek2
T-A-4Analiza oceny pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni1
7
wykłady
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji2
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.1
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).1
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.2
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestniczenie w zajęciach10
A-A-2Studiowanie zadanego piśmiennictwa8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Zaliczenie ćwiczeń1
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.12
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Pisemne zaliczenie1
A-W-5Studiowanie zadanej literatury5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczene wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
ZO_1A_W15C-1T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_U01
Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
ZO_1A_U08, ZO_1A_U09, ZO_1A_U10C-1T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_K01
student wykazuje umiejetność pracy samodzielnej oraz w grupie
ZO_1A_K01C-1T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-3, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_W01
Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_U01
Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
2,0Student nie umie dobrać i zastosować produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,0Student umie w stopniu dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,5Student umie w stopniu ponad dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,0Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,5Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.
5,0Student umie bardzo dobrze dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O9.3_K01
student wykazuje umiejetność pracy samodzielnej oraz w grupie
2,0
3,0student wykazuje dostateczną aktywność pracy samodzielnej oraz w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jamroz D., Podkówka W., Chachułowa J., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, tom. 3., PWN, Warszawa, 2001
  2. Zwierzchowski L., Jaszczka K., Modliński J.A., Biotechnologia zwierząt, PWN, Warszawa, 1997
  3. Nalepszy M., Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2002
  4. Kotarbińska M., Grela E., Dodatki paszowe w żywieniu świń, IFiŻZ, Warszawa, 1995
  5. Smulikowska S., Dodatki w żywieniu drobiu, IFiŻZ PAN, Jabłonna, 1996
  6. Grela E., Dodatki w żywieniu bydła, PPH „VIT-RA”, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.2
T-A-2Drożdże paszowe - oszacowanie ich wartości pokarmowej.2
T-A-3Ocena procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonek2
T-A-4Analiza oceny pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich1
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji2
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.1
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).1
T-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.2
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestniczenie w zajęciach10
A-A-2Studiowanie zadanego piśmiennictwa8
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Zaliczenie ćwiczeń1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach.10
A-W-2Samodzielne studiowanie i przygotowanie do zaliczenia wykładów.12
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Pisemne zaliczenie1
A-W-5Studiowanie zadanej literatury5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O9.3_W01Student zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.
Treści programoweT-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczene wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie potrafi scharakteryzować produktów biotechnologii stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz nie zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
3,5Student w stopniu ponad dostatecznym zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna umiarkowane możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,0Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania.
4,5Student dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz zna na dobrym poziomie możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Bierze udział w dyskusji.
5,0Student bardzo dobrze zna i charakteryzuje produkty biotechnologii stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz bardzo dobrze zna możliwości ich wykorzystania uwzględniając aspekt technologiczny, ekonomiczny i zdrowotny oraz regulacje prawne ich stosowania. Aktywnie uczestniczy w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O9.3_U01Student umie dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczny i zdrowotny ich stosowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U08Rozumie zależności pomiędzy strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów oraz populacji
ZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.
Treści programoweT-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczene wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie dobrać i zastosować produktów biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,0Student umie w stopniu dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
3,5Student umie w stopniu ponad dostatecznym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,0Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania.
4,5Student umie w stopniu dobrym dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.
5,0Student umie bardzo dobrze dobrać i zastosować produkty biotechnologii w żywieniu zwierząt gospodarskich, uwzględniając aspekt technologiczn i zdrowotny ich stosowania i bierze udział w dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O9.3_K01student wykazuje umiejetność pracy samodzielnej oraz w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania produktów biotechnologii w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem aspektów technologicznych i zdrowotnych oraz regulacji prawnych ich stosowania w Polsce i Unii Europejskiej.
Treści programoweT-W-5Biotechnologia w produkcji pasz roślinnych.
T-W-1Przepisy prawa paszowego w zakresie stosowania genetycznie zmodyfikowanych pasz i biologicznych dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich
T-W-4Biotechnologia otrzymywania bioaktywnych dodatków (witamin i mikroelementów) do pasz i ich wpływ na wartość pokarmową paszy i efektywność produkcyjną zwierząt).
T-W-6Ocena skażenia pasz mikotoksynami oraz zapobieganie tworzeniu się tych toksyn.
T-W-2Biotechnologiczne dodatki paszowe (Charakterystyka biologicznych dodatków, celowość ich stosowania i wpływ na zdrowie zwierząt i efektywność produkcji
T-W-3Komponenty białkowe uzyskiwane z mikroorganizmów: glonów, bakterii i grzybów.
T-A-3Ocena procesów fermentacyjnych oraz jakości kiszonek
T-A-4Analiza oceny pasz ze szczególnym zwróceniem uwagi na występowanie szkodników, pleśni
T-A-2Drożdże paszowe - oszacowanie ich wartości pokarmowej.
T-A-1Analiza wpływu dodatku preparatu enzymatycznego (mieszanina proteazy i celulazy) na strawność składników odżywczych i wartość pokarmową pasz.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczene wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje dostateczną aktywność pracy samodzielnej oraz w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0