Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Organizacja grup producentów zwierząt gospodarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja grup producentów zwierząt gospodarskich
Specjalność Hodowla i użytkowanie zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 8 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu chowu i użytkowania zwierząt gospodarskich oraz organizacji produkcji zwierzęcej i podstaw ekonomiki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-2Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-3Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-4Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).2
T-A-5Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj.2
7
wykłady
T-W-1Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich.1
T-W-2Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów.1
T-W-3Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego.1
T-W-4Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie).1
T-W-5Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów.1
T-W-6Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.).1
T-W-7Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże.2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Czytanie wskazanej literatury.8
A-A-3Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.7
A-A-4Przygotowanie projektu na wskazany temat.8
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.14
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia.4
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena końcowa na podtawie ocen z projektów i aktywności na zajęciach.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie.
ZO_1A_W06, ZO_1A_W08C-1T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7M-3, M-1, M-4, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_U01
W ramach przeprowadzonych zajęć student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką.
ZO_1A_U04, ZO_1A_U05, ZO_1A_U20C-1T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7M-3, M-1, M-4S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_K01
Student projektując i opracowując założenia grupy producenckiej wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole.
ZO_1A_K01, ZO_1A_K04C-1T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7M-3, M-4S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie.
2,0
3,0W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_U01
W ramach przeprowadzonych zajęć student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką.
2,0
3,0Student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-O17.2_K01
Student projektując i opracowując założenia grupy producenckiej wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole.
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich, Grupy producentów rolnych. Przewodnik., Wyd. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Organ Zarządzający „Planem Rozwoju obszarów Wiejskich”, Warszawa, 2005
  2. Boguta W., Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych., Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa, 2008
  3. Boguta W., Perspektywy rozwoju grup producentów rolnych do roku 2013., Krajowa Rada Spółdzielcza., Warszawa, 2008
  4. Chałupka P., Metodyka tworzenia i funkcjonowania grup producentów trzody chlewnej – aspekty ekonomiczne, organizacyjne oraz prawne., Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1999
  5. Gruszecki T., Bojar W., Szymanowska A., Lipecka Cz., Grupa producentów w produkcji owczarskiej., Wyd. Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Dz. U. nr 88 poz. 983, Ustawa z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach. (Dz. U. nr 88 poz. 983) z późniejszymi zmianami., 2000
  2. Dz. U. Nr 162, poz. 1694, Ustawa z dnia 18 czerwca 2004 r. o zmianie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw., 2004

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-2Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-3Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).1
T-A-4Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).2
T-A-5Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich.1
T-W-2Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów.1
T-W-3Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego.1
T-W-4Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie).1
T-W-5Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów.1
T-W-6Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.).1
T-W-7Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże.2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach7
A-A-2Czytanie wskazanej literatury.8
A-A-3Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.7
A-A-4Przygotowanie projektu na wskazany temat.8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.14
A-W-3Czytanie wskazanej literatury.5
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia.4
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O17.2_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W08ma podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, charakteryzuje czynniki wpływające na ich rozwój
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup.
Treści programoweT-A-4Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-3Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-5Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj.
T-A-2Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-1Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-W-1Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich.
T-W-2Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów.
T-W-6Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.).
T-W-5Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów.
T-W-3Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego.
T-W-4Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie).
T-W-7Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
M-4Metoda projektów.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O17.2_U01W ramach przeprowadzonych zajęć student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U04Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska z różnymi podmiotami
ZO_1A_U05Stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji. Umie obsługiwać odpowiednie programy komputerowe i wykorzystywać je w technologii produkcji, zarządzaniu oraz chowie i doskonaleniu zwierząt. Umie opracowywać założenia organizacyjno-technologiczne produkcji zwierzęcej i zorganizować grupy producentów w celu poprawy efektywności produkcji.
ZO_1A_U20Stosuje zasady ekonomii i marketingu w celu optymalizacji produkcji zwierzęcej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup.
Treści programoweT-A-4Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-3Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-5Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj.
T-A-2Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-1Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-W-1Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich.
T-W-2Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów.
T-W-6Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.).
T-W-5Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów.
T-W-3Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego.
T-W-4Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie).
T-W-7Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-1Wykład informacyjny.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie opracować założenia organizacyjno-technologiczne produkcji realizowanej w ramach grupy producentów: bydła mlecznego, bydła mięsnego, trzody chlewnej, producentów drobiu rzeźnego i jaj, owiec rzeźnych i wełny owczej oraz zorganizować specjalistyczną grupę producencką.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-N-O17.2_K01Student projektując i opracowując założenia grupy producenckiej wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
ZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup.
Treści programoweT-A-4Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-3Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-5Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj.
T-A-2Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-A-1Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca).
T-W-1Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich.
T-W-2Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów.
T-W-6Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.).
T-W-5Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów.
T-W-3Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego.
T-W-4Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie).
T-W-7Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem, przyczyniając się do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej. Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole.
3,5
4,0
4,5
5,0